[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.215.183.194 () [ Přihlásit ]

Popis úseku Q1 Vrchovany


Objekty úseku Q1 měly bránit nepříteli v proniknutí od Dubé k jihovýchodu a východu ve směru na Mšeno a severovýchodu na Doksy. Linie začíná na jihu v blízkosti osady Rozprechtice, kde měla navazovat na nepostavené objekty úseku P3. Odtud sledují řopíky ve dvou sledech hluboce zaříznuté močálovité údolí až k Nedamovu, kde se odklánějí a přes zalesněnou kótu pokračují směrem k Vrchovanům, kde stojí poslední dokončené objekty, takže nezalesněný prostor odtud až k Maršovickému vrchu, kde stojí první objekty následujícího úseku Q2, zústal neopevněn.

Celý průběh úseku je ve dvou sledech s velkým počtem "éček", jejichž posláním bylo čelní postřelování skalnatých údolí které protínaly linii. Mezi silnicí do Korců a Vrchovany je soustředěno neobvykle mnoho šikmých řopíků. Asi nejzajímavější stojí při silnici u Nedamova - jeho pravá střílna míří do rokle a je vykloněna. Další zajímavá pískovcová rokle je mezi druhosledovými řopíky č. 212 a 211.

Obrana úseku měly být na sklonku roku 1938 doplněna několika speciálními K objekty pro čelní palbu 3,7 cm protitankového kanónu, které se však již nepodařilo realizovat. Rovněž nepostaveno zůstalo několik vytýčených těžkých objektů s velice silnou plánovanou minometnou výzbrojí, které měly tvořit pilíře obrany v tomto úseku.

Všechny objekty jsou velice dobře dochovány ve stavu v jakém je opustila prováděcí firma, takže nemají dokončené omítky, izolace a v naprosté většině ani terénní úpravy a zához. Z vnitřního vybavení se dochovaly pouze zřejmě dodatečně osazené mříže, které byly později navíc zazděny a zůstává otázkou, zda bylo z časových důvodů vůbec nějaké vybavení instalováno - špalíky vložené do spodních ok střílen svědčí o tom, že nebyly osazeny ani improvizované pomůcky pro střelbu.

Zdroje a literatura:

  1. ARON L. a kolektiv: Československé opevnění 1935-1938, Náchod 1990.
  2. BENEŠ Jaroslav a kol.: Liběchovská příčka, FortPrint Dvůr Králové n.L., 2000.



Vloženo: 2.2.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)