[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 100.26.140.179 () [ Přihlásit ]

Slovensko 2004


V první polovině dubna byla naplánována další akce na Slovensko. Vzhledem k tomu, že loňská akce byla poměrně zdařilá - pokud pomineme fakrt, že v každé hospodě kam jsme vlezli došlo pivo, jednalo se letos o poměrně rozsáhlou výpravu čítající podle původních plánů sedm osob.

Co bylo nalezeno:

Originální rozsocháče (nýtované) na okraji VVP Lešť.

Docela dobrá hospoda v obci Modrý Kameň pod hradem.

Pomník s bustou vojáka v ČS předválečné helmě.

Skládka na které se dalo docela dobře spát.

Necelý tucet rozstřelených a tudíž na Slovenské poměry neobyčejně dochovaných objektů.

Co se nalézt nepodařilo?

Uzávěry v údolích severně od Modrého Kameně (a Krtíše) o kterých Lakouš tvrdil že tu na 100% byly :-)

Nějakou šopu (seník) ve které by se dala přečkat deštivá noc.

Páteční dopoledne jsme věnovali hledání hypotetických uzávěrů údolí severně od Modrého Kamene a metodou slepých uliček jsme došli k závěru že zde bnic postaveno nebylo a pokud ano tak to bylo zcela zahlazeno. Poledne nás zastihlo na již probádané oblasti nad Velkým Krtíšem, kde jsme dohledali trosky objektu v mezeře mezi řopíky nalezenými loni a poté jsme již směřovali ke kótě Piesok.

Zde se bez jakýchkoliv podrobnějších podkladů - vedeni pouze Lakoušovým neomylným instinktem, podařilo narazit na velice zajímavé pozůstatky linie, která po roce 1939 zůstala na Slovenském území a byla narychlo zničena Němci až v roce 1943, přičemž došlo "jen" k odstřelení objektů, ze kterých již nadále nebyla těžena armatura ani beton, takže se po úbočí této čedičové planiny povalují pancéřové dveře, střílny, mříže ale také zdeformovaná německá helma, kterou nějaký ženista zřejmě zapoměl v bunkru.

Nutno dodat, že skládka na které jsme trávili obě noci byla zřejmě radioaktivní, protože se kolem nás za tmy rozlévalo takové divné světlo. Daleko horší byl vytrvalý déšť, který nás v pátek kolem desáté v noci vyhnal ze spacáků do auta a který pak víceméně trvale pokračoval celou noc a den. Celkem jednomyslně byl schválen plán na evakuaci a tak jsme v sobotu ráno předli štafetu druhému vozidlu, jehož posádka dorazila na místo až den po nás a po krátkém zastavení ve Zvoleně jsme k večeru mohli sušit promočené věci ve svých suchých domovech.




Vloženo: 26.4.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)