[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 13.59.130.130 () [ Přihlásit ]

SiS a EZOH v NP Podyjí

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > SiS a EZOH v NP Podyjí

Dušan ŽATECKÝ (14.3.2012 17:09)

Vím že to tady není o bobrech. Přesto jen malá poznámka. Pro pobavení. Tady podél Moravy a zvláště jejich slepých ramen jednu dobu bobři příšerně řádili. Před pár lety jsem na jednom takovém místě měl dojem, že stojím v lese který před chvílí vybombardovali. Fakt hrůza. U břehu seděl rybář. O bobrech nemluvil moc s láskou. Ale říkal že už to přestalo: "... už tady nejsou ...". Když jsem se ptal jak to, tak jen pokrčil rameny. A po chvíli dodal: "... odstěhovali se ..." Ale ten krátký záblesk v očích a lehce zdvižené koutky mi neunikly ... :-)


Jiří Doupal (14.3.2012 8:05)

Dovolím si doplnit informace ohledně zvěře. Mezi myslivci se řeší problém původnosti a nepůvodnosti zvěře. Například bobr. "Rozesere" značné množství stromů, dokonce ohrožuje i provoz na silnici (popadané stromy) - osobní zkušenost a nic se mu nemůže stát, je chráněný. Štěstí že ochránci přírody nežili ve 12. století, v kombinaci s památkáři by šlo o smrtící kombinaci. Co by nezakázali jedni, o to by se postarali druzí.
Jinak, současná tendence ohledně muflonů či jiných druhů "nepůvodní" zvěře by měla být taková, aby se zredukovaly její počty, ale nevybila se docela. Ten problém původní - nepůvodní je dost ošemetná věc, ale to je nad rámec naší diskuze.
A co se týče nebezpečí drátů - když se podíváte na dnešní školky, jsou obehnané právě ocelovým pletivem. Zvěř tento materiál dobře vidí a má z něj určitý strach a školce se vyhne. Teda pokud se vyloženě nejedná o jeden drát natažený 20 cm nad zemí.


Martin Nič (11.3.2012 20:23)

O muflonech v Podyjí (kromě těch na Vranově :-)))) )taktéž nemám informace, takže to též nebudu komentovat.
Jestli bude probíhat oprava a dodělání chybějících částí na ŽTZ na Čížově tak budu jedině rád. Každé vylepšení a přiblížení se skutečnému stavu bude jen dobře.
Ohledně NP. Samozřejmě v porovnání s KRNAPem je to v Podyjí asi o něčem jiném. Jak píšeš výpravy jsem se zůčastnil a jsem rád že se mi naskytla tato možnost neb to byl skvělý zážitek. Zároveň si uvědomuji, že naše skupina se terénem přesouvala vcelku ohleduplně neb jsme si uvědomovali kudy procházíme. Tuto ohleduplnost samozřejmě leckterý návštěvník nedokáže ani na oficiálních vyznačených cestách. Ale Martine ruku na srdce, jakou má šanci získat obdobné povolení ke vstupu člověk např. od Varnsdorfu oproti tobě, který jsi s lidmi z NP v relativně blízkém kontaktu. Ale vždy je to jen a pouze o lidech. A ta poznámka o tom šlápnutí vedle cestičky byla míněna právě v souvislosti s ochranou přírody na straně jedné versus cílené rozrývání terénu (jen aby bylo vyhrabáno to co je zahrnuto v zemi) byť to činí lidé ze správy parku.
Nicméně si myslím, že cílená kompletní likvidace zbytků ŽTZ není ideálním krokem. V tomto směru si myslím, že NP měla slušnou šanci ukázat ŽTZ v "celé své obludnosti" a to na původním místě. Železná opona totiž není jen o signální stěně viz.Čížov ale do roku 1965 i o EZOHu byť poté již vypnutém.
Navíc zbytky ŽTZ nejsou kůrovec aby likvidovaly přírodní prostřebí v parku a tak je-li nějaká oblast určena pro volný vývoj (bezzásahová) tak by měla být ponechána svému osudu a to včetně i takové věci jako jsou zbytky ŽTZ.
Ale nejsem odborník a je to jen můj názor.


Martin Černý (9.3.2012 21:12)

Nezlobte se pánové, ale dovolil bych se zapojit do diskuze, neboť si myslím, že NP Podyjí alespoň v něčem těžce křivdíte. Za léta těsného sousedství jsem se dostal mnohokrát do styku s kolegy s NP a musím říci, že narozdíl od některých jiných nejmenovaných místních "orgánů" byli k našemu muzeu vždy uznalí a snažili se nám všemožně maximálně vyjít vstříc. Ať už se jednalo o kdysi konanou bojovou ukázku v budově jejich infocentra v Čížově, přes nedávnou prohlídku interiéru celnice dole u Hardeggu nebo několik výprav po opevnění přímo do I. zóny NP, ke kterým jsme dostali vždy bez problému povolení. (Martine, zrovna i ty jsi se jedné z nich nedávno účastnil). Můžete si to srovnat například s KRNAPEM... a myslím si, že není o čem dále mluvit. Co se týče zbytků opony, dost často je problém, že popadané dráty vedou někde těsně nad zemí a zraňuje se o ně zvěř. Pokud by Vás to zajímalo přesněji mohu učinit na NP dotaz a jistě nám rádi odpoví. Co se týče signálního "nedochůdčete v Čížově" - Opona se bude v blízké době opravovat i "dodělávat" o původní kdysi svinuté části. Je už hotov projekt i vyčleněny finanční prostředky. NP hodlá instalovat i ukázky PT zátarasů a to včetně ježků. Na to, že to vlastně není jejich obor, si myslim, že je to aktivita dosti významná.... Co se týče střílení zvěře, k tomu se vyjadřovat nebudu, tomu nerozumím a nemám ani dostatek informací...


Pavel Jonáš. (9.3.2012 15:43)

Zdravím. On ten NP Podyjí či spíše jeho činovníci budou asi pěkní ptáci. Sice se to netýká opevnění ani ničeho vojenského, ale i tak je to zajímavé a docela to zapadá do pro mě nehezké mozaiky. Zkrátka nepůvodní druh muflon je zde likvidován do úplného vymizení. Myslivci prý s tím nechtějí mít nic společného, tak si prý park pomohl jinak. Mufloni prý neškodí, ale jako nepůvodní druh tam nemají co dělat a tak jich zbývá posledních cca 50 kusů. Takže asi tak. Jen slovo do pranice. Nejsou taky parkoví ochránci nepůvodní druh?


Martin Nič (8.3.2012 17:39)

Svým smyslem je to také opevnění i když poněkud jiné než naše klasické řopíky. Ve včerejších zprávách mě zaujala tahle reportáž viz. odkaz. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/212411000100307/obsah/193355-posledni-kusy-zelezne-opony/ V případě že redaktor skutečně stojí u zbytků EZOHu tak je to paráda. Dneska už vzácnost. Zvláště mě zaujala ta formulace, že park tam nechce nic nepůvodního, nebezpečného a žádnou památku na bývalé HP (hraniční pásmo). No pravda ŽTZ jsou nepůvodní, ale s tou nebezpečností, zvláště v částech parku kam je přístup zakázán mi to jaksi hlava nebere. Zvláště když SiS je stržená a zahrnutá v zemi. Aby jí vyhrabali tak tam musí s traktorem a rozrejt to hůře než stádo prasat. Ale jinak běda když nějaký návštěvník šlápne mimo vyznačenou cestičku. A žádnou památku na HP? Tak to už jen čekám kdy začnou bourat to Čížovské signální nedochůdče. Jen tak pod čarou. Ten samý ŽTZ vedl i přes Šumavu a tam s tím problém nemají. Prostě ostnáč zrezaví a rozpadne se, ztrouchnivělé kůly se také časem rozpadnou. Jen izolátorky zůstanou a ty se stejně za nějakou dobu ztratí pod novým humusem z listí a jehličí. A kápéčka? Ani 20let intenzivního ošetřování totálním herbicidem přírodu nezničilo. Dnes po dalších dvaceti letech neúdržby v KP bují stromky a jiné bejlí ostošest. Docela by mě zajímalo kolik se za těch posledních cca 20 let vyhodilo peněz za tuhle nablblou hurá akci Z.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)