[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.235.145.95 () [ Přihlásit ]

Vchodové střílny

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Vchodové střílny

Martin Břinda (13.5.2005 10:48)

To je přesně ono jak psal Ján Labák… Kolíčkovou vchodový uzávěr (typ 2) jsem ještě neviděl a od nikoho neslyšel, že by ho někdo viděl s lvíčkem. Meče jsou na každém. A navíc nevím proč by nemohli být originální uzávěry zelené. Všichni píšete o šedivých uzávěrech a vchodovkách viděli jste někde originál natřené s jinou barvou?? My máme v objektu taky kolíčkovou vchodovku a je zelená a to máme i na stejnou zelenou natřen granátový skluz. Není to úplně barva khaki, taková tmavější zelená. A vzhledem k tomu že je znát u jiného vybavení včetně stavby objektů, že každá firma měla ve výrobě nebo stavbě různé odlišnosti tak i ty vchodovky by mohli být s části od jiného výrobce. Tím samozřejmě nechci házet všechno do jednoho pytle, ale berte to jenom jako názor. Podobný názor mám i na meče, proč by část nemohla být originál s mečema a ještě předválečná a nebo meče doraženy dodatečně po válce???


Jiří Vaněček (13.5.2005 10:04)

Zkřížené meče jsou poválka (požívá se dodnes). používá se v kombinaci s dvojčíslím určujícím rok. Před válkou se používal lvíček opět s výše uvedeným dovjčíslím a značkou přejímacího útvaru, resp. zkušebny (např. E3).


Ján Labák (13.5.2005 9:15)

Mám uzávěr typu 2. Hledal jsem na něm nějaké označení, číslo, nebo prostě něco. Nevím jak se označoval předválečný? Na tom mém jsem našel pouze dva skřížena meče, které jsou na kluzné ploše. Jsou opradu malinké. Nátěr má, ale předválečný (šedý) a na něm byla kaki barva. Nevím na čem jsem:-)


Ondřej Vonka (8.3.2005 7:10)

Jo jo.. čím dál tím víc zjišťuju, že úseky okolo Žatce a Loun skrývají ještě pár zajímavostí.. myslel jsem si, že tu už nic zajímavého není.. a pořád se dá něco najít.. :-) Až tam pojedu, tak tu střílnu ještě vyfotím.. nebo co říkáte na takový zmenšený vchod do objektu.. dokonce i s datem betonáže.. paráda co?


Jan Lakosil (7.3.2005 21:38)

Obracená vchodovka, to je dobré :-) Už jsem viděl otočený periskop,granátový skluz, zárubně, pancéřové dveře, ale na vchodovku si nevzpomínám. S těmi nátěry vchodovek je možné všechno, třeba si to už natřeli šedou před zabudováním, ale moc smyslu to nedává. Záleží asi na úseku a prováděcí firmě.


Nič Martin (7.3.2005 14:50)

Na stavitele bych to snad ani nesvaloval. Ten je v tom nevině. Jak tak na to koukám, tak musel být ožralý už někdo ve fabrice a stavitel se to snažil jen poněkud napravit. Kdyby byla aspoň obrácená jako celek, ale tohle. No, nikdo není dokonalý, ale pít se v práci nemá. :-))


Ondřej Vonka (7.3.2005 13:11)

Je malinko obráceně co :-) Důvod už asi nezjistíme.. Ta koroze je hustá, ale naštěstí ojedinělá.. většina objektů je bez reaktivace a dost zachovalý původní interiér.. tedy to co z něj zbylo. Takže mám vyhlídnutou jednu střílnu, kde je uzávěr a dokonce i bez khaki nátěrů.. Prostě krasavec a nerezatej a krásně zachovalej.


Vladek Vácha (7.3.2005 12:55)

To se mě na tý střílně zdá anebo byl stavitel ožralej??Dost hnusná koroze.Došel ti mail od mě??


Ondřej Vonka (7.3.2005 12:46)

To je jednoduché zjistit.. V jednom nereaktivovaném objektu (bohužel) zničím (již dost ohořelou) výdřevu, která překrývá většinu střílny a uvidíme co bude pod ní.. jestli šedá jako na zbytku střílny, nebo oranžová.. ale také mám dojem, že tam bude šedá! Vložím se jednu hezkou fotku.. :-) jdu pro ní..


Vladek Vácha (7.3.2005 12:38)

Kde je lvíček nevím.Na těch co jsou na II./A je většinou důlková koroze.není se co divit jsou tam už 67let.Třeba to bude jako u klik.Prostě se přišlo v 37,že je potřeba ty čepy mazat tak u objektů pozdějších již byla vchodovka typu 1 vybavena maznicí.A když se vyráběly po válce chybějící uzávěry tak se pro ulehčení výroby provedlo zjednodušení právě tím že se otvor maznice vypustil.Bylo by to docela i logické.Jaký mají názor ostatní??Ale stále tady narážím na stejnou věc která tady byla původně ohledně aplikace vrchního nátěru na vchodové střílně.Na fotce která tady je víš je jasně zřetelný vrchní nátěr i v místech kde bylo bednění!!Že by u některých objektů (zde úsek A-Vysoký kámen)byly kovové prvky jako střílny,periskopové trubky,G.skluz atd...již natřeny vrchním odstínem před betonáží objektu?Doufám že se někdo k tomu konečně vyjádří.


Honza Vavruška (7.3.2005 12:35)

Musím se připojit k Ondrovi. Při průzkumech opevnění na Blšance a Střele jsou k nalezení předválečné uzávěry bez maznice...


Jiří Vaněček (7.3.2005 12:31)

A Ondro, uz jsi se ptal strejdy na ty krabicky? :-))


Ondřej Vonka (7.3.2005 12:24)

A kde je na něm lvíček? Já tu mám opevnění z roku 37 a u pár nereaktivovaných objektů je skoro kompletní výdřeva a ty uzávěry jsou určitě původní! Kdyby je chtěl někdo vyndat, musel by zničit kus výdřevy. A to není.. a maznici nemaji. Až ho budu mít, tak sem dám fotku.. ale zatím je toho na me moc :-)


Vladek Vácha (7.3.2005 11:28)

V roce 1938 byly určitě s maznicí ,u nás na nereaktivovaným úseku budovaným v roce 1938 jsou tyhlety.


Ondřej Vonka (7.3.2005 7:04)

Tak jsem byl o víkendu na průzkumu v úseku C-27 a domnívám se, že ne všechny uzávěry měly tu maznici šepu! Našel jsem několik objektů, kde byla zachována výdřeva (neporušená v okolí střílny) a byl tam uzávěr bez maznice. Určitě nemohl být vyměněn. Časem se pokusím nějaký vydolovat a najít lvíčka.. Takže uzávěr s maznicí byla třeba záležitost roku 38.


Ondřej Vonka (17.2.2005 7:18)

Díky za info Vladku. To víš, já Fortsborníky nemám, tak je těžší to zjišťovat.. ale od čeho mám ústa, že :-) O víkend vyrážím na naše opevnění, tak se podívám po nějakém předválečném uzávěru.. jo a taky asi porovnám ty barvy.. Zde jsou objekty stavěné mezi prvníma v roce 37, tak jsem zvědavej. Myslím, že takhle světlá tu nebyla..


Vladek Vácha (16.2.2005 22:55)

Jinak Ondro kalíšek na střílně je znak firmy Bacher.Viz.Fortsborník 7/III:Bacher Rzudolf (přehlasované a)Roudnice nad Labem-vchodové střílny,granát.skluzy,vent.mřížky,-továrna na hospodářské stroje později AGROZET.Hlavní rozdíl mezi před a poválečným uzávěrem č.1 je u poválečného absence maznice čepu!


Vladek Vácha (16.2.2005 22:46)

Tak když to tady čtu tak mi něco vysvětlete.Pokud se natíraly střílny vrchní barvou až v hotovém objektu,jak mohla být tato střílna natřena i v místech kde je bednění!!!


Jan Lakosil (16.2.2005 13:08)

Z archivních údajů plyne, že vnitřní nátěry u objektů budovaných v září 38 v některých úsecích prováděly ženy, neboť muži museli narukovat. Ve většině případů se jednalo o manželky zaměstanců ŘOPu :-)
Vysvětluju si to tak, že to prováděcí firma znovu přetřela po zaudování, během transportu se to jistě otlouklo. Myslím, že přetírání základovkou bývalo uvedeno i v rozpočtech.


Ondřej Vonka (16.2.2005 12:49)

Náhodou u LO máme chytré střílny a ty se přetírají navzájem.. tudíž to Y. :-) To v TO nemáte co.. :-)) Nemohl ten další nátěr vzniknout třeba náhodou, že se střílna někde otloukla?


Jiří Vaněček (16.2.2005 12:27)

"přetřely" nebo "přetřeli"? Má snad Honza nějaké materiály potvrzující výskyt ženského natíracího komanda na LO? :o) Objevily se ty oranžové šmouhy ve více objektech nebo jen na tom jednom?


Jan Lakosil (16.2.2005 11:53)

Vypadá to tak, že to v řopíku znovu přetřeli suříkovou základovkou a pak až šedou. Předválečný uzávěr je dost podobný tomu poválečnému, dají se najít docela snadno.


Ondřej Vonka (16.2.2005 11:02)

To znamená, že to natřeli suříkem, v této podobě to dodávali na stavbu, kde to pak ještě přetírali nějakou oranžovou? No to se mi zdá divný.. ale zase je blbost aby to dodávali nenatřený.. Další věc, je rozdíl mezi předválečným a poválečným uzávěrem této střílny? Mám jen poválečné a předválečný jsem ještě neviděl..


Jiří Vaněček (16.2.2005 10:58)

Oranžová barva by měl být suřík, který se nanášel na součásti už v továrně jako základovka. Na něho pak přišlo několik vrstev nitrobarvy.


Ondřej Vonka (16.2.2005 7:27)

Jak je to s touto střílnou.. měl jsem dojem, že na stavbu objektu přicházela spolu s uzávěrem natřená základní (oranžový suřík) barvou? Jenže na fotce střílny H.Lakosila ve článku o Odstínech barev v interiéru jsou na bednění vidět oranžové šmouhy.. co to znamená? Že jí barvili oranžově až v objektu? Jo a kalíšek na typu 1 je co? Resp. jaký výrobce.. ? Díky


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)