[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.128.199.88 () [ Přihlásit ]

Jak by to bylo doopravdy versus předpokládaný stav plně vybaveného objektu l.o.


Oproti předpokládanému stavu kompletně vybaveného objektu l.o. tak jak si jej představovalo MO k 21.4.1938 (respektive 1937),došlo k několika podstatným změnám.

Ta,která je nejvíce zásadní je skutečná pozice žlábků na chlazení hlavní.Původní umístění by šlo použít v případě zinkových žlábků položených na podlaze (Tomáš Svoboda) u objektů postavených před únorem 1937,kdy byla změna ve žlábcích oficiálně zavedena.Díky umístění žlábků „3“ by došlo v levé střelecké místnosti k přesunu materiálu čísel 24-31.protože várnice č.23 se používala jen v míru,tak by se na její místo zřejmě přesunuly truhlíky s dotací munice pro kulomet.Ostatní materiál by se přesunul na zbylá volní místa vedle „střelecké“lavice a části nejdelší stěny objektu.Případně dalším volným prostorem byla část vedle ventilátoru.Ten by se ještě u většiny l.o. zvětšil,protože „lehkou signální soupravou“ měli být vybaveny jen některé objekty.Osobně se domnívám,že by v pozdější době došlo k doplnění osvětlení l.o. .Které bylo řešeno pomocí svíček,třemi svítilnami vz.35,které byly součástí „lehké signální soupravy“.A dnes se v mnoha muzeích používají pro osvětlení interiéru.K podobným změnám jako v levé střelecké místnosti došlo i v místnosti pravé.Kdy by byl umístěn prostor pro žlábek v podlaze a materiál přesunut na zbývající volný prostor.

Další změnou spojenou se žlábky pro chlazení hlavní by bylo přesunutí pozice stolků na výměnu hlavní.Ty se vyskytovaly jen v případě kulometu vz.37.U Lehkého kulometu se sklopný stolek nedodával.

Na původním plánu,nejsou uvedeny uzávěry střílen.Ty by zřejmě byly umístěny na stěně vedle střílny anebo druhá možnost bylo jejich uložení „na“ či „v“ střelecké lavici.

V dokumentu je chybně označena položka č.11 kdy by mělo být uvedeno dle obrázku „lk vz.26 v univerzální lafetě vz.37/DZ19“.

V původním dokumentu se jedná „jen“ o doporučení,skutečný stav by se lišil dle úseku,vybavenosti objektu,kdy by např.nemuseli být podstavce pod kulomety, lehké signální soupravy,jiná dotace munice .Či by byla použitá jiná kombinace zbraní a lafet.Plánovalo se anebo se na poslední chvíli povedlo zavést nový periskop,lafetu……případně nové zbraně od protitankové pušky, kulometné pistole a samonabíjecí pušky. Což by mělo samozřejmě vliv na různorodost výbavy objektu l.o. a jiné příslušenství.

Skutečný stav dosažený v roce 1938 byl i přesto jiný.Nepovedlo se konečného stavu ve vybavenosti objektů l.o dosáhnout.Takže mnoho položek uvedených v doporučení se do objektů l.o. vůbec nedostalo.

JAKO PŘÍLOHU PŘIKLÁDÁM „SOUPIS MATERIÁLU PRO VYBAVENÍ LEHKÉHO OPEVNĚNÍ“ ROZDĚLENÝ DLE POUŽITÍ A DOKUMENT O ZAVEDENÍ LEHKÉ SIGNÁLNÍ SOUPRAVY DO VÝZBROJE,KDE JE UVEDENO JEJÍ SLOŽENÍ. PŘEJI PŘÍJEMNOU REKONSTRUKCI.




Vloženo: 9.11.2006
Autor: Vladek Vácha
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)