[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.116.36.192 () [ Přihlásit ]

Mřížky

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Mřížky

Martin Černý (21.5.2008 7:56)

Mřížka je to nejmenší :-) Kus zohýbané pásoviny se třemi kousky navařené kulatinky :-)


Mira Vrba (20.5.2008 21:33)

Pro Martina Miřejovského:Díky za přání.

Naštěstí zde máme několik šikovných kolegů,kteří jsou ochotni ledasco vyrobit.


Martin Miřejovský (19.5.2008 20:45)

Samozřejmě tím "poškozováním" nemyslím, když někdo vezme z objektu ventilátor, lapač splodin, uzávěr, mříž či kteroukoliv jinou odmontovatelnou věc - to je u mě naopak záchrana, pakliže se takovýto materiál použije k vybavení jiného objektu. Ale uřezávání háků nebo vybourávání mřížek a střílen mi už osobně přijde jako vandalismus, protože se tím ten objekt poničí. Je to teda ryze jen můj osobní názor. Jiné by to bylo, kdyby měl být třeba objekt zlikvidován nebo je již značně poškozený sám o sobě, ale když jde o objekt zachovalý, moc to neschvaluji...


Ondřej Gelbič (19.5.2008 20:28)

Nevím, no rozhodně nejsem pro žádné trhání střílen ani řezání prasečích ocásků i ty mřížky brát z jiného objektu se mi moc nelíbí. Nemusím ani přemisťování mříží , jenže to jsme zrovna museli udělat, protže nějaký umělec, který na řopíku působil minule, řekl (také to dělal pod KVH Odolov jako my), že mříže doma očistí a od té doby se tam už neukázal. Museli se tedy vzít dveře ze sousedního objektu


Tomáš KOUBELE (19.5.2008 20:28)

Je také otázka, co se myslí pod slovem poškozování. Dneska už asi takové štěstí mít nebudu, ale vezmu z bunkru ventilátor, jde o poškození? Nepředpokládám, že bych ho tam vracel, tudíž je nenávratně v tahu (-: ale s trochou štěstí se objeví při nějaké té rekonstrukci. Pokud objekt navštíví sběrači šrotu, nezůstane tam kousek železa. V takovém případě je "lepší" jít a např. ty háky odřezat a nandat je na rekonstr. objekt a doufat, že tam nějakej ten čas vydrží. Samozřejmě je to věc názoru.. Tutově by spousta kvalitních, především těch větších muzeí nevznikla bez nějakého toho "poškození" jiného objektu?!


Martin Miřejovský (19.5.2008 19:36)

Mira Vrba: Tak ať se vám daří!

začátečník: Tato možnost mě už taky napadla - psal jsem o ní níže. Nicméně moc se mi nelíbí... Nejsem žádný vandal, aby ničil objekty v jinak zachovalém stavu. Pravda je, že někteří eperti tu takové praktiky skutečně praktikují, jako jeden nadšenec z Králík, který uřezal z našeho sousedního řopíku háky ze stropnice, aby je později využil na svém rekonstruovaném objektu. Nejsem zastáncem tohoto přístupu, obzvláště když možná mřížka bude odjinud...

Nicméně zajímavé téma na debatování, co myslíte? Jak se tváříte vy ostatní na to, když někdo kvůli jednomu svému rekonstruovanému objektu nenávratně poškodí jiný? Co si o tom myslíte? Je to dobré, nebo špatné?


Jiří Kaštil - začátečník (19.5.2008 19:06)

Martine M. Je to strašně jednoduché. Vezmeš PPM a PPK (pravý pevnostní majzlík a p.p. kladivo) a vyrubeš všechny potřebné mřížky z jiného opuštěného objektu. Jde to a je to navíc zcela zadarmo a tvá radost z nově nabytého materiálu po tomto činu bude mnohonásobně větší, než když si je koupíš.


Mira Vrba (19.5.2008 18:23)

Jsem z Uherského Hradiště,jinak v současné době pracuju u Prahy.objekt okterý mám požádáno je 6/1/A-140,VEČ 719.Do vyřešení situace kolem objektu v Mikulově zatím pendluju aspoň mezi Roudnicí a Sazenou.


Martin Miřejovský (19.5.2008 16:35)

Co se týče toho příspěvku na diskuzi o zlodějích, tak to bylo myšleno všeobecně - že na to doplatíme my všichni, co s muzejnictvím začali mnohem dříve. Ale jinak proti dalším nově vznikajícím muzeím nic nemám - ba naopak. Určitě je to velký přínos - každý zachraněný objekt je dobrý - a o návštěvnost si taky starosti nedělám. Avšak jen pod podmínkou, že si někteří z těchto nových nadšenců nepořídí vybavení z jiného, staršího muzea ilegální cestou...

Jinak dotaz na pana Vrbu: Vy jste někde z okolí a rekonstruujete objekt? Mohu se zeptat jaký? Jen mě to zajímá.


Martin Miřejovský (19.5.2008 16:35)

Jinak co se týče řopíku č. 49, tak já to uvedu na pravou míru. Na objektu jsem spolu s několika přáteli z K5 začal pracovat skutečně již před několika lety. Byl to tuším rok 2000 - 2001. A že začátek byl opravdu hodně náročný - vybourat zabetonovaný vchod s mříží a rukama vynosit obrovské balvany, které vyplňovaly téměř polovinu objektu. Tehdy jsme do toho byli všichni zapálení. Ale bohužel, s příchodem nového zaměstnání ubylo volného času a já jsem se na K5 i na řopík dostal jen velmi zřídka - holt nejsem místní - čímž se práce na řopíku defakto uplně zastavily. Nicméně letos už je to zase s časem mnohem příznivější, takže prace jsem zase obnovil a pevně věřím, že už to tak taky zůstane.

Samozřejmě řopík není v takovém stavu, aby se dal teď pokládat za plnohodnotné muzeum. V roce 2001 jsem ho měli zpřístupněný veřejnosti při Cihelně, ale výbava uvnitř byla defakto jen taková symbolická a provizorní, navíc většina exponátů zapůjčená z K5. Poté, co jsem přestal na K5 jezdit, se na řopíku už defakto nic do dnešních dnů nezměnilo, ale to hodlám v brzké době napravit. Takže prakticky i když už je řopík v rekonstrukci několik let, stále jsem úplně na začátku...


Martin Miřejovský (19.5.2008 16:31)

Jo, tak to vám budu opravdu moc vděčný a za foto taky. Děkuji moc!


Jan Ciglbauer (19.5.2008 16:08)

Ale hoši, každá rekonstrukce je dobrá a je jedno kdy s tim člověk začne, pokud se to za rekonstrukci bude moct považovat a nebude si dotyčný shánět vybavení nečestnými způsoby.
Ubírání návštěvníků je nesmysl a to jestli si někdo sežene vybavení na úkor jiných je taky každého osobní věc na kterou bych moc ohledy nebral...


Petr Beran (19.5.2008 16:07)

Myslím, že postrádat to určitě můžu, bude o kus železa méně ;-) Minimálně jedna tam bude a měla by vám tam pasovat. Jak jsem říkal, o víkendu se podívám a ozvu se. Případně můžu poslat i foto.


Mira Vrba (19.5.2008 15:54)

Zdravím všechny,já bych se jenom rád zeptal Martina Miřejovského jak to s ním vlastně je?V jiné diskusi před nedávnem psal,že se před pár lety pustil do rekonstrukce řopíku.Později si si tam stěžoval na počet nově vznikajících
muzeí slovy: A kdo na to doplatí?-my,co tu byli dřív.
Pomalu jsem si říkal jestli bych si to neměl rozmyslet,abych
těm "co tu byli dřív" neubíral návštěvníky,exponáty a vybavení,kterých je málo.Když ale čtu další příspěvky
pana Miřejovského,příjde mi jako začínající,který shání základní věci a na své začátečnictví se i odvolává.
Aspoň se ode dneška nemusím trápit otázkou,jestli zakládat další muzeum,nebo ne,protože asi nezáleží jen na tom "kdo dřív přijde".Ale taky kolik má kdo času a je ochoten ho tomu věnovat.


Martin Miřejovský (19.5.2008 15:35)

Hmm, zdá se, že už jsem nějak přepracovaný - píšu jako "prvňák"...


Martin Miřejovský (19.5.2008 15:32)

Opravdu byste něco doma mohl najít a mohl to i postrádat? Byl bych moc vděčný za jakoukoliv pomoc. Akorát nevím, jak je to s kotvením mřížky do zdi. Co jsem zatím vyděl, mřížky mají kotvící kulatiny vždy ze středu na každé straně - jakoby do kříže. Kdežto na řopíku jsou u otvorů udělány zářezy pro zabetonování po strnanách (viz. foto). Tak nevím - je možné, že existuje víc typů mřížek?

Jonak pokud by z toho nic neklaplo, vemu za slovo pana Duchoně. Pokud by mi opravdu udělal dvě zpbrusu nové mřížky, na ceně bychom se určitě dohodli.


Petr Beran (19.5.2008 14:48)

Už je to sice dlouho, ale mám pocit, že jsem svého času jednu nebo dvě mřížky z odstřelených objektů měl. Můžu se o víkendu doma podívat.


Crha Aleš (19.5.2008 13:05)

Pro Jirku: všichni víme, že jsi manuálně velmi zručný..:-)) Bohužel ne všem se takový dar poštěstil. Tím mluvím třeba i za sebe. Nebýt hlavně Martina Rajnyše, tak by Sazená byla těžko tam kde je, co se týče technických věcí..


Jiří Duchoň (19.5.2008 12:20)

Tak jo, za tu flašku to beru. Pošlete mi mailem náčrt a já Vám je vyrobím a pošlu. Jinak piji rum nebo slivovici.


Martin Miřejovský (19.5.2008 11:56)

Je mi to jasný a doufám, že Jiří je jen mtakový místní rejpálek. Díval jsem se na fotky ze Slavonic a musím uznat, že je opravdu skutečný borec, obzvláště jestli si většinu věcí vyrobil sám. Klobouk dolů - kam se hrabu já... Za toho "chytráka" se omlouvám - trochu mi to ujelo.

Každopádně moje nabídka stále platí. Kdyby měl někdo mřížku na prodej, měl bych zájem. Jinak mi skutečně nezbyde nic jiného, než si načrtnout výkres a oběhat zdejší firmy, aby mi za nekřesťanský úplatek dvě vyrobily. Doufám, že budu mít ale štěstí a někdo něco doma najde.

Jinak se chci zeptat ještě na jednu věc - existují nějaké výkresové dokumentace, které by se daly někde stáhnout aniž bych musel do archivu? Na mysli mám jak mřížky, tak i lafety a ostatní vybavení do řopíků. Vím, že se dá zajet někam, kde to mají, a oměřit si to a nakreslit, ale přece jen originální podrobné výkresy by byly lepší - rozhodně by byly podrobnější než nějaké moje náčrtky...


Jan Ciglbauer (19.5.2008 11:27)

Jirka to jistě nemyslel nijak zle, to víš ten kterej si vždycky vyrobil opravdu všechno, tak to bere trochu jinak... :-)
Jasně že si tu musíme pomáhat a že každej nějak začínal, často z ničeho. A ne každý asi má to štěstí jako třeba my že má možnost si taky leccos vyrobit.


Martin Miřejovský (19.5.2008 10:10)

Tak tedy dobrá, asi máte pravdu. Vaši nabídku příjímám. Vyrobte mi dva kusy mřížek za nějakou přijatelnou cenu, když je to tak jednoduché...

Vážně nechápu, co se vám nalíbí na mém dotazu. Vždyť jsem se jen ptal, zda náhodou někdo nějakou tu mřížku navíc nevlastní a nebyl by ji ochoten prodat. Vyrobit si ji samozřejmě nechat mohu a nakonec mi ani nic jiného nezbyde, jenže mě to pak vyjde třeba 10X dráž než odkoupený "nález". Holt nemám možnosti si ji vyrobit sám nebo zajít za známým do dílny, kde mi to vyrobí za lahev kořalky. Proto jsem se nejprve zde slušně zeptal - člověk nikdy neví - třeba ji doma někdo opravdu má a je mu k ničemu...

Jinak háky nesháním. Mluvil jsem pouze o těchto dvou mřížkách. Ostatní prvky na řopíku jsou, a to byste věděl, pane chytrý, kdybyste se obtěžoval alespoň podívat na fotky objektu ve zdejší datábázi...

Myslel jsem, že tohle fórum má sloužit nám, bunkrákům, a že zde můžeme shánět i nějaké ty věci do svých můzeí. Už se mi tu díky tomuhle fóru podařilo sehnat uzávěry do hlavních střílen. Ale mám pocit, že ne každý chápe, že když někdo začíná rekonstruovat objekt, ledasco mu v něm chybý a je třeba to nějak sehnat. Třeba i tím, že nejprve zapátrám mezi ostatními, zda sháněnou věc nevlastní a nechtěli by ji prodat...

Věřím, že i pan Duchoň kdysi nějak začínal a že si zcela jistě všechno nevyráběl. Protože pokud jo, pak tedy beru svá slova zpět a jste u mě vážně borec. Ale jinak vaši nárážku opravdu nechápu...


Jiří Duchoň (19.5.2008 9:16)

Ty by jsi si měl založit vlastní rubriku, co všechno sháníš. Za chvíli to budou i háky na stropnici. Dopředu se hlásím, že je nemám, ale vyrobit si je je více než směšné, stejně jako tu mřížku na ventilaci. S tím bych sem ani nechodil.


Martin Černý (18.5.2008 22:42)

Nejjednodušší bude zřejmě si jí udělat nebo si jí nechat udělat. Nic tak složitého to přece není.


Martin Miřejovský (18.5.2008 16:58)

Jedná se o objekt č. 49, úsek XXXVI Červený Potok. Dle vzhledu děr bych typoval, že mřížky nikdy osazeny nebyly, neb jsou znát kotvící zážezy či jak jinak to nazvat. Každopádně minimálně ve vchodu bych mřížku rád osadil, protože bez ní ta vstupní chodbička opravdu nevypadá moc extra.


Jan Ciglbauer (18.5.2008 16:42)

No, to že byl objekt betonován o něco později mohlo ovlivnit více věcí pokud to tak bylo. A to jestli ty mřížky jsou vybourané nebo neosazené, by mělo jít podle otvorů snadno poznat. A můžeme vědět o jaký objekt se jedná?


Martin Miřejovský (18.5.2008 16:32)

No, on toho tento objekt nemá trochu víc - omítky, zához, podlahu a ani výdřeva se bohužel nedochovala. Nicméně s objektem jsou velké plány, a tak bychom jej rádi "dokončili" a uvedli do stavu odpovídajícímu dokončenému objektu. A chybějící mřížky na nové omítce by asi nebylo to pravé ořechové. Vyrobit si je by samozřejmě šlo, ale pro mne by to bylo značně obtížné. Jednodušší by už pro mě bylo zajít si na sousední řopík a vybourat si je tam. Ale nejsem žádný ničitel, který by se rozhodl poničit jiný objekt, to opravdu ne, proto mě napadlo, zda někdo náhodou takovou mřížku doma nemá a nebyl by ji ochoten prodat...

Ale stejně vám řeknu - je to zajímavé. Stále mi nejde na rozum, proč se ty dvě mřížky nepodařilo osadit. Ostatní objekty mají všechny na svém místě. Možná tam nakonec byly a nějaký nadšený obyvatel z nedalké vesnice je vyboural, aby je zpeněžil ve šrotu. Nenjsou tu totiž žádnou výjimkou uřezané prasečí ocásky, uražené periskopové roury či odmontované mříže...

Druhá možnost je, že se objekt betonoval opravdu jako poslední a mřížky se už osadit nepodařilo, i když náš objekt není poslední v linii. To je sousední, a ten i přesto má mřížky všechny tři. Snad mě jen napadá, že se se stavbou tohoto objketu váhalo a stavěl se až nakonec, neb jako jediný v blízkém okolí není zesílený, ale normální...


Jan Ciglbauer (18.5.2008 15:50)

Mřížky opravdu nemám, ale jestli je někdo má tak asi jich moc nebude a jentak ti to někdo nepustí, protože na to že je to někomu doma k ničemu se bohužel moc nehledí...
Určitě nemáš jak to vyrobit? Zas tolik práce na tom není, u někoho známého či tak nějak...
Ale ostatně já bych tam ty mřížky asi nedával, protože to že není objekt úplně stavebně dokončen je taky zajímavé a má to nějakou svojí vypovídací hodnotu. Proč neudělat vybavení objektu do stavu improvizovaného obsazení, což za mobilizace bylo ve většině řopíků... Nebo snad už máš připravené republikové lafety a podobně?
Těžce se shánějí... :-)


Martin Miřejovský (18.5.2008 10:25)

Opět vás zdravím a obracím se na vás s prosbou. Vím, že každý z vás tu již podnikl nespočet výprav po řopících a odnesl si domů nejednu "vykopávku". Nemáte někdo náhodou mřížky z nasávacího otvoru ventilátoru či mřížky z výduchů splodin? Objekt, který rekonstruuji je totiž po hrubé betonáži a přerušení prací ho zastihlo právě v době osazovní mřížek. Díky tomu na objektu chybí mřížka pro nasávání ventilátoru a mřížka výduchu splodin na levé straně objektu. Tak mě napadlo, zda někdo nějakou náhodou nemáte a zda byste ji popřípadě nebyli ochotní za rozumnou cenu prodat. Makety se mi dělat nechce, jednak proto, že nemám jak, a jednak proto, že jistě mezi námi se nějaké originály nalézají a většinou jsou dotyčním k ničemu. Takhle by mohly být mřížky osazeny na objekt. Děkuji vám mnohokrát za vaše odpovědi a nabídky, popřípadě i nějaké ty typy.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)