[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.198.37.250 () [ Přihlásit ]

Šumava 1938 - německá okupace v dobových fotografiích a dokumentech


Letos si připomínáme 80. výročí událostí z podzimu 1938, které kromě tragických dopadů pro náš národ znamenaly také ukončení výstavby předválečného opevnění. Ačkoliv bude výročí Mnichova spíše ve stínu 100. výročí založení republiky, objevilo se již od začátku roku několik zajímavých knižních novinek s tématem roku 1938 - mezi nejzajímavější patří bezesporu skvělá fotografická publikace kolegů Jirky Suchánka a Jardy Beneše nazvaná Mobilizace ve fotografii (dokonce s kolorovanou dobovou fotkou řopíku na obálce!), kam autoři zařadili kromě množství unikátních fotek čs. armády i několik snímků opevnění. Je nutno rovněž zmínit nové publikace Radana Láška (Ztracené varty - strážci šumavské hranice 1938 a Ludvík Krejčí: Já se generálem nenarodil), které se k událostem roku 1938 také bezprostředně vztahují.

Já jsem se letos po čtyřech letech publikačně vrátil rovněž k území Šumavy s novou knihou Šumava 1938 - německá okupace v dobových fotografiích a dokumentech. Hlavním tématem knihy je samozřejmě Šumava a události spojené s říjnovou okupací v roce 1938, kde jsem vycházel především z dosud nezveřejněných německých archivních dokumentů zpravodajského charakteru. Tematicky je kniha rozdělena do několika částí:

Vojenská geografie Šumavy pohledem nepřítele - nabízí velmi zajímavý obraz Šumavy z pohledu německých vojenských specialistů, kteří vyhodnocovali území v roce 1938 z hlediska průchodnosti pro německé vojenské jednotky. Podrobná hodnocení cest, silnic, mostů, opevnění či samotné řeky Vltavy jsem doplnil o historické mapy a zajímavé dobové fotografie z popisovaných míst, které zachycují také objekty lehkého opevnění, zátarasy budované jednotkami SOS apod.

V několika dalších kapitolách se pak věnuji dalším zajímavostem objeveným v německých archivních dokumentech. Výstavba dřevěných pozorovacích věží na obou stranách Šumavy mi konečně objasnila, odkud přesně byly pořizovány panoramatické snímky čs. území z předpisů HDvg 124, překlady výslechů dezertérů z čs. armády pak nabízí mnohé dávno zapomenuté zajímavosti týkající se přípravy obrany Šumavy v září 1938. Otázka ovšem je, zda např. informace dezertéra spojaře o tom, že velitelství praporu pěšího pluku 11 ve Vimperku používalo ke spojení s osádkami LO na Lipce a Kubově Huti pojízdný holubník, není vlastně jen nějaká sudeťácká "kachna". Německé zpravodajské dokumenty rovněž trochu osvětlují průběh bojů o Železnou Rudu z hlediska našeho nepřítele - hlášení velitele jednotek freikorps (příslušníka SA) velmi dobře dokumentuje činnost freikorpsu a průběh bojových akcí v prvních dvou dnech bojů.

Další rozsáhlá část knihy je věnována vzpomínkám německých vojáků na obsazení Šumavy v říjnu 1938, kam jsem zařadil texty od příslušníků všech čtyř divizí angažovaných při obsazení Šumavy. Nejrozsáhlejší a také nejzajímavější pohled nabízí text německého podplukovníka Gittnera, operačního důstojníka štábu 5. pěší divize. Autor se v něm rozsáhle věnuje rovněž vojenským přípravám k válečnému nasazení proti ČSR a hodnotí bojové možnosti našich objektů LO na Šumavě. Z jeho textu se můžeme rovněž dozvědět, že čs. armáda trestala v roce 1938 i drobné prohřešky vojáků zavíráním do řopíků. Pravda je, že pokud tam ještě smrděla karbolka, asi to nebylo nic příjemného, na druhou stranu, co by člověk dal teď za to, kdyby si mohl prohlédnout originální interiér vybaveného objektu. Kolik neznámých věcí by se tím teď vyjasnilo! Další vzpomínkové texty nás pak zavedou na Vimpersko (7. pěší divize), do Blanského lesa (1. horská divize) a nakonec vjedeme s tanky do Českého Krumlova (45. pěší divize). Vzpomínkové texty jsem vždy doplnil rozsáhlým fotografickým doprovodem.

Poslední část knihy je pak věnována významnějším osobám německého velení, které navštívily v říjnu 1938 Šumavu. Zde je samozřejmě nejvýznamnější osobou Hitler, jehož cestu přes Šumavu na Kleť dokumentuje asi sedm desítek unikátních dobových fotografií. Celkově je v knize použit asi tři stovky dosud nepublikovaných dobových fotografií a dokumentů. Kniha je opět v atraktivním velkoformátovém provedení (na šířku), které je však oproti předchozím knihám o několik cm zmenšené pro pohodlnější prohlížení knihy.


Oficiální anotace:

Publikace vydaná k 80. výročí Mnichovské dohody a okupace československého pohraničí přibližuje Šumavu a události roku 1938 pohledem ze strany tehdejšího nepřítele. Nově objevené, dosud nezveřejněné zpravodajské dokumenty z německých archivů odhalují zajímavá a mnohdy překvapující fakta o situaci v příhraničí a o střetech sudetoněmeckých povstalců s československými ozbrojenými složkami. Součástí knihy jsou překlady autentických vzpomínek německých vojáků a velké množství dosud nepublikovaných dobových fotografií, zachycujících nejen obsazování Šumavy německou armádou, ale také často zapomenutá nebo málo známá místa šumavského příhraničí. Naprostým unikátem je podrobná fotografická dokumentace návštěvy Adolfa Hitlera na Českokrumlovsku v říjnu 1938.


Počet stran: 280

Formát: 250 x 200 mm (na šířku)

Tisk: celobarevný tisk na křídovém papíře

Vazba: pevná bez přebalu

Cena: 399 Kč v kamenných obchodech, v internetových e-shopech levnější

Kniha vychází: 10. 9. 2018




Vloženo: 9.9.2018
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)