[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.133.109.211 () [ Přihlásit ]

Opevnění úseků 191 a 195 v boji

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Opevnění úseků 191 a 195 v boji

Jan Lakosil (11.4.2008 8:54)

Takže k tomu poškození objektu 195/65. Jelikož jsem nedaleko našel střelu do bazooky, myslel jsem si též, že to poškození bylo způsobeno touto zbraní. Diskutovali jsme však nad tímto s kolegou Mgr. Jaklem z VHÚ a po konzultaci s přizvaným pyrotechnikem z téhož ústavu jsme dospěli k závěru, že toto poškození není způsobeno kumulativní střelou z bazooky, nýbrž odpálenou náloží ve střílně. Kvůli přípravě knihy o LO jsem se v posledních letech více zabýval německými postřelovacími zkouškami a celkem to poškození odpovídá cca. 2 kg náloži odpálené ve střílně. Nelze však vyloučit, že by toto poškození měli na svědomí sami Němci po obsazení pohraničí. Přiznám se, že jsem si žádného poškození střílny řopíku u lávky u Dobré nevšimnul, ta fotka by mne tedy zajímala. Pro kolegu Kozla: pokud myslíte průstřely stěn u řopíků u Záhvozdí (na začátku úseku), tak ty nemají s Američany vůbec nic společného - jedná se o postřelovací zkoušky z října 1938.


Petr Kozel (11.4.2008 7:57)

Koukal jsem se na ten objekt 195/65/A-180Z do databáze a ta prostřelená střílna se opravdu nedá přehlédnout. Taky proč by se střílelo do zdi, když je ta možnost prorazit rovnou slabší a zranitelnější střílnu ? Napadlo mě- proč by útočili na střílnu, kdyby jinak Němci bojovali v okolí v zákopech ? V tom případě museli bojovat TÉŽ i z objektů. Podle fotek v databázi jsou v tomto úseku ještě další 2 objekty s průstřely stěn- naše milované řopíky už nebyly konstruované na moderní techniku konce války :-).


Pavel Jonáš. (10.4.2008 21:18)

Zdravím. Uvedl jsem jen část článku, která se týká opevnění. Jsou u toho i fotky, bohužel teď nemám čím je okopírovat. Tedy jen písemně. Je tam z obou stran střílna zasažená bazukou u objektu 195-65 kryjícího Soumarský most. Pak už je tam jen jedna fotka střílny zvenku, číslo objektu nevím, prý kryl lávku u Dobré. Ta je dost hustě poďobaná od kulek. Mě osobně by přišlo dost divné ležet v dešti kulek vedle řopíku a bránit se, když se můžu zašít dovnitř a být docela v pohodě. Tedy až do té bazuky, že. Po ní je tam ovšem díra nejen pro MG, ale i pro lauf kanónu.
V létě snad uvidím vše in natura, pak budu vědět víc.


Petr Kozel (10.4.2008 20:22)

Myslím, že slovem "pillbox bunker" se překládá lehký objekt, ale nejsem si tím zcela jist.
Myslíte, že by dodnes nebyly vidět vysprávky poničených zdí betonem?


Jan Ciglbauer (10.4.2008 16:09)

Což ovšem neznamená stoprocentně že bunkry dobývali... :-)
V té knize je denník jednotky, výpovědi účastníků či něco takového?
Četl jsem třeba vzpomínky vojáků kteří bojovali na Dukle. Vzpomínají třeba na "bunkry, které byly na okraji lesa" ale jednalo se jen o okopy pro kulomet.
Ale třeba tamní řopíky na Šumavě opravdu bojovaly a stopy smazala poválečná reaktivace...

PS: Neznamená pillbox krabička? :-)


Jan Lakosil (10.4.2008 13:41)

Četl jsem pasáže týkající se bojů na Šumavě přímo z americké knihy, z které autor čerpal a Američani vysloveně píšou, že dobývaly bunkry (pillbox) a ne polní postavení.


Jan Ciglbauer (9.4.2008 21:46)

Právě. Jak říkám - bunkry tam zřejmě sloužili jen jako kryty...


Jan Lakosil (9.4.2008 21:07)

Já tam hledal cca. před 3 roky. Mne hlavně zarazila absence nějakých klasických bojových poškození, které by ty objekty musely mít.


Petr Kozel (9.4.2008 20:54)

Na podobné téma se kdysi diskutovalo na http://forum.militaryzone.cz/viewtopic.php?f=64&t=3082&st=0&sk=t&sd=a&hilit=opevn%C4%9Bn%C3%AD .
Trochu představivosti pánové- linie bývalého čs. opevnění použitá jako součást "Böhmerwaldfestung" není špatný nápad, že :-) ?


Jan Ciglbauer (9.4.2008 10:48)

Kdy jste tam pátral? Myslím že tyto lokality už jsou hodně prochozené hledači militárií a že tam klidně mohlo být hodně pozůstatků po bojích, ale už jsou prostě vybrané. Ale bunkry moc stop po bojích nenesou, tak myslím že tam Němci byli jen v polním postavení a bunkry mohli využívat jako kryty při případné nepřátelské dělostřelbě a podobně. Ona taková střelba z nějakého MG z řopíku bez jakékoli lepší lafetace a bez zvětšení střílnového otvoru autogenem jako na severu by moc výhod kromě krytí asi nepřinesla...


Jan Lakosil (9.4.2008 10:17)

Já jsem se po stopách zdejších bojů pídil přímo v terénu a nic nenasvědčuje tomu, že by tam probíhaly nějaké tvrdé boje. Kromě jednoho řopíku, který má zničenou střílnu odpálenou náloží, tam není na objektech nic poznat. Našel jsem pouze jednu střelu do americké bazooky a těch několik málo nábojnic nalezených v polních postaveních nad tratí bylo poválečných. Docela by mne zajímalo, jak moc ty lehké objekty zapojili Němci do obrany.


Jan Ciglbauer (9.4.2008 5:52)

O tomto tématu vyšel také delší článek v HPM.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)