[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 107.20.123.227 () [ Přihlásit ]

Za troskami LO na kótu Piesok


Po předčasně ukončené povelikonoční průzkumné akci na Slovensku jsem se rozhodl, že provedu do stejné oblasti další průzkumnou akci, neboť zdejší oblast je zárukou zajímavých objevů.

Se slovenským kolegou Palem Frolem jsme se dohodli na 1.5.2004 (na oslavu vstupu našich republik do EU) a ráno v 8.hod jsme s tátou již vystupovali ve Zvolenu, kam nás dopravil noční rychlík z Prahy. Odtud jsme se autem připraveným Palovým autem dopravili k Luboriečské přehradě u obce Závada, nedaleko níž jsme 14 dní předtím objevili linii LO. Po nedlouhém pochodu údolím potoka jsme došli k prvnímu odstřelenému řopíku, který prozradily poblíž ležící pancéřové dveře. Od něho jsme pokračovali po mně již známých objektech na východ přes kótu Piesok směrem na Jelšovec. Prošli jsme již dříve objevené objekty a při zpáteční cestě našli navíc tři nové druhosledové objekty, typu A, D2 a E.

Vrátili jsme se do údolí a po překonání potoka, na jehož název si už nevzpomenu, jsme pokračovali v hledání linie západním směrem. Nalezli jsme trosky dvou nových objektů, přičemž v jednom rozbitém éčku ležely dodnes výbuchem poničené pancéřové dveře. Poté se nám linie ztratila v nepřehledném porostu a vrátili jsme se tedy k autu. Po načerpání sil a doplnění tekutin jsme se přesunuli do mně již známé střední části úseku Vieska, kde jsme si prohlédli několik trosek LO.

Navečer jsme se vrátili zpět do Zvolena, kde jsme na nádraží doplnili tekutiny a odkud nás noční rychlík dovezl domů.

Zajímavé poznatky: celá zdejší linie byla zničena v lednu 1945. Ustupující německá armáda se ve zdejších objektech bránila prý 14 dní a Rusové řopíky po dobytí zničili z obav před znovuzachycením Němců na této linii v případě nenadálého protiútoku. K ničení byly používány ekrazitové nálože 150-250 kg.

Němci měli v objektech kromě dveří i zákopová kamna (válcového typu), topili si výdřevou. Zbytky rozbité německé výstroje lze v některých objektech najít dodnes. Pancéřové dveře místní kováři "obrali" o vše,co šlo odsekat (petlice, pouzdra, zámky, obvodové výztuhy apod.), již během války. V dnešní době zůstaly pouze zprohýbané desky 600/1500 mm tl. 10 mm.

Závěrem bych rád poděkoval Palu Frolovi za neocenitelnou pomoc při průzkumu.

Zdroje a literatura:

  1. Směrnice pro výstavbu LO v oblasti VII. sboru, VHA Trnava



Vloženo: 7.6.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)