[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.147.104.248 () [ Přihlásit ]

Objekt u Předmostí u Přerova - dotaz co to je

Diskusní fórum > Neidentifikovatelné objekty, vojenské prostory > Objekt u Předmostí u Přerova - dotaz co to je

Jiří Doupal (15.1.2010 21:12)

Je to pozorovatelna. Vlastní pozorovací místnost byla postavena Němci. V sousedství se nachází velká prohlubeň po flaku. Po válce objekt využívala armáda. Roku 1963 byla přistavěna týlová místnost. Pozorovatelna byla opuštěna v 70. letech. V současné době je objekt silně obrostlý zelení a poničený. Na této pozorovatelně se cvičili pozorovací čety např. z Hranic na Moravě, kde pozorovatelny nejsou. Měly tam být zřízeny teprve v době napětí a to polním způsobem.


ing. Jan Jaroš (2.9.2008 19:54)

Objevil jsem podrobný popis k objektu na :
http://www.fortifikace.net/pov_poz_prerov.html

jedná se o poválečnou pozorovatelnu PVO


ing. Jan Jaroš (2.9.2008 19:52)

aa


Petr Koláček (18.8.2008 17:32)

I já zdravím bunkrology. Dle mých informací se jedná o pozorovatelny, jejichž výstavba byla organizovaná civilní obranou krátce po Korejské válce. Tedy doba výstavby spadá do let 1952 až 1953. Velmi podobné objekty lze nalézt v Brně, Prostějově i Praze.


ing. Jan Jaroš (30.7.2008 23:25)

Zdravím bunkrology, mám dotaz: nedávno jsem byl s dětmi se podívat na místo kde kdysi bývali lovci mamutů u Předmostí u Přerova (směrem na Čekyně)- je tam naučná stezka, socha mamuta, ... a na kopci nahoře je nějaké chráněné přírodní území-rezervace a je tam i nějaký očividně bunkrologický objekt. Co to je? objekt má 3 prostory v jedné linii: 1. čelní komůrka s 3 betonovými Průzory/střílnami (cca 1,2 x 1,2 m), za ní vetší obdelníková místnost vyzděná z boku z cihel (cca 2 x 3 ml a za ní vstupní část - chodba s s tenkým betonovým stropem a otevřenými schody nahoru -zakryto panely. Objekt je čelní komurkou situovál cca k JV j měrem k Přerovu. Dovnitř jsem jen nahlížel foťákem s bleskem, je tam malá díra ve vstupním prostoru, na průzkum jsem nebyl oblečen. Pokud to půjde přiložím i nějaké foto. Co to je a k čemu to bylo určeno? - jedná se o pozornatelny po Wermachtu nebo po Sovětské armádě? - jaký měla plnit účel (blízkost VVP Oderské vrchy-Libavá, výhled na Přerov ... ) k čemu to mělo sloužit?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)