[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.188.61.223 () [ Přihlásit ]

ještě k lavicím

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > ještě k lavicím

Jirka V. (19.1.2005 7:56)

Jojo, pod Kralicakem totiz byly postaveny ty nejhezci bunkry... A to jak pechotni sruby (rekneme K-2 az K-6), tak i ropiky treba na Susine, Podbelce atd.


Jirka V. (19.1.2005 7:55)

No vidíte, vitane doplneni dalsich zdroju, kde ty lavice jsou videt... Ja samozrejme vic publikaci nez jen "Kralicak", ale holt jsem hlava derava a na jine fotky jsem si nevzpomnel...


Honza Lakosil (18.1.2005 21:46)

Ty fotky ze Zdi a FS mne také napadly,ale nemam je po ruce, abych se přesvědčil, že tam na nich jsou vidět lavice. Jirka je hold slepě zahleděn do své oblasti pod Kralickým Sněžníkem a hlavně do svého 5. kralického srubu :-)


Martin Nič (18.1.2005 21:38)

Jak to tu sleduji, tak mi přijde, že kolega Vaněček asi vlastní jen publikaci Šetina, T. a kol.: Králický Sněžník (2003, Pevnosti č. 24) a že viděl jen snímky v ní otištěné. Dovoluji si ho tedy upozornit minimálně na dva snímky na nichž je výborně vidět jak měla vypadat lavice plánovaná v ZB. První vyšel ve Fortsborníku 7/III str.88 a druhý v publikaci Československá zeď na str.44. Na tyhle dva si tak rychle vzpomínám.


Honza Lakosil (18.1.2005 21:01)

fotky a výkresy budou v řopíkové bibli od TS.


Jirka V. (18.1.2005 20:40)

No dobre, asi mas pravdu, ale jak jsem psal: zatim je to nejprukaznejsi material, kde jsou predvalecne lavice videt, tak bych se jim ridil. Az se objevi vykresy nebo fotky lavic ze ZB, pak rad smeknu a reknu: "to je ono". No a s tim samozrejme musi prijit nejaky "renomovany odbornik na LO", napr. pan Lakosil... ;o)


Lakous (18.1.2005 18:28)

Mně se nezdá logické, že by ČZ dovážela z Brna lavici, kterou ani ZB sériově nevyráběla a měla pouze jeden svůj kus pro zkoušení. Z archivních údajů vyplývá, že ZB zapůjčila ČZ pouze odpadní nástavce, neboť jejich konstrukce dělala ČZ problémy. O lavicích ani zmínka. Jedná se tedy o součást té cvičné imitační stěny a z podivné konstrukce lavice je vidět, že truhláři v ČZ neměli moc ponětí, jak lavice ze ZB vypadá. Rozhodně bych na základě té fotky nezačal vyrábět takovéto lavice pod strakonické lafety ani bych neusuzoval, že se jedná o sériovou předválečnou lavici.


Jirka V. (18.1.2005 17:57)

Vsak ja netvrdim, ze to, co je na obrazku, jsou lavice Strakonic. Naopak si myslim, ze na tech fotkach jsou lavice ze Zbrojovky, ktere se pouzily pro odzkouseni vhodnosti i pro strakonickou lafetu. Na druhou stranu priznavam, ze to je pouhe vareni z vody, zadne blizsi udaje nemame ani jeden ani druhy, takze je to vlastne zbytecna diskuze


Honza Lakosil (18.1.2005 14:50)

tak se můžeme začít přít :-). Lavice si vyráběly sbory podle výkresů ZB a nedodávala je ČZ Strakonice. Tudíž si myslím, že pokud by v roce 39 došlo k instalaci lafet vz. 38 do objektů, byly by pod nimi lavice již dříve vyrobené podle plánů ZB.


Jirka V. (18.1.2005 14:16)

No tak to bych se s Tebou Honzo asi i byl ochotnej prit. Zkousky se podle me delaly s vybavenim, ktere do objektu skutecne patrilo, ne s nahrazkami (to by pak zkreslovalo vysledky zkousek). Pokud bych rekonstruoval ropik, tak dokud by me nekdo nepresvedcil o opaku (rozumej dokud by se neobjevily jine materialy - fotky, plany apod.), tak bych ty dve fotky ze Strakonic povazoval za urcujici... Jo a bussines is bussines ;-)


Jan Lakosil (18.1.2005 11:58)

Ten bazmek na fotkách ze Strakonic bych ani nepovažoval za lavici, zřejmě se jednalo o improvizované řešení použité při zkouškách lafety v imitační stěně. Jirko, nepleť sem komerční záležitosti :-P


Jirka V. (18.1.2005 8:41)

Jen připomínám, že fotky ze zkoušek strakonické lafety spolu s předválečnými lavicemi vyšly v naší knížce Šetina, T. a kol.: Králický Sněžník (2003, Pevnosti č. 24) na cca šesté stránce. Pokud byste náhodou někdo tento bunkrologický bestseller neměli, tak objednávky přijímám na své mailové adrese ;o)


Honza Lakosil (17.1.2005 16:17)

Tak jsem přes víkend provedl srovnání poválečné lavice s výkresy ZB z konce roku 37 a s dobovými fotky ze zkoušek lafety a zjistil jsem toto: v základních rozměrech se lavice prakticky neliší, největší rozdíl je pouze v prkně vzadu, mezi horní hranou a poličkou na nářadí. Před válkou mělo jiný tvar a lavice byla zezadu u poliček otevřená. Též se zdá,že byl rozdíl i ve spojení poličky s nohami lavice. Otázka ovšem je, jak vypadala lavice, kterou vyráběly sbory vlastními silami. Mohly se lišit od těch navržených ZB.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)