[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.22.240.205 () [ Přihlásit ]

Spolupráce s NPÚ

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Spolupráce s NPÚ

Jiří Vaněček (7.2.2006 13:27)

To je právě to, o čem jsem psal: oni sice ty podklady mají (dokonce se dá závěrečná zpráva z pera Byla půjčit ve vědárně), ale nic se v tom nedělá, protože na to nikdo na NPÚ nemá čas ani kvalifikaci. Já pevně věřím, že je to jen otázkou času a vše se rozjede poté, kdy se podaří dořešit majetkové záležitosti. Pak noví majitelé bunkrů (a je jedno jestli LO nebo TO) budou žádat sami za sebe o památkovou ochranu a v podstatě donutí NPÚ se tímto tématem intenzivněji zajímat.


Tomáš Byl Fic (7.2.2006 13:21)

Průzkum opevnění pro památkáře v okrese Šumperk a Jeseník jsem dělal já s tátou. Problém byl v tom, že to stejně k ničemu nevedlo (myslím tím vyhlášení ochrany nad některými objekty). Aspoň jsem si z toho udělal bakalářku...


Jiří Vaněček (7.2.2006 10:48)

Ano, doktor Michna je příjemný člověk, ale záleží na tom jak se vyspí. Zkusit ho můžete, druhá možnost pak je zmiňovaný Mgr. Papoušek. Každopádně není potřeba mít na NPÚ známé, aby vás přijali, jednat se s nimi dá velmi dobře. Druhá strana mince pak je případný památkový dozor, který budou muset nad rekonstrukcí převzít, vzali.li by vás pod ochranná křídla... Existence nebo neexistence jakéhokoliv papíru vás však před lidskou blbostí neochrání. Rada z praxe by tedy zněla: zařiďte si ho, ale moc na něj nespoléhejte, lidé v pohraničí jsou občas zvláštní :-)


Martin Skoumal (7.2.2006 10:43)

Právě s dr.Michnou jsem telefonicky mluvil a byl celkem nadšen.Kamarád má na NpÚ nějaké známé a říkal, že je to celkem dobrý člověk. Ten papír chceme jen kvůli tomu abychom ho ukázali různým místním "zvědavcům", že na opevněních neprovádíme nic nezákonného.


Jiří Vaněček (7.2.2006 10:32)

Opevnění spadá mezi technické památky, které má na starosti na nšem olomouckém památkovém ústavu Mgr. Papoušek. Je to velmi příjemný pán, se kterým již několik let spolupracujeme při průzkumu olomoucké pevnosti. Nicméně jeho hlavní doménou jsou židovské památky, za kteroužto oblast je taky zodpovědný. Kromě toho teď dělá (myslím) zástupce ředitele, takže je vytížený tak na 150% a je s ním dost těžké cokoliv domlouvat. Určitě by se z něho dal nějaký oficiální papír vytáhnout, nicméně podle mých zkušeností k ničemu stejně není. Průzkum opevnění před nějakým časem (cca r. 2000) prováděl Byl ve spolupráci s dr. Michnou (nemýlím-li se). Byl na to tenkrát grant a probíhalo to několik let. Shrnu-li to, předválečné opevnění zatím stojí na okraji zájmu, a to zejména kvůli nedořešeným majetkovým záležitostem a nedostatečným lidským kapacitám.


Martin Skoumal (7.2.2006 10:26)

Zdravím,nemáte někdo zkušenosti se spoluprácí s nár.památkovým ústavem? Někdo na NPÚ Olomouc dělal terení pruzkum opevnění na Šumpersku a Jesenicku. Chtěli bychom s nimi spolupracovat abychom od nich dostali nějaké razítko, že objekty rekonstrujeme do jejich původní podoby a nepředěláváme je na svérázné rekreační objekty.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)