[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.89.56.228 () [ Přihlásit ]

SOUBOJ BEZ VÍTĚZE - kniha, která boří mýty...


SOUBOJ BEZ VÍTĚZE

Německé přípravy na dobývání čs. lehkého opevnění v roce 1938

Jan Lakosil – Tomáš Svoboda – Ladislav Čermák


Téma připravovaného vojenského střetnutí mezi Československem a Německem na podzim 1938 představovalo a stále představuje velmi zajímavé téma nejen pro příznivce betonových bunkrů nejrůznějších velikostí. Právě systém lehkého opevnění vybudovaného v letech 1936 – 38 měl v tomto konfliktu sehrát podstatnou roli a do něj byly vkládány největší naděje při možnostech zadržení německého útoku. O technickém řešení, obranných možnostech či dokončenosti objektů LO byly napsány desítky knih, nikdo však zatím nezkoumal tuto problematiku z pohledu druhé strany, z pohledu německého vojáka. Na válečné střetnutí s ČSR se intenzivně připravovala i německá armáda a Němci vyvinuli neobyčejné úsilí, aby se jim podařilo najít vhodný způsob, kterým by se podařilo překonat čs. obranné linie. Právě touto problematikou se zabývá tato publikace, která je sestavena především z dosud neznámých a nepublikovaných německých archivních pramenů a fotografického materiálu, které v mnoha případech vyvracejí dosud tradovaná fakta (např. o výsadkové operaci u Bruntálu) a vnášejí zcela nové světlo do osudných událostí z přelomu září a října 1938. Celá kniha je velmi bohatě doprovázena množstvím dosud nepublikovaných a mnohdy unikátních fotografií příp. plánků, zachycujících nejen objekty opevnění, ale i německou techniku a zbraně při nasazení proti opevnění, záběry z výcviku německých vojáků atd. Publikace by tak měla přispět k zaplnění jednoho z bílých míst naší historie, uvádí na pravou míru řadu tradovaných omylů a nejasností a dokazuje, že glorifikovaný systém čs. opevnění přes své nesporné kvality trpěl řadou nedostatků, které se podařilo Němcům odhalit a využít je při plánech na jeho dobývání.


Koncepčně je kniha rozdělena na tyto větší tématické celky:

1) Německá špionáž proti čs. opevnění – stať založená především na čerstvě objevených německých dokumentech Abwehru uložených v archivu NARA v USA. Ukázky hlášení německých zpravodajců či zběhů československé armády pro generální štáb Wehrmachtu ukazují, jak důkladně měli Němci podchycenou výstavbu čs. opevnění a malou účinnost čs. kontrašpionáže, která nedokázala tyto úniky odhalit. Text je doprovázen německými špionážními fotografiemi, nákresy a mapkami LO a TO, které pořizovali agenti Abwehru při průzkumných jízdách čs. pohraničím, nechybí ani panoramatické fotky příhraničních území pořízené speciálními fotoaparáty s velkým přiblížením.

2) Výcvik a plány útoku proti opevnění – kapitola představuje německé představy a plány na dobývání čs. opevnění tak dle německého předpisu HDvg 124 a výše zmíněných dokumentů Abwehru, který pro německý generální štáb hledal slabiny čs. opevnění, které mohla Wehrmacht použít k dobývání opevnění. Dále následují autentické vzpomínky (reportáž) německého vojáka z výcviku dobývání opevnění před nasazením proti ČSR a pojednání o maketách čs. bunkrů, které Němci zřídili ve vlastních VVP za účelem výcviku svých jednotek. Problematika německých maket čs. opevnění je velmi zajímavá a lze posoudit, do jaké míry se Němcům podařilo odhalit čs. typologii. Samostatná stať věnovaná i opevnění ve dvou lokalitách na jižní Moravě – Rancířovu a Hardeggu a německýcm možnostem útoku v těchto oblastech.

3) Odstoupení území a obsazení opevnění – stať založená především na německých vzpomínkách na mírové obsazování odstoupených oblastí, reportáže apod. Následují informace o dalších osudech opevnění na odstoupeném území, návštěvy Hitlera na objektech čs. opevnění apod. Stať se věnuje i problematice německého značení objektů LO, vysvětluje význam různých nápisů a značek včetně legendárních bílých kruhů používaných na jižní hranici.

4) Cvičná výsadková Operace Bruntál – nová a zcela zásadní fakta o průběhu cvičné výsadkové operace u Bruntálu, která dokazují, že se celá operace uskutečnila jiným způsobem a v jiné lokalitě, než se dosud udávalo. Rozsáhlá kapitola srovnává informace uveřejněné v knihách Miloslava Johna s nejnovějšími archivními poznatky, vzpomínkami německých vojáků či zápisů v kronikách, přičemž dokazuje, že si Miloslav John celý průběh akce vymyslel a že ve skutečnosti neskončil takovým fiaskem, jak se dosud traduje. Dokonce během této akce nevyskočil s padákem jediný parašutista! Text doprovází velké množství neznámých dobových fotografií zachycující nejen leteckou techniku, ale objekty opevnění, na které byl proveden cvičný útok.

5) Německé postřelovací zkoušky opevnění – velmi rozsáhlá kapitola mapující německé postřelovací zkoušky na objektech lehkého opevnění v oblasti bývalého I. a III. armádního sboru (jižní a západní hranice). Čerpáno z německých archivů a především z výsledků bádání v terénu na základě dobových fotografií. U každého postřelovaného objektu je popsán typ použité zbraně a je možno sledovat účinky zbraní všech typů a ráží na objektech LO. Opět doprovázeno desítkami dobových fotek opevnění, zbraní, techniky či německých vojáků během testů čs. opevnění.


Kniha vydává nakladatelství Mladá fronta jako svou 7288. Publikaci. Formát 160x235 mm, 316 stran + 16 stran barevných příloh (vše na kvalitním křídovém papíře), pevná vazba a obálka a téměř 350 nepublikovaných dobových fotografií, z nichž mnohé jsou v nezvyklém velkoformátovém provedení (mám zkrátka slabost pro velkoformátové fotky). Kniha je v prodeji od 12. 4. 2010 a bude expedována v celorepublikové distribuci. Je možno objednat i přes internet - např. na stránkách www.bunkry.cz. Doporučená cena 329 Kč, při objednání přes internet bude zřejmě nižší (dle prodejců).

Jako autor nejsem schopen knihu objektivně posoudit, nicméně z pohledu našeho autorského kolektivu se jedná o velmi povedené dílo, které by mohlo zaujmout každého zájemce o opevnění. Navíc se na něm různým dílem podílela celá řada kolegů prezentujících se na těchto stránkách, za což jim patří velký dík. Nakonec nebýt fotografií v databázi LO na těchto stránkách, nepodařilo by se mi některé objekty na dobových fotografiích vůbec identifikovat!


A ještě jedna dobrá zprávička nakonec – Mladá fronta připravuje další publikaci o čs. opevnění, která vyjde asi v červnu. Kniha s názvem „PUTOVÁNÍ PO ČESKOSLOVENSKÉM OPEVNĚNÍ 1935-1989 – Muzea a zajímavosti“ je koncipována jako rozsáhlejší průvodce nejen po muzeích čs. opevnění. Po jejím uvedení na trh budu informovat.




Vloženo: 13.4.2010
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)