[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.143.9.115 () [ Přihlásit ]

Článek ve Zbraních a střelivu

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Článek ve Zbraních a střelivu

Josef Frančík (3.2.2007 23:32)

Zmíněný článek v onom časopisu jsem nečetl. Ale zaujalo mne to označení "O". Protože jsem si vzpomenul že už jsem to někde také viděl. No a v knize Čs. palné zbraně a kulomety od autora plk.Dr. M. Šády se na str. 269 píše totéž. Tj. cituji popisek pod fotografií Tk s těžkou hlavní - Kulomet vz. 37 "O" ráže 7,92 mm s těžkou hlavní a tlumičem "O". Určen pro stálá opevnění. Zdá se tedy, že bylo vycházeno ze znalostí doby r. 1971, protože tehdy ta kniha vyšla v NV nákladem 5000 výtisků v dnes neuvěřitelné ceně 24 Kčs.


Jan Ciglbauer (3.2.2007 9:35)

V takovýchto časopisech neodborných v opevnění je to časté. Třeba velikost pásu znám v několika případech jako 200, v dalších jako 250 a podobně. Nu což - my máme v TK37 zatím pás do německých MG - onen napojovací.


Nič Martin (2.2.2007 22:17)

Tak jsem si dneska koupil Zbraně a střelivo abych si přečetl něco zajímavého o pevnostní verzi TK vz.37. Ještě že na dalších stranách je zajímavý článek o tarasnici T-21, jinak bych musel svého rozhodnutí o koupi časopisu litovat. Bohužel ale musím konstatovat že v textu a popiscích snímků jsou chyby. V šlánku je mylně tvrzeno, že kulomet v solo provedení pro TO je zbraň O což není pravda. To je zbraň D. Další větu radši z části odcituji: "Precizně zpracovaný kulomet vz.37 "O" se vzduchem chlazenou těžkou hlavní a tlumičem ohně "O" ráže 7,92mm .....". Netušil jsem že verze O je kvůli tomu že má tlumič ohně. 100 rané pásy byly sice uvažovány ale nikdy nebyly zavedeny. Zavedeny byly jen 250ti rané pásy. Dále je zde tvrzeno, že se pásy dají spojovat. Že by nějaká neznámá verze pásu. Autor si zde nejspíše spletl pás do TK vz.37 s pásem do MG 34 a 42, které vskutku spojovat lze. Pás do TK vz.37 ale bez použití nástroje nikoliv. Kuželový chránič ústí hlavně je zde chybně jednou vydáván za tlumič ohně a podruhé za chránič těžké hlavně. Na snímku č.1 je rozložený kulomet kterému chybí závěr. V popisku fotografie je ale uvedeno že se na snímku závěr nachází. Do řopíku pokud vím byly přiděleny kulomety verze P a nikoliv O. Takže jediná zajímavá informace je, že pro Wehrmacht byl údajně udělan upravený vzorek s odlehčeným závěrem a kadencí až 1350ran/min.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)