[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.162.130.75 () [ Přihlásit ]

Popis úseku X Deštná


Kdo prochází lehké opevnění v okolí Deštného, určitě si povšimne neobvyklého sizuování některých objektů, které jsou jakoby vysunuty před linii souvislých paleb. Tato skutečnost je markantní zejména u "éčka" stojícího v zákrutu silnice stoupající z Deštného na Šerlich a neobvyklé je i situování pevnůstek před linii v oblasti Sedloňovského vrchu. Vysvětlení je však prosté - tyto objekty nejsou zahrnuty do palebné přehrady lehkých objektů, nýbrž jde o pevnůstky vložené mezi sruby těžkého opevnění v hluchých prostorech a tam, kde se jevila potřeba umístění dalších zbraní podporujících jejich linii. Paradoxně však nebylo v této části Orlických hor k výstavbě srubů TO přistoupeno a tak zde zůstaly pouze tyto osamocené pevnůstky...

Výstavba vložených objektů podléhala přímo ŘOPu, což dnes znamená, že o tomto úseku nejdou známy prakticky žádné informace, neboť kdo dnes pronikne ve vojenském archivu do složek této organizace, věnuje se zcela přirozeně atraktivnějším tématům a o nějaké řopíky nemá zájem. (Jen pro úplnost: Archivní podklady běžných úseků se nacházejí v relativně přístupnějších složkách armádních sborů, kterým výstavba jinak podléhala). Z nemnoha zdrojů lze soudit že zde bylo vybetonováno kolem deseti pevnůstek z asi 16 zadaných. Stavební firma ani velitel VSD není znám, avšak je pravděpodobné že zakázku realizoval stejný podnik jako souběžný úsek C2, na jehož pevnůstkách lze sledovat shodný stupeň dokončenosti.

Kromě stojících objektů lze v okolí najít několik základových skořápek, z nichž asi nejpřístupnější je nad cestou na maké Deštné, kde měly stát dva předsunuté sruby těžkého opevnění a odkud je skutečně vynikající výhled do údolí Orlice a na druhou stranu hranice. V okolí této skořápky je několik improvizovaných kulometných hnízd ze září 1938.

Zdroje a literatura:

  1. ŠKODA Jan, VONDROVSKÝ Ivo a kol.: lodata.dbf (přehled LO u II. sboru), nepublikováno.

Vloženo: 2.2.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)