[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 52.90.227.42 () [ Přihlásit ]

Přehrada u Nových Heřminov

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Přehrada u Nových Heřminov

Luboš Melichar (19.10.2015 11:22)

No samozřejmě, že postavená bude, to už je dávno rozhodnuté (vždyť je v územním plánu kraje, co na tom, že není v územním plánu obce). No a souhlas obce získáme, vždyť stačí pár "ovčanů", kterým to patřičně vysvětlíme (ev. je zaplatíme). Ti zvítězí v příštích volbách v obci a souhlas se stavbou máme. Cena bude samozřejmě vyšší (zdůvodníme špatnými geologickými podmínkami, vyšší cenou za výkup pozemků atd atd.), musíme na tom přece patřičně vydělat. Když nám někdo vyvrátí, že to je zbytečný kvůli povodním, budeme argumentovat nedostatkem vody. To mi připomíná severní Čechy. Taky pořád slyšíme jak potřebujeme uhlí (co na tom, že elektřinu vyvážíme). Když ten argument někdo vyvrátí, je další argument, že přece nepřipravíme horníky o práci (co na tom, že stejnými stroji co většina z nich pracuje budeme muset provést rekultivace) a práce bude dost (jen už nebudou moci říkat já jsem horník a kdo je víc). Dneska zrovna rozhodují o prolomení limitů a je jasný jak to dopadne. K horám už nemůžeme (lom ČSA), co kdyby nám Krušný hory sjely do jámy, takže limity prolomíme jen na Bílině. Tam jsou obce ještě daleko (děkujeme komunisté, že už nejsou Libkovice, tím jste nám to zjednodušili, jinak jsme je museli zbourat my), než dojdeme k Mariánským Račicím a Lomu u Litvínova bude tady už jiná vláda a ať to pak vyřeší ona


Pavel Jonáš. (16.10.2015 18:11)

Zdravím. Dovoluji si oponovat. Přehrada samozřejmě potřebná je a odhaduji, že postavena i přes protesty bude. A víte proč? Protože proinvestovaných minimálně 8 mld., s ohledem na to, že se to má stavět v tomto státě to vidím na víc a můžu jen doufat, že to víc nebude násobek. Jinak ten tok nad obcí by snad měl být zachován tak, jak je, jen zpevnění některých břehů a zásahy minimální. Pokud bude někdo provádět záchranný bunkrologický průzkum, přimlouval bych se za zdokumentování a případně zaměření zmiňované rozsáhlé zákopové sítě.


Luboš Melichar (16.10.2015 16:38)

Kdo se chce seznámit s oponentní variantou (stavba bez přehrady) najde ji na http://www.koaliceproreky.cz/kauzy/diskuze-horni-opava-a-vodni-dilo-nove-herminovy/polemika-ing-vaclava-cermaka/. Kdysi v roce 2011 mi Ivo doporučil abych přesvědčoval občany Krnova že přehrada není potřebná. Stále si myslím, že potřebná opravdu není a hlavně Krnov vůbec neochrání. Za 8 miliard se vybuduje dílo, které dá Krnovu maximálně 11 hodin než se naplní. A to uvažuju variantu, že přehrada bude úplně prázdná, což nikdy nebude, když se počítá s výrobou elektřiny a s rekreací (objem nádrže 14 milionů kubíků, při povodni v roce 1997 v Krnově 375 kubíků za sekundu). Maximální doba ochrany je 15 hodin (prázdná nádrž, maximální regulovaný odtok 100 m3/sec). Tomu opravdu neříkám ochránit Krnov před povodní. Navíc varianta bez přehrady počítala se zvýšením a úpravou většiny mostů v Krnově, varianta s přehradou jen s úpravu jednoho mostu. Jako jedinou výhodu pro Heřminovy vidím přeložku silnice, která odvede většinu dopravy mimo obec.


Zdeněk Hanáček (16.10.2015 10:27)

Info k přehradě. www.novinky.cz/domaci/383571-pripravy-na-stavbu-prehrady-nove-herminovy-pokracuji-obec-se-brani.html


Petr Šenkyřík (7.10.2015 22:24)

Nejúplnější informace jsou na stránkách Povodí Odry (www.pod.cz), kde je samostatný odkaz "přehrada Nové Heřmínovy". Tam jsou vloženy v pdf formátech veškeré vizualizace jak úprav, tak hráze. Samotná hráz může být klidně 30m vysoká (i když vybraná malá varianta uvádí 26,5m) a koruna hráze má být 396,5mnm, ale maximální hladina bude jen 24,5m a to při maximálním naplnění při povodních - tj. 394,5mnm. Běžná hladina nádrže bude v 382,4mnm. Takže i při maximálním napuštění bude voda dosahovat kousek za současný most na silnici III/4851. Výš už to nepůjde. Úpravy koryta v Heřmínovech (podle toho, co jsem se tam dočetl) se mají týkat především toku v obci samotné a končit by měly někde u X/444. Největší riziko vidím pro X/443 a to proto, že byl při povodni 1997 částečně obnažen jeho základ a mohl by tak být považován za nebezpečný. U ostatních tu pravděpodobnost likvidace vidím jako malou, jelikož jsou dál od vody. Druhé nebezpečí je u X/450, u kterého dojde k výstavbě jezu u Kunova s malou vodní elektrárnou. Tam bude záležet, jakou hladinu u jezu nastaví a kolik délky koryta budou muset tedy upravit (rozsah záboru cca 4000m2)


Luboš Melichar (6.10.2015 23:54)

vizualizace přehrady od firmy Aguatis http://www.aquatis.cz/re_files/152x3kres.pdf, na stránkách obce http://www.noveherminovy.eu/ mají podrobný popis co všechno podnikli aby se přehrada nestavěla. K tomu seznamu řopíků bude možná potřeba připočíst i objekty blízko řeky nad Heřminovy protože se předpokládají úpravy koryta až k jezu v Kunově a není nic jednoduššího říct, že řopíky u vody vadí a odstranit je (507, 442, 443, 444). O úpravách mluví zpráva http://www.herminovy.cz/userfiles/file/Zprava%20-%20analyticka%20cast%20-%20komplet.pdf (http://www.herminovy.cz/?path=m1|mt15|). Bohužel jaké úpravy to budou zpráva nezmiňuje.


Luboš Melichar (6.10.2015 23:17)

Tak to je nejvyšší čas udělat si u Nových Heřminov průzkum. Podle firmy Aquatis (projekční firma) by dílo mělo být hotový v roce 2020. To je docela zajímavý, když ještě není hotový ani projekt a nezačalo územní řízení. Projekt má být dokončen v roce 2017 a pak má být zahájeno územní řízení. Pro zajímavost jen projekt má stát skoro 49 milionů (čerpáno ze stránek obce Nové Heřminovy, která ale se stavbou stále nesouhlasí a brání se). No a jestli voda zasáhne až do obce to se teprve uvidí, místní tomu moc nevěří. Přece jen hráz má být vysoká 30m a dlouhá 300m a nová silnice je navržená tak, aby nevadilo i kdyby voda zasahovala dál


Petr Šenkyřík (6.10.2015 21:29)

V roce 2014 nakonec byla vybrána malá varianta přehrady, kdy voda nedosáhne ani do samotné obce a skončí někde u současné křižovatky silnic I/45 a III/4581 pod nádražím Milotice. Takže další "potápěče" mít nebudeme. Dne 17.9.2015 bylo vydáno prezentační video připravované stavby silnice I/45 Nové Heřmínovy-Zátor. Při porovnání videa a pozic objektů úseku IV/X a IV/VII je zřejmé, že několik řopíků bude muset této stavbě ustoupit. Jedná se o objekty IV/X/582, IV/X/612 a IV/VII/436. Další objekty bude silnice obcházet snad ve vzdálenosti několika metrů (IV/X/439, IV/X/438) a několik jich bude podcházet raženým tunelem (IV/X/626, IV/X/625 a IV/X/624). Bohužel při výstavbě vezme za své i rozsáhlý zákopový systém, který je zde v lese velice pěkně dochován. https://www.youtube.com/watch?v=_-ZKjOSUsDs.


Luboš Melichar (20.2.2011 18:36)

No hlavně jestli ta přehrada Krnovu pomůže. Podle toho co o tom vím tam není vůbec nutná a naopak by tam víc pomohly jiný protipovodňový opatření (poldry, zrušit napřímení toku atd.). Při povodních v roce 1997 se tam řeka většinou vracela do míst kudy původně tekla. A jak to tam vypadalo vím, tchán tam byl po povodních pomáhat s varnsdorfskými hasiči. Ale díky jedný betonový lobby aspoň máme ten náš koníček, takže proti betonový loby vlastě nic nemám


Ivo Vondrovský (18.2.2011 21:07)

Luboši, na názor na betonářskou lobby by ses měl zeptat třeba obyvatel Krnova. Rok 2007 se svými záplavami už je poměrně vzdálen, tak bys je třeba přesvědčil, že ta přehrada opravdu, ale opravdu není potřeba.


Luboš Melichar (18.2.2011 14:10)

No podle toho článku už je rozhodnuto. Neboj betonová lobby se postará aby v rozpočtu bylo dost peněz. Třeba zvedneme povodňovou stovku na pětistovku a necháme ji strhávat stále. To není problém sehnat finance. Koukám, to v brzké době můžeme očekávat podobnou zprávu o plánované přehradě v Jizerských horách pod Kořenovem


Zdeněk Hanáček (17.2.2011 9:37)

Zde odkaz na článek:
http://www.ct24.cz/domaci/115575-vodni-nadrz-nove-herminovy-ma-od-vlady-zelenou/

Jinak si myslím, že v této variantě budou ohroženy zatopením především objekty X/507, X/442. Ovšem mapka není nikterak konkrétní.. U Kunova by to měly přežít snad všechny objekty...

V reportáži bylo ale stále zmiňováno, že realizace přehrady předpokládá, že vláda bude mít v dalších rozpočtech finance, což je (nejen) v dnešní době věc ošidná... :-)


Luboš Melichar (16.2.2011 21:31)

Dneska jsem sledoval televizi a už docela vážně mluvili o tom, že vláda uvolnila peníze na výkup pozemků na stavbu přehrady u Nových Heřmínov. Kdysi dávno se to tady na fóru řešilo, ale nemůžu to najít. Nevíte jak moc se to dotkne opevnění v dané oblasti?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)