[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.226.25.246 () [ Přihlásit ]

Utajená obrana Šumavy

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Utajená obrana Šumavy

Jan Lakosil (20.5.2013 21:55)

Kniha Utajená obrana Šumavy byla v pátek 17.5.2013 oceněna zvláštní cenou regionální ceny Miroslava Ivanova literatury faktu za rok 2012. Těší mne to především z toho důvodu, že se jedná vůbec o první knihu o čs. předválečném opevnění, která získala toto literární ocenění.
V půli května byl na trh navíc uveden revidovaný dotisk prvního vydání. Změny jsou v knize však spíše kosmetické a objeví je nejspíše jen opravdový řopíkový Sherlock Holmes.


Jan Lakosil (11.3.2013 23:39)

Pokud by se podařilo vydat druhý díl příští rok, budu velmi rád. Letos bych rád nafotil ještě ilustrační záběry objektů s vojáky na oživení, taktéž mám slíbené i nějaké archivní podklady. Takže vydání druhého dílu úplně uspěchat nechci.


Robert Svoboda (11.3.2013 19:23)

Kdy si budeme moci prolistovat druhý díl Utajené obrany Šumavy?


Jan Lakosil (14.1.2013 13:35)

Sice už asi nehrozí, že by nějaký mladý začínající bunkrolog našel v objektu závěsy LK nebo periskop Srb a Štys, ale je nutno přiznat, že v době mých začátků v polovině 90. let mi zkrátka takovéto obrázkové knihy chyběly pro správnou identifikaci nalézaných předmětů. Takže osobně považuji převažující obrazový doprovod za přínosný. Už jen z toho důvodu, že jedna fotka mnohdy vydá za tisíc slov, jak se říká...


Jan Lakosil (14.1.2013 13:15)

Zdá se, že onen podzimní den roku 98 měl Jirka i trochu napito a viděl něco, co vidět nemohl. Celou linii LO mezi Soumarským Mostem a Chlumem jsem prošel v letech 1995 - 1997 a v žádném objektu nebyla kompletní lafeta UL-1. Pouze čelní desky, občas mapa na stěně.
Já mám krásné vzpomínky na prosinec 1996, tehdy jsem procházel tamní linii s tátou na běžkách. V objektu 195/50/A-120Z jsem našel krásná zákopová plechová kamna i s kouřovodem, v rohu levé místnosti stál opřený periskop, na zemi ležel pytlík k UL-1 se skluzavkou a nějaké dvě mne tehdy neznámé součástky namaštěné vazelínou. Byly to jakési čepy s vidlicí a objímkou se šroubem. Pro sichr jsem je strčil do onoho pytlíku a vzal je domů. Až za několik měsíců jsem se od kolegů z Březinky dověděl, že to jsou závěsy LK 26.
Druhý den jsme se na místo vrátili a odvezli i kamna. Pro sichr jsem se podíval i do přihrádky střelecké lavice, která byla plná nějakých mne neznámých dílů. Zaujal mne odpadní nástavec na LK vz. 26 ke strakonici, tak jsem ho také vzal. Ostatní díly byly asi k UL-1. Periskopovou vložku jsem tam nechal, zdála se mi nějak divná - výrobce nějaký Srb a Štys, Praha. výr. číslo 22395, rok výroby 1938, to si pamatuji dodnes. No a v muzeu ve Sněžném jsem se až další rok dověděl, že se vyráběly i periskopy s dvojitým horním zrcátkem, takže jsem se tam vypravil v zimě v roce 1997 znovu a periskop pořád stál v přítmí levé střelecké místnosti tak, jak jsem ho tam nechal. Než jsem odešel, zatočil jsem si pro radost ventilátorem, abych trochu rozhýbal převodovku a prozkoušel promazání kladiček pomocí zavěšených závaží... Byly to nádherné časy plné objevování a poznávání nádherné šumavské přírody.


Jiří Kaštil - začátečník (14.1.2013 12:32)

Pamatuji si na řopík s inundační šachtou kdesi v rašeliništích. Při vstupu do něj jsem se ocitl v nefalšovaném muzeu a v pro mne tehdy těžko uvěřitelném světě. . Tenkrát jsem poprvé uviděl kompletně zachovalou výdřevu, což jsem jen těžko chápal. Poprvé jsem se také setkal s kompletními lafetami UL - 1 tváří v tvář. Samozřejmostí byly oboje dveře, ventilátor, periskopové závěsy a světe div se, krásné dřevěné střelecké lavice.....


Jiří Kaštil - začátečník (14.1.2013 12:23)

Já si naopak myslím, že by knihy měly být obrázkové čím dál více! Jen víc a víc fotek. S tarých i těch nejstarších. Nových i těch nejnovějších...., ale hlavně bunkrologických :-) Navíc je "Utajená Šumava" dobře zpracovaná graficky, má atmosféru, a v mém případě se při listování knihou podařilo takřka zázračné "deja vu" , kdy jsem si velice živě vybavil říjen roku 1998....Tehdy jsem poprvé bloumal bažinami zhruba kdesi mezi Soumarským mostem a Záhvozdím. Šumava ukazovala v předtuše blížící se zimy svoji zádumčivou tvář, kdy v tichu a bezvětří visely šedé studené mraky, ze kterých se v momentě, kdy jsem uviděl první bunkry, začaly nesměle snášet první sněhové vločky....


Petr Kozel (14.1.2013 9:00)

Upřímně jsem velmi spokojen. Další tak trochu zaplnění bílého místa a navíc v oblasti, která mě zajímá... proto jsem tehdy trochu rezignoval na koupi "Utajené obrany žel. opony" (o reaktivaci SLO zde byla menšina). Tahle kniha oba dva faktory dobře kombinuje. (ten "krok předem" bylo třeba udělat, připravit si pole = 1. ucelené zpracování problematiky). Samozřejmě jako vždy spousta krásných fotografií (i když mnohdy z těch bunkro-knih jsou už dneska spíše fotoalba na úkor textu ??? = asi jen můj problém :D = když je možnost, tak proč foto nepublikovat). Líbilo se mi to dovedení až do 90. let, fakt zajímací. Třeba se o tom časem dozvíme více. Také děkuji za popis věcí okolo Záhvozdí (= aneb pryč s iluzemi pro mnohé). Je dobré, že je zde zpracována i ta těsně pomnichovská a válečná stránka věci, protože většina knih se zastaví zpravidla u Mnichova... A tady je i navíc ten kontext do období po r. 1945 (porovnání koncepcí obrany, tj. možná vylepšení ?). Takže celkově +, kniha jistě zaujala místo v mé knihovně.

PK


Ivo Vondrovský (10.1.2013 18:56)

„Utajenou obranu Šumavy“ jsem si nechal nadělit pod stromeček a během svátků jsem ji s velkou spokojeností přečetl. Kniha obsahuje mnohá, pro mne dosud neznámá fakta, nedílnou součástí jsou i převážně dobové a dosud neznámé fotografie. Nezbývá mi, než ji doporučit.


Jan Lakosil (31.12.2012 22:22)

Nuže jsem rád, že se kniha líbí i v Bohumíně, Ježíšek mi na začátku prosince dokonce volal a ujišťoval se o názvu knihy :-)). Pokud jde o specifikaci vybavení v knize, můj původní záměr byl dát do knihy skutečně fotku každé popisované součásti, avšak toto se ukázalo jako nemožné kvůli omezení rozsahu.


Jiří Kaštil - začátečník (31.12.2012 18:39)

Utajenou Šumavu mi přinesl Ježíšek...Mé vyjádření k této publikaci se soustředí hlavně na slova velkého respektu a poděkování autorovi (autorům)! Zkrátka, vše co jste chtěli vědět o pomnichovských osudech LO a to nejen na Šumavě, a báli jste se zeptat, je v knize k nalezení! Mnohé zodpovězené otázky ovšem logicky vyvolávají otazníky další.......Celkově však kniha rozhodně předčila mé, už tak vysoké očekávání. Je moc dobře, že zde byla zařazena i kapitola "Specifikace vybavení" !!!! Jen tak dál a houšť !!! Velké uznání zaslouží také pan reaktivátor Míra V. S plody jeho obzvláště bohulibého koníčka se můžeme seznámit právě na několika relativně nenápadných, o to více však šokujících fotografiích v této knize. V této souvislosti bych chtěl vzpomenout mojí dávnou vizi fotokatalogu čs. pevnostního vybavení a výzbroje 1935 - 1996 ???. Mohlo by se jednat o výrazně profesionálně provedené fotky v jednotném stylu, na kterých by byly výše zmiňované předměty. Pouze zařízení a věci, které se nedochovaly, nebo jejichž deponování není v současné době známo, by byly na fotkách historických..např VHA a podobně. Byla by to strašně hezká věc, jejíž realizace ovšem představuje dost velké úsilí a předpoklad komerčního úspěchu takového veledíla, by byl zřejmě nejednoznačný.....


Jan Lakosil (23.12.2012 21:10)

Moje informace o plánovaném využití opevnění v druhé polovině 90. let pochází z mimoarchivních zdrojů. Konzultoval jsem to i s kolegou Dubánkem a ve VHA nejsou zatím žádné přístupné dokumenty k tomuto tématu. Z mých zdrojů vyplývá, že se kvůli vysokým finančním nákladů neuvažovalo o rekonstrukci TO. Při uvolnění dostatečného množství prostředků bylo možno objekty TO přebudovat na odolná skladiště a polní ošetřovny. Palebná hodnota objektů TO byla vyhodnocena jako sporná.


Mikuláš Laub (22.12.2012 14:53)

Projekt Barbeta je opravdu zajímavý, tehdy se v tisku objevily zprávy i o projektech využití TO (doplnění věží z T-55 nebo nové kulometné lafety, patrně pro UK 59). Honzo, nenarazil jsi v archivu na nějaké zmínky o těchto šílených projektech? Možná ale, že dosud nejsou odtajněny.


Jiří Hrabák (3.12.2012 15:48)

Už mi přišla jakožto dárek k vánocům pro mě, tak se těím ,,jak malej". Skoro jsem se začínal obávat, že letos žádná bunkrácká knížka nevyjde.. Díky.


Jan Lakosil (30.11.2012 12:18)

Tome, to skoro vypadá, že jsme se domluvili a děláš mi tady reklamu :-)). Bohužel ne vše se podařilo zvládnout úplně dokonale, už jsem objevil několik překlepů a zatím za největší považuji chybné umístění nadpisů seznamů zničených a dochovaných objektů LO. Po exportu tabulek se nadpisy posunuly dolů, což jsem bohužel neodchytl v korekturách. Nicméně i z podstaty seznamu samotného je jasné, zda se jedná o řopíky zničené nebo reaktivované, takže člověka alespoň trochu znalého věci by to nemělo překvapit.


Tomáš Svoboda (29.11.2012 22:03)

Tak já mám to štěstí, že knížku mám a musím říct, že Honza je stále lepší a lepší. Provedení perfektní, obsah extrémně zajímavý a fotky náádherné. Budu si to muset přečíst :-))


Jan Lakosil (29.11.2012 16:38)

Další díl utajené obrany bude pokračování Šumavy a než dojdu na jižní Moravu, to bude trvat hooodně dlouho. A je otázka, jestli vůbec přelezu Novohradské hory :-)) Navíc k poválečnému využití opevnění zatím nemám příliš podkladů, neznám ani umístění všech objektů polní obrany na jižní Moravě, takže to bude ještě na hodně dlouho. Třeba se toho chopí někdo jiný?


Jiří Kaštil - začátečník (29.11.2012 12:30)

"Utajenou obranu železné Šumavy" zatím sice ještě nemám, ale už teď se těším na další díl: "Utajenou obranu Jižní Moravy", jen doufám, že autor s takovými očekáváními počítá :-)


Bohumil Vyoral (29.11.2012 11:38)

Další možnost je zde
http://www.knihcentrum.cz/utajena-obrana-sumavy/d-119601/


Jan Lakosil (28.11.2012 21:21)

Pro případné zájemce dávám na vědomí, že kniha je již k objednání v osvědčeném bunkrovém e-shopu na:

http://www.bunkry.cz/

nebo na stránkách vydavatele:

http://www.kniha.cz/utajena-obrana-sumavy/d-277545/

V průběhu týdne by se měla i objevit v kamenných knihkupectvích. Mně knihu dovezli včera, myslím, že tiskárna odvedla dobrou práci. Použitý křídový papír, kvalita tisku spolu s pevnou obálkou odpovídají standardu našich předchozích knih vydaných u Mladé fronty, který výrazně převyšuje úroveň většiny dříve vydávaných knížek s fortifikační tématikou.
Bohužel se jedná o jedinou knižní řopíkovou novinku letošního roku, publikační boom z minulých dvou desetiletí se už asi nevrátí. Škoda. Pořád je stále mnoho nezpracovaných témat, která by si zasloužila více pozornosti.


Petr Hanousek (27.11.2012 19:48)

Jupíí,nová knížka.
Hned zítra jí jdu shánět!!
Moje žena říká,že jak slyším slovo bunkr nebo Šumava,tak jsem k neudržení:-)
A tahle kniha spojuje obé,teď už mě neudrží nikdo:-)
To je krásný dárek pod stromeček,díky Honzo:-)


Jiří Kaštil - začátečník (21.11.2012 7:53)

Beru bez zaváhání !!! Jen tu knihu ještě sehnat!


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)