[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 13.59.36.203 () [ Přihlásit ]

Hledání paneláků u Nýrska


Na čtvrtek 8.7. 2004 jsme si naplánovali opět průzkum poválečného opevnění - tentokráte do prostoru západně od kóty Hraničář nedaleko Nýrska. Cílem byla identifikace bunkrů v archivní mapě označených jako objekty panelové konstrukce, které jsme neúspěšně hledali při minulé akci poblíž hraničního přechodu Lísková.

Dopoledne vyrážíme z Plzně a po nedlouhé jízdě autem poes Poeštice a Klatovy parkujeme v Nýrsku poblíž koupališti, které nás díky parnému sluneenímu dni také lákalo...Nicméně jsme statečně vyrazili po turistické značce do strašlivého kopce, na jehož vrcholu stojí zříceniny hradu Pajrek. Tuto zastaralou fortifikační stavbu prohlížíme jen zběžně za chodu a pokračujeme ke kótě Hraničář a dále do míst bývalé osady Zadní Chalupy, kde se nachází zajímavá uzávěra z palebných objektů. Vybaveni pouze archivními mapami jsme se jali zkoumat prostor na krajích lesíků, kde jsme předpokládali umístění hledaných objektů. Jak jsme později zjistili ze současných map, hledali jsme zcela na špatném místě, neboť hranice lesa i cesty se od 60. let podstatně změnily. Moje hledání pevnůstek se po hodině změnilo v beznadějné bloudění po lese bez tušení, kde to vlastni jsem... Poměrně vyčerpaný jsem se tedy rozhodl vzdát hlídce pohraniční policie, která střežila nedalekou křižovatku. Ochotní příslušníci Policie ČR mne překvapivě nezadrželi (i přes mé podezřelé vyzření) a ochotně poradili, kde jsou v okolí další bunkry. Jen si postěžovali, že tady někdo pořád "huláká po lesích", tak jsem je ujistil, že se jedná o kolegu, který pravděpodobně našel bunkr. Vydal jsem se tedy "po hlase" a skutečně Tomáš byl v hledání daleko úspěšnější, kromě několika palpostů našel i několik palebných objektů, ze kterých se ovšem po odkrytí masky vyklubaly klasické POKy s malou střílnou, takže žádný panelákový objev se opět nekonal. Znechuceni tímto nálezem jsme se vydali po bývalé cestě k hranici k turistickému hraničnímu přechodu u německého Hamplhofu s nadějemi, že by zde mohla být závora Ippen nebo jiné zvláštní zařízení. Bohužel se nám také nepodařilo nic najít, stejně jako nedalekou protipěchotní překážku. Teď již zcela vyčerpáni nechutným dusnem a ubývajícími tekutinami jsme se v podvečer rozhodli k návratu do Nýrska.

Zpáteční cestu jsme zvolili přes Všeruby a Kdyni, kde se mělo nacházet také několik "paneláků". Zde se na nás obrátilo štěstí. Na kraji lesa se nám podařilo nalézt objekt typu UPO, z čehož plyne jednoduchá rovnice UPO = PANELÁK. Kolemjdoucí dvojice místních obyvatelek nám hned poradila umístění dalších bunkrů, ale na jejich hledání již nezbýval čas. Potěšeni tímto nálezem jsme vyrazili do lesa hledat další, ale bohužel jsme už žádný jiný univerzální palebný objekt nenašli. S konstatováním, že objektů UPO bylo stavěno v 60. letech velmi málo ve srovnání s POKy se vracíme přes Klatovy do Plzně. Dalším neméně zajímavým poznatkem je i fakt, že v objektech UPO nemohly být lafety UL1 opatřeny mapou pro zajištěnou střelbu, čemuž brání nízký strop.

Již nyní se však těšíme na další průzkumnou akci, která bude pro změnu zaměřena na hledání částečně adaptovaných ŘOPOKů a poválečných protitankových překážek.




Vloženo: 9.7.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)