[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.237.91.98 () [ Přihlásit ]

Palebný objekt KŽ-2 UPO


Jedná se o modernější variantu palebného objektu, která svoji koncepcí vychází z německé převozné kopule Panzernest. Betonovým předchůdcem bylo kulometné hnízdo BOSO, jež bylo ve dvou exemplářích postaveno ve VVP Jince. Objekt se skládá ze 4 dílů (střílnová nástavba, spodní panel, koncový panel a horní panel se stropem a střílnou) a prefabrikované vstupní chodbičky. Pro montáž bylo již potřeba jeřábu.

Podobně jako POK nebylo ani UPO vybaveno ventilací. Výzbroj tvořil kulomet upnutý v lafetě UL1 (pravděpodobně bez mapy pro zajištěnou střelbu), v některých pramenech se hovoří i o použití tarasnice pro střelbu z objektu. Její použití pro střelbu z interiéru je však problematické a mohlo by mít horší následky pro obránce než pro protivníka. Ve výbavě bylo pravděpodobně i ženijní nářadí. Chodbička byla tvořena klasicky z KŽ rámů a opatřena protitlakovými dveřmi.

Celkový počet postavených objektů není znám, autorům těchto stránek se doposud (duben 2005) podařilo nalézt pouze 4 objekty tohoto typu.




Vloženo: 18.5.2005
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)