[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.144.252.153 () [ Přihlásit ]

Periskopické ploty


Na základě tipu od kolegy Martina Niče z Prahy jsem si udělal výlet do vísky Periskopolesy (přesný název obce raději nebudu uvádět:-) ležící mezi Brdy a Křivoklátskou vrchovinou.

Tato obec je pro nás řopíkáře zajímavá tím, že je zde bylo použito pro stavbu plotů řopíkových závěsů periskopů DZ-25. Celkem jsme zde nalezli asi 80 ks známých hříbků, z nichž je většina soustředěna kolem bývalého hřiště, několik kusů jsme objevili i v oplocení soukromých staveb. Pro plotové potřeby byly závěsy trochu upraveny a vyplněny betonem, což je patrné z fotografií.

Záhadou však zůstává, jak se sem tyto periskopy dostaly. Odhaduju, že tam jsou už tak 30 let,možná i více. Jedná se o poválečnou produkci závěsů určenou pro reaktivované opevnění na západní hranici. Původní khaki barva je na některých hříbkách dodnes patrná. Zda mají závěsy osazené i rukojetě se záchyty se mi nepodařilo zjistit.

Co závěrem? Dívejte se pořádně kolem sebe a třeba také najdete nějaký ten kousek řopíku i v místech, kde by ho nikdo nečekal...

Zdroje a literatura:

  1. jízdní řád ČD, trať č. 170 Praha - Plzeň



Vloženo: 8.6.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)