[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 44.192.247.185 () [ Přihlásit ]

Souboj bez vítěze

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Souboj bez vítěze

Jan Lakosil (28.7.2011 20:21)

Přesně tak, fotky byly vydány i jako pohlednice, kde je toto ženijní učiliště identifikováno. Bylo by zajímavé zjistit, v jakém stavu jsou objekty dnes.


Jan Lakosil (15.6.2011 14:07)

Protože je první náklad knihy (2500 ks) po roce téměř zcela rozebrán, přistoupil vydavatel na základě požadavku distributorů k realizaci druhého (upraveného) vydání. Dotisk bude expedován v nejbližších dnech a kromě vylepšené povrchové úpravy obálky přibyly nové dosud nepublikované dobové fotografie a zároveň jsem upravil i text knihy v kapitolách o postřelovacích zkouškách na Plzeňské čáře a v České Kanadě na základě nedávno objevených informací z německých zdrojů. Ty např. dokazují mimo jiné postřelovací zkoušky slavným 88mm protiletadlovým kanonem proti LO nového typu (zatím bylo ověřeno nasazení této zbraně pouze proti LO 36 u Kadaně) či provádění pokusných vrtů.


Jan Lakosil (17.5.2010 14:04)

Tož to su rád, že se kniha líbí i za starú Breclavú... :-)
Pokud jde o řopík s mrtvolkami - pro mne bylo směrodatné německé evidenční číslo 124E a typicky břeclavská kamufláž. Podle seznamu SLO se na Břeclavsku nedochoval po válce žádný objekt s výše uvedeným číslem. Objekt byl tedy zničen zcela nebo natolik, že neměl týlovou stěnu, z které by bylo možno číslo přečíst.
Ohniskovou vzdálenost v metrech jsem převzal doslova z německých špionážních podkladů. Nakonec se můžeš přesvědčit sám, u jednoho výseku panoramatické fotky z Vratěnína je Brennweite uvedená (60 cm - 2m). Typy používaných fotoaparátů jsou už opravdu dost specifická záležitost a hodí se spíše do fotografických knížek a ne k bunkrům. Tož tak :-)


Luděk Tondr (16.5.2010 23:44)

Taky se přidám k chválospěvu. Líbí se mi hlavně grafická úprava a spousta velkých, kvalitních a hlavně zajímavých fotek. Jako patriotu se mi samozřejmě líbilo, že se tam hodně píše o III. sboru. Také si pochvaluji, že to vyšlo v Mladé frontě, protože jsem si to mohl koupit jednoduše v knikhupectví mého rodného města a nemusel jsem nikam jezdit ani čekat na poštu. Navíc je kniha vytištěna na kvalitním papíře, takže si ji klidně můžete číst i ve vaně (odzkoušeno :-))

Velmi se mi líbili vzpomínky německých vojáků, protože to nebyla vždy nacistická propaganda, ale i normální pohled obyčejných lidí "z druhého břehu" na tehdejší situaci. To si člověk uvědomuje, že to co nám připadá nezpochybnitelně "české", oni považovali stejně logicky za své - "německé".

Potěšila mne fotka řopíku s "mrtvolkama" na str. 155. Akorát furt přemýšlím, podle čeho jste určili, že jde o objekt III/8/a10 ???

Jedinou výhradu bych měl k popisu špionážního fotografování na str. 35. Ohniskové vzdálenosti všech objektivů (starých i nových, velkých i malých) se vždy uvádějí v milimetrech ! Také by možná přesvědčivějším argumentem o kvalitě německých fotoaparátů bylo (než uvádění číselných rozsahů ohniskových vzdáleností), uvedení jednoho názvu - LEICA. Tento světoznámý německý výrobce zavedl výrobu fotoaparátů na kinofilm (ideální pro špionáž). Dodnes je jméno LEICA synonymem nepřekonatelných fotoaparátů pro profesionální reportážní a dokumentární fotografii.

Tož tak... :-)


Jan Lakosil (7.5.2010 16:54)

Ještě malé doplnění k popisu Hitlerova řopíku v Mařenicích: asi shodou okolností vložil kolega Jirka Novák detailní fotku levého výdechu ventilace mařenického řopíku, na které je pěkně patrný detail dodatečné německé úpravy spočívající v uzavření čtvercového otvoru plechem s německými nápisem "Spenden zum Betrieb des Bunkers", což lze přeložit jako dary na provoz bunkru. V otvoru pro ventilaci byla tedy uschována kasička na dobrovolné vstupné. Mince se vhazovaly štěrbinkou vyříznutou v plechové krycí destičce. Kdo ví, jestli by se tam nějaká ta říšská marka ještě nenašla? :-)


Jan Lakosil (7.5.2010 14:43)

Luboši, Křížový buk je také přece Schöberlinie! Já jsem hledal nějakou vhodnou ilustrační fotku z Lužických hor, kde by byly vidět zadrátované průseky a nic lepšího jsem nenašel. Pokud jde o testy ve II. sboru, byli jsme limitováni rozsahem, který jsme mimochodem překročili o 100 stran. Prostě všechno se tam nevešlo a pokud bychom tam přidali II. sbor, ozval by se někdo, že mu chybí IV. sbor. Navíc o opevnění na severní hranici vyšla řada publikací, kde byly některé testy zmíněny (např. Mařenice).


Luboš Melichar (7.5.2010 13:54)

Já si taky přihřeju polívčičku. Knížka je fajn, ale nalezl jsem tam jednu ilustrační fotografii (strana 116) která je přidaná k německýmu popisu obsazení Schöberlinie. Já bych ji posunul o jednu stránku, protože na fotce je linie u Křížovýho buku. Je to focený z křížení překážek v palebném průseku v předpolí N1/30, v pozadí je vidět N1/29. Ale to je jen taková malá chybka, jinak pěkná knížka. Jen mě mrzí, že jste mi vynechali zkoušky objektů ve II sboru.


Jan Lakosil (7.5.2010 8:48)

Děkujeme za informaci, shodou okolností jsme byli na stejnou chybu upozorněni včera jiným pozorným čtenářem. Příště musíme lépe hledat :-)


Vladimír Polášek (6.5.2010 21:21)

Malá připomínka k textu na str. 22. Obec s původním německým názvem Raden se nenachází na území Polska. Jedná se o obec s českým názvem Radim, ležící cca 10 km od Krnova. Zbytky muničního skladu se tam nachází dodnes. Obec Radynia leží nedaleko města Krnov, v Polsku. Území, na kterém se dnes nachází, patřilo před válkou Německu.

Tato drobná chybička nijak nesnižuje hodnotu vskutku úchvatné knihy.


Jan Lakosil (27.4.2010 13:47)

Předcházející příspěvky byly přesunuty z důvodů přehlednosti a zajímavosti tématu do samostatného vlákna v obecné diskuzi.


Jan Lakosil (23.4.2010 10:54)

Když si vezmeme v úvahu, že LO obsazovali zpravidla záložáci, mám silné pochybnosti o tom, zda by se sami bez potřebného zaškolení a výcviku pouštěli během boje do riskantního odmotávání pásky. I Martin moc dobře ví, jaký chaos začne vládnout v bunkru při spuštění střelby, prostě se mi to moc nezdá.
Bildheft je 20 dílů, jeden všeobecný a pak další úsekové. Ty úsekové zkoumají opevnění v jednotlivých lokalitách (viz překlad v knize o úseku Rancířov - Hevlín), ale především tam jsou panoramatické fotky velké části čs. příhraničních území. Někde i špionážní fotky konkrétních řopíků a objektů TO. Samozřejmě je i Bildheft k oblasti jižních Čech. Ve VHA je možno si jej prostudovat. Němci byli ve špionáži hodně dobří, ty případy lidí zadržených při malování náčrtků nebo pokusů o fotografování opevnění, byli podle mne jen nastrčené figurky nebo jen malé ryby. Hlavní práci odváděli důstojníci Abwehru.


Petr Kozel (23.4.2010 10:31)

Něco o použití RG 34 píše i pan Sviták ve svých knihách, ale nevzpomínám si, že by tam bylo psáno, že vojáci byli nějak instruováni o použití v GS. Ono jde v podstatě o to, jak dlouhá má být nechána ta měděná páska, aby se stihla v rouře odmotat.

ke špionáži: když už si zmínil tu knihu pana Fice, tak tam je to velmi častokrát zmiňováno právě v souvislosti s šetřením ČS. Překvapil mě ten rozsah, aktivit Abwehru - o HDvg. 124 jsem věděl ale zajímavá je tam hlavně ta cesta informací přímo ze zbrojních závodů, jak píšete...
A jestli jsem to dobře pochopil, tak ty přílohové Bildhefty by měly být i pro naší oblast ? Tak se nám to spojuje, když např. zdejší periodika psala o přeletech nepřátelských letadel a balónů...
PS: Ten HDvG 124 by taky ostatně bylo pěkné nějak zpřístupnit, něčím jako formou Denschriftu (btw. teď jsem na netu narazil třeba na kopie toho ruského, polského a jiných... )


Jan Lakosil (22.4.2010 12:44)

Pro Ondru: fotky od Kadaně tam samozřejmě jsou. Myslím ale, že nejblíže to máš do úseku C-14, kde němečtí ženisté také řádili :-)


Jan Lakosil (22.4.2010 12:44)

My jsme tam úmyslně nedávali hlášení četnických stanic, už to bylo mnohokráte publikováno v různých publikacích počínaje Holubem a konče např. Výstavbou opevnění na jižní Moravě od doc. Fice. Pro komplexnost by to jistě mělo smysl, ale nabývalo by to neúměrně na rozsahu a my jsme se chtěli soustředit především na neznámá fakta a dokumenty, což bezesporu hlášení důstojníků Abwehru jsou. A než se mi dostaly do rukou ty německé dokumenty z Abwehru, neměl jsem tušení o tom, že si němečtí oficíři jezdili pravidelně na výlety do ČSR a při procházkách a projíždkách podél obranné linie a zakreslovali a fotili bunkry pro Wehrmacht.
Martine, mohl bys prosím napsat nějaký článeček o použití RG 34 ve skluzech opevnění? Jde o to, zda vojáci byli instruováni na nouzové používání a byli v tom vycvičeni nebo existovaly směrnice, které by určovaly, jak granát použít.


Ondřej Vonka (22.4.2010 12:05)

Myslím že cena 310Kč na Fort-Books je i tak v pohodě.. popravdě nakupuju jen tam a ani mne nenapadlo řešit jestli někde bude o pár korun levnější :-))
Dneska mi přijde poštou, tak se na ní moc těším.. ozvlášť jestli tam budou ty fotky z postřelování řopíků u Kadaně :-), což je ke mě nejblíž a taky už jsem jich pár viděl u Honzi :-)


Nič Martin (22.4.2010 11:58)

Aleš narážel na to, že špionáž nedělali jen zaměstnanci Abwehru, ale i jejich spolupracovníci z řad místního obyvatelstva. A dle dosud napsaných hodnocení knihy mě překvapuje, že nebyl dán prostor i druhé straně tj. hlášením o podezření ze špionáže z četnických stanic apod.
Ad. skluz: granát, který bylo možno nouzově použít ve skluzu byl v září 38 k dispozici. Je to ONRG vz.34. Ačkoliv nebyl konstruován pro použití ve skluzech a jeho použití s sebou neslo jisté obtíže a rizika tak se přesto použít dal.


Jan Lakosil (22.4.2010 11:30)

Radek otevřel se svoji připomínkou k ucpávání granátového skluzu jedno zajímavé téma. Pokud vím, tak naše armáda neměla v září 38 žádný vhodný granát, který by bylo možno použít ve skluzech, nebo se mýlím?


Jan Lakosil (22.4.2010 11:24)

Ptal jsem se na ty záhadně nízké ceny u vydavatele a bylo zjištěno, že někteří prodejci vzali cenu ze špatného katalogu. Běžná prodejní cena by měla být přibližně v rozsahu 280-329 Kč, na kterou by to měli tito nezbedníci opravit.
Pokud jde o špionážní dokumenty - Aleš bezpochyby hledal nějaké hlášení Abwehru o záhadné váze v Sazené, nicméně bohužel nic takového se nám nepodařilo zatím najít.


Crha Aleš (22.4.2010 10:53)

Tak knihu už mám přelouskanou celou..je fakt moc dobrá!! Občas vypadne nějaké slůvko, ale to je detail. Atmosféru této knihy jednoznačně tvoří spousta dobových a hlavně kvalitních fotografií. Jen bych asi vytkl autorům, že v otázkách špionáže proti opevnění a ničení objektů vynechali vnitrozemí a soustředili se jen na pohraniční linie. Ale jinak mohu jen doporučit!!


Petr Kozel (22.4.2010 10:45)

No, tak cena je i tak libová... ukazoval jsem to jednomu kolegovi a on si tipnul tak 500-600...

P.


Radek Cincibus (21.4.2010 15:46)

Mno,kniha je od včera doma(263 Kč s platbou předem na účet).Honzo,jelikož v pondělí paní,která mi volala,že to expedují,měla silný ruský přízvuk,tak kdoví,odkud je obchod dotovaný :-).Zatím jsem jen prolistoval,zběžně pročetl pár řádek,vypadá to fajně.A první co mě napadlo bylo,že nejenže bych nechtěl býti v řopíku olizovaným plamenometem,ale hlavně bych nechtěl býti plamenometčíkem v úderném družstvu(spoléhajícího na to,že všechny střílny v okolí jsou zneškodněny) a taky tím,kdo bude strkat zvenku granát do GS a ucpávat ho kamenem :-))).


Luboš Melichar (20.4.2010 20:50)

Potvrzuji Radkovu informaci, kniha se opravdu dá objednat za 194 Kč (plus poštovné a balné) celkem za 255 až 270 Kč (podle způsobu placení).
Dále se dá získat v několika internetových obchodech za cenu přibližně od 240 Kč za knihu (plus poštovné a balné).
Proto mě trochu překvapila cena 310 Kč na Fort-Books, i když odpovídá ceně jakou uvádí Honza.


Jan Lakosil (20.4.2010 8:45)

Pravda, pravda, část fotek z operace Bruntál pochází ze sbírky Thorstena Schnaarse z Brém, který se zabývá historií pěšího pluku 16. Pokud jde ale o tu fotku útoku plamenometem proti LO, tak tu máme ve vlastní sbírce také a do knihy jsem scanoval tu naši :-), ale jinak jsou na chlup stejné. Pokud jde o cenu, tak Radek narazil na nějaký dotovaný obchod :-)) Oni mají zřejmě totiž starou (původně předpokládanou) cenu, kterou odhadla MF před vydáním na základě mého odhadu rozsahu knihy. Při vytváření sazby jsem ale trval na větších formátech fotek a kniha se tím pádem rozrostla o 100 stran proti předpokladu. Doporučená prodejní cena v obchodech je ale 329 Kč.


Petr Kozel (20.4.2010 7:03)

A já odkud znám ty fotky :-D ( http://www.historic.de/Militar/22.%20ID/InfanterieRegiment16/IR16Geschichte/Sudeten/IR16Sudeten.htm ). Cvaklo mi to, až když jsem viděl tu, zobrazující cvičný útok s Flammenwerferem.
Z mého pohledu je ta kniha velmi zajímavá, hlavně ty pasáže o pevnostních zkouškách dávají člověku představu o možných poškozeních dle použitých zbraní (potěšila mě zmínka o akcích v úseku 197). Přínosná je pak zejména kapitola 4.


Radek Cincibus (19.4.2010 22:43)

No,tak ji u nás v knihkupectví měli asi za 320Kč.Tak jsem jí objednal přes net za 194,zaplatil převodem a dnes volali,že jí posílají.Takže i s poštou za 255.Ty rozdíly v cenách jsou někde dost velké.


Crha Aleš (19.4.2010 13:43)

Dneska jsem uvedený titul zakoupil a nutno říci, že jen po prolistování jsem nadšen!! Otázkou je, co nastane po podrobném přečtení textu..:-) Nicméně..jak to bude s tím hozením Lakouse do Vltavy?? Snad ne...minimálně by to nebylo kolegiální..:-) :-)


Petr Kozel (19.4.2010 7:38)

Dnes pro ní jdu, v pátek jsem ji zběžně prolistoval (rozuměj namlsal :-D ) v knihkupectví.

Pěkný den. PK.


Michal kulčár (18.4.2010 13:09)

No nic tak si pár chvil počkám no než dojde, jsem právě moc zvědavý...


Jan Lakosil (18.4.2010 12:37)

odpověď je na str. 241 :-)


Michal kulčár (17.4.2010 13:39)

Kdepak najdu řopík, který je na zadní straně knihy?


Radek Cincibus (14.4.2010 19:59)

Díky za upozornění,hned se mrknu jestli jí u nás mají,jinak ji budu muset objednat.A běda jak tam bude něco o tom,že naše opevnění nebylo dostatečně připraveno,obránci nebyli připraveni bránit se do poslední kapky krve a že nácvik operace u Bruntálu skončil pro německé výsadkáře naprostým fiaskem !Právem rozhořčení příznivci čs. opevnění hodí pak Lakouše a spol. do Vltavy :-)))


Jan Lakosil (14.4.2010 16:13)

Vážení kolegové, do článků jsem umístil včera krátké představení naší nové knížky o LO. V mnoha ohledech je to dle mého názoru průlomové dílo, zcela vyvracuje např. zažité mýty o německém fiasku při výsadkové akci u Bruntálu, otevřeně poukazuje na nedostatky systému lehkého opevnění apod. Pokud si ji někdo z vás přečte, byl bych vděčný za reakce a připomínky, nebráníme se samozřejmě ani další diskuzi. Jedná se i o jedinečnou knihu z hlediska množství použitých nepublikovaných dobových fotografií - je jich zde přibližně 350 ks, což je asi zatím rekordní počet. Současnými fotkami jsme to nechtěli moc kazit, ale pár se jich tam také najde :-)


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)