[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.236.145.110 () [ Přihlásit ]

Popis úseku C-14 Měcholupy


Úsek C-14 navazoval na své sousední úseky C-27 Lišany a D-15 Blšany. Objekty bránily prostor mezi Měcholupy a Stekníkem. Většina objektů se táhne po obou stranách potoka Blšanky a část po pravém břehu řeky Ohře.

Stejně jako ostatní úseky v této oblasti, úsek C-14 přehrazoval jeden z nejdůležitějších možných nepřátelských útokú od severní hranice. Byl zadán již 18.5.1937 a soutěž výstavby vyhrála lounská firma F.Hieke. Ještě v létě 1937 byla započata výstavba celkem 87 zadaných objektů.

Do jara 1938 byly všechny objekty kompletně dokončeny a předpokládám, že i vybaveny. Objekty byly nejspíše vybaveny lafetami vz.37 a u některých objektů byla příprava na instalaci lafet vz.38. Všude byly instalovány ventilátory a periskopy.

V září 1938 byly všechny objekty vyklizeny a z prvorepublikového vybavení zde dnes nezůstalo vůbec nic. Po válce byly některé strategické (v úseku se nachází vojenský prostor Pereč) objekty vybaveny lafetami UL-1 a dodány periskopy. U všech objektů byly instalovány poválečné dveře a mříže (dnes bohužel mizí ve šrotu). Žádný objekt nemá protiatomovou úpravu a jedná se většinou o objekty typu A až na pět objektů typu B a tři typu C (z nichž se dochoval jen jeden). Do dnešní doby z původních 87 objektů přečkalo bez poškození 80, 3 byly poškozeny vnitřním výbuchem a 4 se dochovaly jen v podobě díry a suti.

Dnes jsou všechny objekty přístupné. Někde se dá najít ještě mříž, dveře nebo deska od lafety UL-1, ale nic jiného se již zde nedochovalo.

Zdroje a literatura:

  1. FIC T., KOLÁČEK P., SVOBODA T. a kol.: Závěrečná zpráva průzkumu úseku C-14, nepublikováno, 1998.



Vloženo: 2.2.2004
Autor: Ondřej Vonka
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)