[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.92.130.77 () [ Přihlásit ]

Periskopové závěsy a trubice - O.V.


V objektech jak již víme byly používány periskopy. Aby však periskop byl chráněn a aby se s ním dalo lépe manipulovat, případně ho lehce vyměnit při poškození, byl umístěn v periskopovém závěsu, na jehož konci byly "držadla". Závěs periskopu měl několik funkcí. Byl určen pro snažší manipulaci s periskopem, periskop v závěsu se mohl lehce vysunout a zajisti, zasunout a také zajistit, nebo otáčet s ním.

Jak již napsal Honza Lakosil, závěs periskopu vz.37, vyráběla Zbrojovka Brno, pod označení DZ-25.

Závěs periskopu se pohyboval v litinové trubce, která se většinou umisťovala již při betonáži objektu, výjimečně dodatečně. Během války bylo mnoho periskopových trubic uraženo v horní a dolní části a v reaktivovaných objektech je bylo nutno opravit. Proto se tedy začaly osazovat horní i dolní nástavce. Horní nástavce se přibetonovávaly a dolní se přišroubovávaly pomocí tří šroubů k stropu objektu.

Rozdíl mezi předválečným a poválečným závěsem periskopu je poznat hned na první pohled, dle tvaru "hříbečku" na jeho vrcholu. Na předválečném je pak vyražen lvíček a na poválečném zkřížené meče, vis.fotky.

Dolní část závěsu ("držadla") se nejspíše tolik nevyráběla, nebo vůbec, jelikož většina jich je v objektech předválečných. Na nich je zboku vyražen lvíček a výrobní číslo. Předválečný závěs je natřen černou barvou a držadla šedou. Poválečný je celý khaki.

Dolní část je složena z několika částí.

Objímka trubky s držadly, slouží k manipulaci s celým závěsem.

Zásuvný čep, kterým se zajišťoval periskop proti vypadnutí z trubice závěsu.

Záchyt závěsu, tím se závěs s periskopem zajistil v horní poloze, s neomezením otáčení ve rozsahu 360º.

Jistící kolík proti vytažení, tímto kolíkem se zajišťoval závěs s periskopem proti vysunutí z objektu. Kdyby se totiž nepřítel dostal na strop objektu, mohl by lehce skrz periskopovou trubici třeba hodit do objektu granát. Na toto nebylo před válkou myšleno a proto se otvory do závěsu a periskopů vrtaly až po válce. Některé předválečné periskopy ze skladů je vůbec nemají.




Vloženo: 20.9.2004
Autor: Ondřej Vonka
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)