[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.81.97.37 () [ Přihlásit ]

Těžký kulomet vz. 7/24 (vz. 24) Schwarzlose


Těžký kulomet vz. 7/24 resp. vz. 24 soustavy Schwarzlose byl i přes svou zastaralost v roce 1938 nejpoužívanějším kulometem v lehkém opevnění. Jedná se o vodou chlazený těžký kulomet rakouského vzoru adaptovaný po 1. světové válce Janečkovou zbrojovkou z ráže 8 mm Manlicher na ráži 7,92 Mauser (vz. 7/24) či tamtéž vyráběný již pro 7,92 mm s označením kulomet vz. 24. Zbraňpoužívá ještě tkané pásy, které se často trhaly kvůli nedokonalému uzamykání závěru. Stejně tak častou poruchou bylo přetržení nábojnice. Díky těmto adalším nevýhodám (velká hmotnost, nadměrný vznik plynů způsobený samočinným mazáním nábojů apod.) docházelo v roce 1938 k přezbrojování na vzduchemchlazené těžké kulomety vz. 37. Další informaci o této zbrani, stejně jako její parametry naleznete v literatuře.

Nedílnou součástí zbraně bylo i příslušenství, které si osádky do objektů přinášely spolu s kulometem. Jednalo se hlavně o plničku kulometných pásů, dřevěné schránky splátěnými pásy pro zásobování kulometu, nádoba s olejem na mazání nábojů, sada střelce se sadou spec. klíčů, vytahovače zalomených nábojnic, trnů azáložních součástek či truhlík s náhradními díly zbraně.

Do objektů vz. 36 se kulomet s polním podstavcem umísťoval na jednoduchýdřevěnýstolek umístěný pod střílnou. V lehkém opevnění vz. 37 bylo kulomet nutno upnout do lafetace vz. 37 (kvůli malým rozměrům střílnového otvoru). Za tímtoúčelem byla každá lafetace vybavena nástavcem pro jeho uchycení a do objektů se dodávaly nádržky pro chladící vodu. Upnutí do lafety se provedlopravděpodobně následovně: kulomet se sejmul z polního podstavce a předním kuželovým čepem se zasadil do předního otvoru v nástavci lafety pro kulomet Schwarzlose. Pomocí odpružené zástrčky se v nástavci zajistil a na zadní část nástavce se navlékly sáňky s kulovým čepem, kde se pomocí přítlačné páčky zajistil.Poté se zaklopil odpadní nástavec do pohotovostní polohy a celek (kulomet s nástavcem) se pomocí dvou zástrček v zadní části kolébky spojil s lafetou. Nyní se odšroubovalo víčko otvoru pro nalévání chladící kapaliny a na jeho místo se napojila převlečná matice s nátrubkem, která byla gumovou hadicí spojená s plechovou nádržkou o objemu 15 l zavěšenou vedle střílny tak, aby bylo doplňování vody zajištěno v každé poloze zbraně. Při střelbě unikalapřes ventil v přední části chladiče pára z ohřívané vody - ta by se mohla hromadit ve střílně a zhoršovat výhled střelci.Proto byla na ventil napojena další gumová hadice, kterou se pak vzniklý kondenzát odváděl do plechového vědra umístěného pod střílnou.

Do lafetace vz. 38 se kulomet upínal pravděpodobně podobně, chybí mi však podklady. Je možno s jistotou jen říci, že se TK vz. 24 upínal na tzv. nosič těžkých kulometů (vpoloze otočené o 180 st. než se upínal ZB vz. 37). Vyvážení zbraně bylo protizávažím a udělování odměru i náměru volné, z čehož lze usuzovat, že se počítalo s použitím ramenní opěry zbraně.

Po válce byl TK vz. 24 vyřazen z výzbroje čs. armády a veškeré komponenty související s jeho používáním v LO byly zlikvidovány. Z toho důvodu se do dnešních dob pravděpodobně nedochovala žádná orig. nádržka či nástavec pro brněnskou lafetu vz.37. Nosiče TK strakonické lafety byly zkracovány a do opevnění se dostaly v upravené formě umožňující pouze uchycení ZB 37.

Bohužel díky těmto důvodů se midosud nepodařilo nafotit kulomet Schwarzlose upnutý přímo v lafetě (jsou ale známé dobové fotky ze zkoušek v ZB). Na prvních třechsnímcích je zobrazena lafeta s uchyceným nástavcem pro kulomet Schwarzlose a nádržkou na vodu (výborné repliky v muzeu opevnění v Roudnici n. L.). Na dalších snímcích je zobrazen kulomet systému Schwarzlose, který jsem nafotil během bojové ukázky v Opavě-Milostovicích. Nejedná se přímo zbraň z výzbroje čs. armády, alesnad o donedávna používaný kulomet z Libye…




Vloženo: 31.8.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)