[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.141.202.54 () [ Přihlásit ]

Kolik je v ČR muzejních bunkrů?

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Kolik je v ČR muzejních bunkrů?

Luboš Melichar (28.4.2010 16:41)

V knížce Souboj bez vítěze je upozornění na knihu Putování po čs. opevnění 1935-1989 od Dubánka, Fice a Lakosila, měla by vyjít v květnu.


Jiří Doupal (28.4.2010 11:47)

Fajn, tak jsme tady "uhnuli" od tématu.
Nechystá se třeba nějaký nový průvodce po muzeích?


Martin Černý (14.4.2010 18:50)

Tady v Brodě máme jeden velitelský kryt pod areálem bývalých kasáren v Čechovce. (Docela pěkná soustava vzájemně propojených UŽ 6). Samostatných UŽ 6 je tu víc, zatím mám prozkoumaný jeden objekt u Květnova (pouze exterier) a jeden u Dolní Krupé. Jinak je to tu s bunkry totálně zabité :-(


ivan (14.4.2010 17:20)

tam je snad jednu UŽ-6 v rámci THRS alt to jsou 70 léta


Barthes (14.4.2010 9:32)

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli náhodou nevíte o vojenských bunkrech v okolí Havlíčkova Brodu. Díky za možnou odpověď.


wetrik (12.4.2010 12:15)

Myslím, že figurína vojáka byla v A4/51/A-200spec., ale to je trošinku větší řopík...


Nič Martin (10.4.2010 23:06)

Lepší než figurína je jeden Břéťa dobře naaranžovaný za kulometem. :-) Návštěvníkům pak budu říkat že je to obránce, který neustoupil a kterého jsme při rekonstrukčních pracech vyrubali i s kulometem. :-))))))


Michal kulčár (10.4.2010 22:27)

Nemám tam nic takového, možná jen tu mumiji, tak ale vypadám já když tam někdy přespávám.
Ale mám u řopíku tu cestu která chce vyspravit struskou to jo no...


Martin Černý (10.4.2010 22:06)

Co ser týče figurín, kdysi jsem o tom vážně uvažoval. Pak jsem si dělal u návštěvníku takovou malou anketku, jesli by se jim víc líbila jedna střelecká místnost "za provazem s kompletní osádkou" nebo bez provazu a bez figurín. Dopadlo to značně jednoznačně, pro figuríny a provaz byl jen kolega Lakosil :-))


Jiří Kaštil - začátečník (10.4.2010 21:38)

...no proto..už jsem měl strach, že tam něco takového máš :-) ...u kulometu, jako obsluhu...


Michal kulčár (10.4.2010 20:25)

Zajímavá úvaha, já bych si jí třeba vživotě do bunkru nedal.
Proč tě napadla zrovna cesta?


Jiří Kaštil - začátečník (10.4.2010 19:44)

..já si ji dokáži představit vyhozenou na smetišti, rozemletou v drtiči a spolu s dalším haraburdím ekologicky "recyklovanou" ve spalovně na nějakou strusku, kterou by bylo možno vyspravit přístupovou cestu k bunkru.
Jiné využití v bunkrologii pro tyto strnulé mumie bohužel neexistuje...


Jiří Doupal (10.4.2010 18:47)

Co vím já, zatím jsem nikde figurínu neviděl. Našel jsem pánské figuríny od 3950 Kč. Ale teda právě při střelbě z kulometu si ji neumím představit, podle mě by zabírala dost místa. Spíš si ji umím představit někde poblíž vchodu - "na stráži".


Michal kulčár (10.4.2010 9:35)

Když tady byla řeč to těch figurínách, je vůbec v LO někde nějaká? :) Kolik vlastně taková věc stojí? Dost dobře bych si dokázal aspon 1 v řopíku představit jak obsluhuje kulomet.


Jiří Kaštil - začátečník (9.4.2010 22:41)

Dávno, pradávno tému, jsme s kámošema prolejzali bunkry v Orlických horách. Navečír jsme dorazili k R-S-74 a obdivovali ho zvenčí, když v tom najednou vylezl takový kluk v papučích, který šel zrovna ladit televizní anténu, nebo co ..a my hned na něj : "My jsme ti nejpravověrnější bunkráci, můžeme se podívat dovnitř ? ..." A on spustil tím svým pražským dialektem: "Hele, tam nic k vidění není...." Zavřel za sebou mříž, a šel se (lhář) DÍVAT na telku...R S 74, je samozřejmě kapitola sama o sobě, ale vůbec se tomu přístupu nedivím, a s odstupem času se ani na toho týpka nezlobím. Do toho bunkru jsem se podíval až po několika letech od této historky a ani jsem se nemusel stát členem KVH Praha. PS: Pět (5) vlhkem nafouklých figurín příslušníků osádky reaktivovaného bunkru, navlečených v zimní výstroji, by bohatě vydalo za 7 "vysušených" prvorepublikových hraničářů....A ty figuríny by měly v sobě zabudované snímače a zvukové zařízení, a kdyby se tam ten návštěvník chtěl natlačit, ozval by se praskavý a zastřený kolísavý hlas reproduktoru zabudovaného ve vojákově beranici: "Au! ..šlápl jsi mi na nohu!" ..apod.


Luboš Melichar (9.4.2010 22:12)

Ale k tobě začátečníku by se návštěvníci ještě vešli, ty máš reaktivaci a tam bylo jen pět mužů.


Luboš Melichar (9.4.2010 22:08)

Když si třeba na www. bunkry.cz otevřete odkaz muzea, je tam pod TO taky R-S 74 "Na Holém" s poznámkou objekt je dočasně nepřístupný! Jenže objekt pravděpodobně nebude nikdy veřejnosti přístupný. Vím, namítnete, že kdo chce tak se tam dostane např. stane se členem KVH Praha, má známého, který je členem KVH atd. Ale pojedete kolem na kole s rodinou a kluk řekne jé tati to je pěknej bunkr já se tam chci podívat. A vy řeknete to nejde to je jen pro členy. Je to muzeum nebo ne?


Jiří Kaštil - začátečník (9.4.2010 22:06)

Chlapi..., když jsem si vzpomenul na muzea na Maginotově linii a Atlantickém valu, mne napadl takový malý bunkrácký vtípek. Na některých bunkrech ve Francii a nejen tam, ostatně ve vojenských muzejích obecně, je zvykem v ubikacích, kancelářích, u zbraní atd. aranžovat dobově oděné figuríny vojáků. Představte si, že by u nás provozovatel plně vybaveného a vyzbrojeného řopíku, nainstaloval do interiéru ještě 7 (sedm!) figurin prvorepubikových vojáků. Už by tam nezbylo žádné místo, a žádný návštěvník už by se tam tudíž nevešel. Takový řopík, by určitě certifikát nemohl získat :-)


Luboš Melichar (9.4.2010 21:57)

Pokud ale budu tvrdit, že mám pevnostní muzeum, mělo by být přístupný veřejnosti a to nejen odborné. Doma taky můžu mít sbírku umění a můžu se chlubit kolegům sběratelům (třeba jen proto aby mi záviděli) ale nebude to galerie. Oceňuji sice dokonale zrekonstruovaný řopík s perfektní výbavou ale pokud je jen pro mě eventuelně jen pro vyvolené nemyslím, že je to to pravé ořechové. I když to bude zážitek. Pevnostní muzeum by mělo propagovat opevnění u veřejnosti. Nám co se opevněním nějakým způsobem zabýváme už není potřeba propagovat. A začátečníku k těm "volně přístupným muzejím". Osobně je mi milejší volně přístupný objekt, než zamknutý řopík s náznakem nějakých "rekonstrukčních prací". Tím se tě samozřejmě nechci dotknout, podle fotek tvůj řopík vypadá dobře (jednou vezmu rum a přijedu se podívat) ale jestli nebude pro veřejnost (třeba po předchozí domluvě) není to muzeum, je to soukromá sbírka umění. I když chápu, že člověk nemůže být pořád na tom svém bunkru a všechny co se o nějaký objekt starají hluboce obdivuji. A k tomu zavolání. Otevře začátečník někomu koho nezná? Podle mě by opravdu otevírací doba (třeba po předchozí domluvě) měla být jedním z hlavních aspektů jakéhokoliv muzea.


Jiří Doupal (9.4.2010 21:08)

Rozumím tomu, proč začátečník nemá pravidelně otevřený objekt. Ale nesouhlasím, že by byl "nepřístupný". Stačí zatelefonovat a domluvit se. Nevěřím že by mě začátečník poslal "do háje".
Začátečníkův počin lze chápat jako boj proti konzumnímu turismu. Po celé Evropě se začínají vyskytovat umělecké galerie (např. Španělsko), kde je "otevřeno" jen pro znalce umění.
Co se týče oněch kritérií pro schválení objektu jako muzeum - viděl bych to jako souhru řady aspektů. Otevírací doba mi plně postačuje v intencích "po předchozí domluvě", ale třeba vytříbenost exponátů (nemusí jich být hromada, ale hlavně ať to nevypadá jako na šrotišti), odbornost výkladu, kvalita internetových stránek či další věci.


Jiří Kaštil - začátečník (9.4.2010 19:25)

Pche...! Certifikát si vystavím klidně sám. Bude mít podobu nástěnné tapiserie o rozměrech 2 krát 3 a půl metru....Jestli je ovšem základním kritériem "řopíkového muzea" jeho zpřístupnění... :-) ..tak v republice máme asi hezkých pár tisíc...volně přístupných muzejí, ...che!che!


Luboš Melichar (9.4.2010 18:06)

Myslím, že jako dobrý začátek by nebylo špatný seznam pevnostních muzeí v České republice vypracovat. Jako základní kritérium by ale mělo být, že řopík je přístupný (alespoň občas, ale pravidelně) veřejnosti. Promiň Začátečníku, vím, že Tvůj řopík je vzorem reaktivace na severní Moravě (ve Slezsku), ale pokud objekt není přístupný?


Tomáš KOUBELE (9.4.2010 15:47)

..stačí zavolat Zdendu Pohlreicha, aby zjistil kvalitu muzea a výkladu, popřípadě na dveře vylepil známku "Kvalitní muzeum" :-))


Jiří Doupal (9.4.2010 15:39)

Možná to vyzní jako blbost, ale co takhle začít udělovat certifikáty? Dokážu si představit několik všeobecně uznávaných bunkrologů (např. Vondrovský, Lakosil), kteří budou obcházet objekty a udělovat certifikát "Kvalitní muzeum."


Michal kulčár (9.4.2010 7:59)

Začátečník má pravdu. U nás na ostravsku je třeba zabraný skoro celý úsek MO, a jako opravdu muzejní jsou tak 3 bunkry ostatní je jen směska vystavených věci, no a u řopíku, to tak jen řopík od kvh chotěbuz, ti ho ukazují lidem :)


Jiří Kaštil - začátečník (8.4.2010 21:45)

...je to strašně relativní číslo. Opravdu pěkných a seriozních bunkrů-muzejí, je jako šafránu, a dost možná ještě míň + jedna pěkná pozorovatelna....


Jiří Doupal (8.4.2010 18:22)

Nedávno mne napadla myšlenka: Kolik je u nás vlastně opravených bunkrů, přístupných jako muzeum? Dal jsem se do počítání a pokaždé mi to vyšlo jinak. Možná tyhle čísla někde jsou, ale já jsem to nepostřehnul. Vyšlo mě to takto: staré objekty - 5 ks, nové typy - 48 ks, velké kryty - 47 ks (tvrze počítány vždy jako jeden objekt), pozorovatelna CO - 1 ks. Rozhodně mi někde něco uniklo a jediné číslo které "sedí" je to poslední. :)) Byl bych rád, kdyby mě někdo opravil a uvedl věc - počet objektů na správnou míru.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)