[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.216.239.211 () [ Přihlásit ]

Vybavení třicet sedmiček při reaktivaci

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Vybavení třicet sedmiček při reaktivaci

Jan Lakosil (6.2.2024 21:36)

Já myslím, že není žádných pochyb o značení petrolejky. Jinak mohu ještě doplnit, že armáda poptávala výrobu svítilny v Roudnici již v roce 1949. Armáda objednala v červnu 1950 pro vybavení objektů LO celkem 1700 ks větruvzdorných svítilen MEVA 863 V za cenu 46,25 Kčs/kus (bez daně). K tomu je ještě nutno připočítat cenu náhradních dílů, jen cylindr s modrými skly stál 30,50 Kčs/kus (bez daně). MEVA měla dodat svítilny do 15. 12. 1950, odesílány byly do již uvedeného HŽS Olomouc. A pokud by někdo chtěl znát cenu s daní, pak doplňuji, že svítilny spadaly v roce 1950 do 17% daňové sazby :-)


David Pekař (5.2.2024 1:36)

Vskutku přesvědčivý argument, děkuji za Vaši reakci. Hledal jsem nějaké zdůvodnění proč se index "V" fyzicky vyskytuje jen na určitých petrolejových svítilnách. Přiložený dokument s podpisem velitele útvaru pro technické věci a s razítkem hlavního ženijního skladu musím tímto brát za nesporný důkaz správného oficiálního označení svítilny. Rozdílný odstín svítilen a přítomnost indexu "V" bude tedy dosti pravděpodobně souviset jen s jejich odlišným datem výroby.


Jan Lakosil (2.2.2024 23:31)

Zajímavá teorie o významu "V" na lampě, ale úplně si nemyslím, že by se jednalo o obyčejnou značku. Všechny mně známé archivní dokumenty hovoří jasně o svítilně MEVA 863 V. Já se domnívám, že "V" je skutečně jen zkratka pro větruvzdornost. Odstín tmavě zelené může souviset s datem výroby. První svítilny se osazovaly do objektů v roce 1951, mohly tedy být vyráběny v roce 1950. Pozdější série už mohly mít novou khaki zavedenou v ČSLA. Mimochodem východoněmecká armáda NVA byla založena v roce 1956, tedy 5 let po tom, co svítilny doputovaly do LO. Přikládám archivní dokument z roku 1951 s potvrzením odeslání svítilen MEVA 863 V z Hlavního ženijního skladu Olomouc do Znojma, odkud putovaly do jihomoravských LO. V dokumentu je zřejmě uvedeno oficiální označení výrobku: "Svítilna větruvzdorná MEVA 863 V úplná". Bylo by ale bezpochyby zajímavé nalézt archivní dokumenty o zavedení svítilny a provedených zkouškách v LO. Jistě musela svítilna projít nějakým testováním před tím, než je začaly do objektů instalovat.


David Pekař (31.1.2024 19:42)

Nyní k tomu indexu "V", kterým dle zjištění nejsou opatřeny všechny petrolejové lampy MEVA 863 s hranatým cylindrem. Zprvu jsem tento index považoval za označení lampy jako větruvzdorné, vyměnitelné (myšleno cylindr) či vojenské. Tyto vlastnosti by ale v podstatě měly mít veškeré lampy a skutečnost že se index objevuje jen u některých lamp vede k myšlence, že tomu tak není. Jisté je, že jde o lampy pro vojenské použití, neboť díky hranatému cylindru a jinému systému zapalování knotu něž u klasických lamp s kulatým cylindrem, lze tyto reaktivační lampy obsluhovat zavěšené pomocí jedné ruky. Taktéž lze u těchto lamp velice snadno vyměňovat cylindry či pouze náhradní sklíčka. Z mého dosavadního pozorování jsem zaregistroval index "V" na nádržce za typovým označením pouze u lamp, které mají zespodu nádržky označení "M", které byly dodávány do NDR pro NVA (Národní lidová armáda). Tyto lampy mají zároveň tmavě zelenou barvu, oproti lampám v ČSLA, kde se vyskytuje světle zelená khaki. Z tohoto hlediska se proto domnívám, že index "V" není písmenným označením ale jako pomocná značka na nádržce lampy pro Východoněmeckou armádu, upozorňující na správné sesazení ovládání strojku vůči poloze cylindru. Jinak jsou totiž lampy MEVA 863 s indexem a bez indexu naprosto stejné, nemají žádný konstrukční či další vzhledový rozdíl.


David Pekař (18.12.2023 19:16)

Jistě, budeme řešit lampy MEVA 863 s hranatým, šestistranným či hexagonálním cylindrem. Záměrně jsem nepoužil označení s indexem "V", neboť k tomu se dostanu později. Prozatím jsem se setkal s výrobními ročníky 1953-1956. Lampy většinou mají zespodu na nádržce trojciferné číslo. První číslice označuje čtvrtletí a zbývající dvě číslice poté rok výroby. U některých lamp jsem se setkal, že namísto číselného značení mají zespodu index "B1" nebo "M". Dále mohu k těmto petrolejovým lampám uvést, že existovaly ve třech modifikacích, vždy však s hranatým cylindrem. Lampa prvního typu měla půlkruhové držadlo, lampa druhého typu měla již držadlo dvakrát zalomené, které umožňovalo lampu zavěsit ve dvou výškách a lampa třetího typu měla kromě zalomeného držadla i ochranný koš.


Jan Lakosil (5.12.2023 22:12)

Pokud jde o lampy MEVA 863V, které byly určeny pro LO, je nutno hledat v ročnících výroby cca 1950-1951. V roce 1951 bylo do vybavených LO na JM dodáno 711 lamp, ve stejné době putovaly i do dalších oblastí reaktivace. Pozdější produkce lamp pak byla určena buď na sklad nebo pro jiné využití v rámci ČSLA / PS. Využití těchto lamp v objektech polní obrany na západní hranici doloženo ale není.


David Pekař (3.12.2023 18:53)

Děkuji za výčet sklíček v náhradní sadě, kterou jsem nikdy fyzicky neviděl. Před rokem jsem v jedné aukci získal nepoužitou petrolejovou lampu MEVA 863 s hranatým cylindrem a ochranným košem. Prodejce uvedl, že lampa pochází z výbavy roty PS Plešné jezero. K lampě jsem tímto získal i náhradní cylindr osazený modrými sklíčky. U pohraniční stráže se údajně modrá skla používala jako poziční, bohužel ale nevím další konkrétní informace. Tyto lampy měly snad i plechové přepravní obaly. V poslední době jsem se tématikou petrolejových lamp dosti zabýval. Prohlížel jsem fotografie i petrolejové lampy samotné, vedl jsem konzultaci s kolegou J. Kaštilem a nakonec také s jedním sběratelem petrolejových lamp. Pátrání mě dovedlo k několika překvapivým dosud neznámým poznatkům.


Jan Lakosil (31.10.2023 23:50)

Předepsaná "osvětlovací" souprava pro objekt LO se skládala z lampy MEVa 863V s ochranným košem - vždy jedna lampa na střílnu. Tedy v objektech D a E jedna, v A a B dvě. Příslušenství každé lampy tvořil náhradní cylindr s osazenými modrými sklíčky a sada 10 ks náhradních sklíček. V náhradní sadě byla 3 ks velká sklíčka čirá, 3 ks velká sklíčka modrá, 2 ks malá sklíčka čirá a 2 ks malá sklíčka modrá. Poslední část příslušenství tvořila nádoba na 5 l petroleje, vždy jedna na objekt bez ohledu na počet střílen.


David Pekař (27.10.2023 21:54)

Přestože jsou podklady již staršího data, je Utajená obrana železné opony stále to nejlepší, co ohledně této problematiky dosud vyšlo. Nesmím ještě také opomenout novější publikaci Utajená obrana Šumavy, která dané téma dále upřesňuje. Ve věci svítilen Niffe bych jako důvod proč se nepoužily namítl možnou skutečnost, že pokud se jednalo o akumulátorovou svítilnu, mohlo se jejich dobíjení v objektech opevnění zdát poněkud problematické a přednost proto dostaly petrolejové lampy. K náhradním cylindrům a soupravám náhradních sklíček bych se chtěl optat na informaci k upřesnění. Je známo kolik bylo ve výsledku cylindrů a sklíček na jednu petrolejovou lampu?


Jan Lakosil (16.10.2023 22:03)

Podklady pro knihu Utajená obrana železné opony vznikaly před více jak 15 lety, takže od té doby se také stupeň poznání problematiky reaktivace trochu zvýšil. Například s největší pravděpodobností nebyly vůbec používány svítilny Niffe, byť se s nimi v ideových plánech počítalo. Také byly do objektů dodávány k petrolejkám nejen náhradní cylindry, ale rovněž soupravy náhradních sklíček. Ve výčtu vybavení mi chybí malá + velká plenta střílny a také souprava základního montážního nářadí pro lafetu vz. 37. Kromě lafet vz. 37 a 38 byly na jižní Moravě využívány v plně vybavených objektech také záchyty LK - v kombinaci s odpadovým košem či dokonce střeleckou lavicí. Plechovka na olej k ventilátoru se dávala pouze k nově vyráběným ventilátorům z 50. let.


Martin Vokál (3.10.2023 14:10)

Dobře, už jsem to opravil. Děkuji za připomenutí :-)


David Pekař (2.10.2023 20:05)

V takovém případě tedy rozumím zvolil jste jen stručnější podobu zápisu. Z Vašeho vyjádření v článku totiž jaksi vyplývalo jako že jste příslušné informace vůbec nenašel.


Martin Vokál (1.10.2023 22:23)

To ano, ale není to tam úplně stručně.


David Pekař (1.10.2023 21:38)

Nechci Vám nějak kazit radost z nadšení, neboť snaha se cení ale kdyby jste si pozorně prohlédl v článcích sekci pro muzea LO, našel byste složku s názvem reaktivace. V této složce je myslím docela dobře popsáno vybavení poválečné reaktivace.


Martin Vokál (28.9.2023 18:22)

Ne že bych byl pyšný ale je to můj první článek kdekoli (asi protože mi je čtrnáct) a tak se chci zeptat zkušenějších jaký na to mají názor oni.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)