[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.19.27.178 () [ Přihlásit ]

Muzea a expozice na Jesenicku a Králicko-sněžnicku


Nad městem Staré Město pod Sněžníkem západně od Jeseníku se nachází linie lehkého opevnění s 6+2 pěchotními sruby (6 nad Starým Městem p. S. a 2 mezi Brannou a Ostružnou. ) Linie lehkého opevnění navazuje více méně na úsek Králíky a vede až k úpatí Šeráku na kraji CHKO Jeseníky.

V tomto staroměstském úseku jsou 3 významnější bunkrařská muzea. První je soustava 3 objektů na sjezdovce na kopci Štvanice nad vsí Hynčice. Je zde jeden muzejní bunkr A-180 který je v jedné střílně osazen UL-1 s LK vz. 59 a v druhé střílně je osazena "ochuzená" lafeta UL-1 bez zbraně. Objekt je tedy celý vybaven do podoby po reaktivaci.

Druhý objekt E je s výdřevou a vybaven jako v r. 38 a je osazen LK vz. 26 v závěsu. Pak je zde ještě A-120 lom, který teprve na rekonstrukci čeká, zatím je natřen tmavě šedým nátěrem.

Spolek který tyto bunkry spravuje má i muzeum v bývalých kasárnách pod Starým Městem p. S., které se věnuje vojenství obecně s větším důrazem na čs. legie.

Pak se na Staroměstsku také v kasárnách nachází vojenské muzeum s velkým důrazem na opevnění. Je zde vše od fotografií, lafet, uniforem přes TK vz.37 až po "bunkr" OSN z pytlů písku. Součástí muzea je i dobrovolná prohlídka srubu StM-S 31 b, který je však zcela prázdný a stavebně nedokončený.

Návštěvy zmíněných muzeí jsou (nebo aspoň v r. 2021-22 byly) na dobrovolný příspěvek a bunkry na Štvanici otevírají o víkendech a svátcích a muzea většinou na základě domluvy.

Pak se na Staroměstsku nachází ještě jedno muzeum, a to u Branné. Je to vzor 37 A-120 který je zevnitř vybaven jako v r. 38. Je osazen lehkým kulometem vz. 26 v závěsu.

Toto muzeum jsem zevnitř zatím navštívil, takže se nemohu příliš rozepsat.

Webové stránky muzeí:

opevneni-stm.cz




Vloženo: 11.12.2023
Autor: Matouš Kníže
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)