[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.226.222.12 () [ Přihlásit ]

ŘOPÍK - výstavba legendy československého opevnění


Když mi přišla v listopadu 2019 poštou zásilka od kolegy Oldřicha Gregara s jeho samizdatovým zpracováním problematiky výstavby objektu LO nového typu, napadlo mne hned po otevření balíčku, že by to mohl být pěkný základ pro knížečku o výstavbě řopíku. Někdy nebývá daleko od myšlenky k realizaci, avšak události spojené s příchodem epidemie zamotaly nejen s plány na knižní zpracování Oldova rukopisu. Podklady ke knize jsme začali v autorském kolektivu s Láďou Čermákem a Tomášem Svobodou dávat dohromady až o rok později v listopadu 2020 a trvalo další rok, než kniha spatřilo světlo světa. Myslím ale, že výsledek zcela předčil naše očekávání a prvotní představy o knize. A asi nebudu lhát, když napíšu, že byl nadšen i Olda Gregar, když jsme mu hotovou knihu osobně předali.

Teď asi každého napadne, co nového může kniha přinést, když už bylo o lehkém opevnění napsáno a řečeno vše (jak se někteří mylně domnívají). Lze sice tak nějak souhlasit s tím, že už příliš mnoho bílých míst v řopíkové problematice nezbývá, Olda Gregar ale dokázal jedno z těchto bílých místeček zaplnit. V rámci své bohaté profesní stavařské dráhy měl možnost se v 60. letech setkat a mluvit s lidmi, kteří se přímo podíleli na výstavbě lehkého opevnění, a zjistit celou řadu technických zajímavostí či detailů z organizace nebo samotné stavby řopíku. Oldovy poznatky zpracované na základě výpovědí zaměstnanců stavebních firem doplněné o archivní podklady z fondu ŘOP tak tvoří velmi zajímavý exkurz do problematiky výstavby řopíku.

Oldovy podklady jsme s Láďou a Tomášem doplnili navíc o velké množství fotografií, které se vztahují k jednotlivým kapitolám z procesu výstavby LO. Svoje místo v knize našly i desítky reprodukcí dobových dokumentů či podklady, které jsme z rozsahových důvodů nemohli dát do Velké knihy o malých bunkrech vydané v roce 2011. Do nové knihy jsme zařadili rovněž velké množství dobových fotografií, z nichž je část dosud nepublikovaná. Jako největší bonus z hlediska dobových fotografií považuji to, že jsme v rámci této relativně malé knížky soustředili všechny nám dostupné snímky dobové snímky stavenišť LO. Právě fotky stavenišť řopíků - ať jde o snímky bednění, armování nebo pomocných konstrukcí pro betonáž, představují to nejcennější, co lze na dobových fotkách LO najít. Kromě fotek zveřejněných v rámci dříve vydaných publikací jsme přidali i několik nových dosud nepublikovaných. Problematiku stavenišť skvěle doplňují také Oldovy výkresy konstrukcí bednění řopíků a zařízení pro betonáž.

Publikace je tedy určená pro čtenáře, kteří by se rádi dozvěděli více informací o tom, jak probíhala výstavba řopíku, modeláři podle ní mohou sestavit skvělý model staveniště LO a třeba ukázky různých typů maskování mohou pomoci při rekonstrukci objektů do původního stavu.

Kniha ve formátu 176x250 mm má celkem 184 stran, pevnou obálku, pevnou vazbu a barevný tisk na křídový papír, takže nemusíte mít ani strach, že by se rozpadla po prvním prolistování. To je hlavně zásluha Pavly Čermákové, která nám v tomto směru dala volnost, abychom připravili graficky i technicky pěkné dílko. Knihu je možno objednat na www.bunkry.cz




Vloženo: 19.2.2022
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)