[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.225.35.224 () [ Přihlásit ]

Značky výrobců vybavení a přejímacích orgánů


Ve Fortsborníku 7/III vyšel zajímavý článek o logách a značkách výrobců od Iva Vondrovského. Podobný článek publikoval i Libor Martinů na tomto webu, zde je pouze malé doplnění o fotografie, které názorně doplňují toto téma. Zde jsem se zaměřil na některé značky nalezené na vnitřním vybavení, které už ale v objektech asi nenajdete. Podobné značky však můžete najít na střílnách či jiných pevných litinových součástí objektu.

Možná trochu neznámým tématem jsou přejímací značky Zbrojně technických úřadů (ZTÚ), které působily v místech zbrojních podniků a zastupovaly armádu při přejímce veškeré výzbroje a výstroje. V oblasti lehkého opevnění se můžete setkat pouze se 3 značkami ZTÚ a to:

E3 - ZTÚ 3 Brno (závěsy periskopů, periskopy Optikotechna, zbraně pro LO)

E4 - ZTÚ 4 Povážská Bystrica (lafety vz.37)

E7 - ZTÚ 7 Strakonice (lafety vz. 38)

Značka je samozřejmě vždy doplněna lvíčkem a rokem přejímky. V případě, že ŘOP zadalo výrobu vybavení firmě, v jeímž působišti nebyl žádný ZTÚ, přejímku pravděpodobně prováděl zástupce ŘOPu v určitých časových periodách. Pak na výrobku najdeme pouze R nebo Ř, lvíček a rok přejímky. Tohoto si můžeme všimnout např. u periskopu Srb a Štys, ventilátorů, lapačů zplodin, střílen, sklopných stolků apod.

Podobný systém fungoval i krátce po válce, došlo pouze k přečíslování ZTÚ. Od roku 1948 se však přestává používat lvíček a je nahražen dodnes užívanými zkříženými meči (asi podle ruského vzoru). Též se mění systém značení při přejímání a firmy vyrábějící vybavení mění svoje názvy za kódy. Lze třeba jmenovat Meoptu, jejíž výrobky (periskopy) se objevují s krycí šifrou YAL.




Vloženo: 6.1.2005
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)