[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.133.147.252 () [ Přihlásit ]

Řopíky na Slovensku

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Řopíky na Slovensku

Pavol Škorvánek (12.9.2018 14:42)

prispejem aj ja svojou malou troškou... nie je to tak dávno, keď bola oficiálne zverejnená výzva na ROPK (register osobitných ponukových konaní) na odpredaj prebytočného majetku MO SR, mimo iné sa tam predávalo spolu cca 8 ROPíkov v línii Devín - Gajary. Dával som viacero ponúk a nakoniec sa mi podarilo kúpiť 2 - jeden v oblasti Devínskeho jazera a druhý pri Malých Levároch.... to v akom stave sú samotné objekty, rozpisovať nebudem - viac-menej je to zrejmé aj z databázy objektov... Čo ale spomeniem,že prvý zo spomenutých objektov plánujem zrekonštruovať... a v neďalekom okolí je viacero ďalších, ktoré sú v rôznych fázach rekonštrukcie Bohužiaľ musím konštatovať, že za posledné obdobie sa tu dosť rozmohlo vykrádanie (miestami dosť drastické za pomoci karbošky a autogénu) a nie sú to len potmavší zberači kovov... foto z prác budem dopĺňať


Henrich Ťažký (5.12.2016 12:38)

Zvyšky objektu na fotografii v nižšie uvedenom článku patria RS-I/60b/A-120Z ktorý som zdokumentoval 29.11.2013


Jan Lakosil (28.11.2016 22:52)

Docela by mne zajímalo, zda skutečně tolik bunkrů armáda vyklidila a tolik osádek se vzdalo Maďarům. Přijde mi to trochu zvláštní, že by takto armáda reagovala na základě útoku maďarské čety? Možná, že jim místní nakukali, že jsou obklíčeni maďarskou divizí. Zcela jistě v osádkách byli i slovenští Maďaři, jejichž ochota bojovat za ČSR byla samozřejmě mizivá...


Henrich Ťažký (28.11.2016 19:39)

Niečo o účasti ropíkov v bojoch na Slovensku. Http://www.gemerland.sk/?p=64194


Milo Gona (15.6.2016 10:24)

https://dennikn.sk/482931/bratislavy-zmizol-stvortonovy-bunker-nacistov-zrazu-ho-predavali-ho-internete/


Henrich Ťažký (2.3.2016 15:00)

Ak by niekto chcel vedieť, kde skončil betón zo zničených petržalských objektov, nájde odpoveď na tejto stránke : http://www.konduktor.sk/vystavba/vystavba.html Približne v strede sa píše o uložení asanovaného odpadu. A ak by mal niekto krompáč a lopatičku.......... :D :D :D


Jan Voral (11.4.2011 23:13)

Trošku jsem se poptal u odborníkú a bylo mi sděleno, že situace okolo objektú LO i TO v SR je taková, že platí novelizace zákona č.172 z r.2004. Ta říká, že všechny přebytečné objekty které kdy armáda využívala, což LO bezpochyby splňuje, se nejprve ZDARMA nabídnou jiným státním organizacím. V případě nezájmu státních organizací o takovýto dar, dojde k prodeji za 100%, potom 50% a pak 30% znalecké ceny. Pokud nikdo neprojeví zájem o koupi za tyto ceny, MO nabídne objekty nejprvr obci, poté VÚC darem. Čili nejprve prodej, potom darování. Není možno darovat například občanskému združení jako je třeba KVH. Od 1.1.2011 je možnost /ne povinnost/ prodeje majetku v elektronické aukci. Vyvolávací cena je cena minimální, tedy znalecký posudek. V případě neúspěšné aukce se cena v následné aukci nikdy nesnižuje.
Řopík v Jesenském byl nabízen za odhad cca 800€. Potom 30% je láce. Takže nezbývá než ČEKAT NA PONUKU, utrhovat si, sbírat nejen starý papír, ale i nový papír, krmit prasátko... "A pri troche šťastia ?! JE TO TAM!"


Stano MAZAK (1.3.2011 23:38)

Práve som získal súčasnú fotografiu informačnej tabule na Záhorí. Zachytáva tabulu tak, ako bola dokončená, a nie stav z júla 2009. Takže symbolika hraničného stĺpa je očividná.


Stano MAZAK (1.3.2011 11:03)

Rád by som sa ešte vrátil k problematike zobrazenia Československej vlajky na informačnom paneli na Záhorí, ktorá je na obrázku v príspevku Mira Vrby. Podľa súčasných pravidiel je vlajka vo zvislej polohe naozaj zobrazená nesprávne. Avšak na www.financ.wz.cz som nasiel niekoľko dobových záberov hraničných stĺpov, ktoré zobrazujú Československú vlajku presne tak, ako je vyobrazená na citovanom obrázku. Dovoľujem si sem vložiť niektoré z nich - prevzaté z www.financ.wz.cz

Ako to teda má byť správne?


Jan Voral (25.2.2011 21:03)

Vystřiženo z časopisu "Československý voják"? Plátku "Obrana lidu"? Jak příznačné pro tyto dny, kdy pracující lid našich vlastí už... - kurňa - pokolikáté už?... s dojetím a sevřením srdcí, oslavuje februárové vítězství... svoje! Ale jistěee soudruzi. Přesně zhruba asi tak nějak to bylo. Stáli sme "ani skala" pripravení na rozkaz prezidenta vedeného Komunistickou sranou, nasadiť aj svôj život na dosiahnutie víťazstva. A ani ty latríny a chaty jako za první republiky sme neměli. Neměli sme nic a všechno sme Vám to dali.
Slovo chlapa... hmm, já si dal jen inzerát. Čo chvíľa, budem mať družinu.


Jiří Kaštil - začátečník (25.2.2011 18:04)

Je načase odpovědět na zvídavý dotaz kolegy Stanislava D. z února 2009, který je na samotném začátku tohoto "vlákna"..... Jaký osud měly řopíky u Moravského sv. Jána ? ...a zdali se také používaly po vojně ??? Odpověď na druhou část dotazu zní: Ano, bylo tomu skutečně tak !!! Po válce vojáci obnovené čs.armády tyto řopíky vyčistili, znovu upravili a vystrojili tak, aby mohly být kdykoliv připraveny k obraně naší vlasti. "Ve své době..a není tomu tak dávno, bdělé posádky řopíků na horké hranici s nesmiřitelným třídním nepřítelem, zaujímaly svá bojová stanoviště....Oči pevnůstek - legendární periskopy Optikotechna, slídily krajinou a důkladně propátrávaly šiřý obzor i nejbližší okolí opevněného pásma píď po pídi. Obsluhy kulometů stály připraveny s chvějícím se prstem na spoušti u svých zbraní ostře nabitých svítícím, průbojným, zápalným a průbojně-zápalným střelivem, aby tak slnily svůj úkol nejvyšší....Uhlídat klidný spánek našich dětí"


Jiří Kaštil - začátečník (24.2.2011 16:04)

To je slovo chlapa!


Jan Voral (23.2.2011 21:02)

Naivně jsem se domníval, že na Slovensku ještě nikdo nenašel odvahu okolo LO něco - cokoliv vytvořit. Fotografie z příspěvku Mira Vrby ukazuje něco jiného a zdá se, že ta odvaha chybí nejspíš mě samotnému. Inzeruji tímto, že hledám někoho, kdo přemýšlí o "Slanskej Hute" na Slovensku jako například o "Slavonicích". Dopišme do knihy "Putování po Československém opevnění 1935 - 1939" kapitolu 4.3.17 !!! Východniare...


Mira Vrba (23.2.2011 20:38)

Já si myslím,že to má spíše zpodobňovat hraniční sloup,v tom případě je tohle rozmístění barevných polí přípustné.


Lubomír Purchart (23.2.2011 13:08)

Škoda, že ta krásná práce je znehodnocena špatně zobrazenou státní vlajkou.


Martin Rajnyš (22.2.2011 21:41)

Také myslím že je to pěkně provedená informační cedule a co více, Československá. Prostě češi a slováci k sobě patří a nemělo by se na to zapomínat.


Mira Vrba (22.2.2011 21:32)

Fotka z diskutované oblasti z července 2009.Podle mě krásná práce,která výrazně převyšuje ty u nás.


Jiří Kaštil - začátečník (22.2.2011 19:24)

...to se ví, že víme, že na Slovensku existuje bunkrologie. Hele...tak blbí zase nejsme :-) A provokativní řeči o "konci slovenské bunkrologie", mají jediný cíl..... Vtáhnout ve větší míře slovenské kolegy do víru zdejší kratochvilné diskuze. Navíc, u nás máme takové pořekadlo...: Co se škádlívá - to se rádo mívá. Ale stejně...mezi náma..psssst!... "Ř"opíky jsou stejně lepší....co? ...ha!ha!ha!


Stano MAZAK (22.2.2011 18:09)

Vložením nižšieuvedeného linku na článok, uverejnenom v bulvárnom časopise ( mimochodom obdobou českého DNES) som v žiadnom prípade nechcel otvoriť polemiku o rozdielnosti nátur. Poprvé, táto stránka nie je na to vhodnou platformou, podruhé, by to bola polemika bez konca. O odbornej stránke uvedeného článku radšej ani nehovorím. Chcel som iba poukázať, že aj na druhej strane rieky Moravy môže vzniknúť iniciatíva, o ktorej sa ešte pred krátkym časom nikomu ani nesnívalo. Ak som sa svojim príspevkom niekoho dotkol, ospravedlňujem sa mu.
Je predsa príjemnejšie rozplývať sa nad konštatovaním, ze " Na Slovensku bunkrológia neexistuje"


Ivo Vondrovský (22.2.2011 16:58)

Já se určitě pojedu podívat na tu bunkry postavené v roce 1939.


Michal kulčár (22.2.2011 16:55)

No nechci se nikoho dotknout, ale to co tam říkají že budou všecky "gulometnej hniezda" opravovat mi přide naproto nerealne... Proč do dněšních let nikdo nedělá na slovnesku aspon reaktivaci? Vybavení mají dost ještě v řopech... spíš jde o náturu...

Klídek!!!
O nereálnosti (a hlavně smysluplnosti) různých projektů u nás v Čechách by se také dalo povídat (např. nedávno medializovaný Richard).
Proč? Pro slepičí kvoč! Prosím, neřešme to.
A náturu máme každý nějakou. Já třeba mám náturu takovou, že velice nekompromisně zakročím, pokud by měl někdo snahu porovnávat nátury.
Na Slovensku jsou také dobří fandové do bunkrů, dobří kolegové, dobří kamarádi!!!
admin - V. Sýkora


Stano MAZAK (22.2.2011 11:34)

http://bratislava.sme.sk/c/5776665/bunkre-ozivia-pre-cyklistov.html


Stanislav Doronenko (3.2.2009 14:48)

Zdravím! Aký osud mali řopíky na Slovensku? V lete som pofotil nejaké u Moravského Jána a všimol som si, že sú dobre zachované. Čo sa stalo s nimi v 1939? Používali ich po vojne alebo už nie?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)