[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.16.66.206 () [ Přihlásit ]

Vchodové střílny


Existence vchodových střílen v objektech LO vz. 37 je všeobecně známá. Při průzkumech řoípků můžete narazit na tři druhy vchodovek. Pro jednotlivé typy se již vžilo nové značení, které se zaznamenává do závěrečných zpráv, a můžete se s ním setkat i na našich stránkách o LO.

 

Typ 1 - se závěrem ozubovým:

Typ 1 má jištění posuvného uzávěru pomocí přítlačného křidélka, které zapadá do ozubů na vodících drážkách hlavní desky. Tento typ je asi nejčastěji používaným v opevnění, setkáte se s ním ve všech oblastech. Tyto střílny vyráběly např. Třinecké nebo Vítkovické železárny. Znaky výrobců a výrobní čísla nalezente na střílnách dodnes. V mnoha neudržovaných objektech na severu jsou tyto uzávěry po více než 60-ti letech ještě plně funkční (narozdíl od typu 2). Posuvné uzávěry byly nově vyráběny i po válce a doplňovány do reaktivovaných objektů, kde chyběly.

 

Typ 2 - se závěrem kolíčkovým:

Vchodovka typu 2 má již zcela jiný tvar a způsob aretace uzávěru. Ve vodících drážkách se pohybuje uzávěr, který lze aretovat v různých polohách pomocí kolíku, který zapadá do jamek v desce. Aby posuvný uzávěr zcela nevyjel z drážek, je nad nejhornější jamkou otvor pro jistící šroub. Výrobce byl např. Zbrojovka Brno, značky výrobců na desce určitě naleznete. Po válce byly chybějící posuvné uzávěry dodělávány a osazovány do objektů určených k reaktivaci. Na severu se dochovaly posuvné uzávěry v menším počtu než u předchozího typu a jsou ve většině případů již zcela nepohyblivé. Na snímku je vchodovka typu 2 nalezená na jižní Moravě. Uzávěr má opačně namontovanou páčku pro pohyb kolíku - takovéto přehmaty byly pro poválečnou reaktivaci naprosto typické.

 

Typ 3 - se závěrem šroubovým:

Poslední typ vchodové střílny jsme nalezli zatím pouze na jižní Moravě. Konstrukčně je nejjednodušší a také nejvzácnější. Připomíná trochu typ 2 bez horní části desky s jamkami. Uzávěr se jistil v libovolné poloze aretačním šroubem. V době, kdy jsem prošel jihomoravské řopíky, se už v žádném z objektů uzávěr nedochoval, zůstaly pouze prázdné střílny. Tyto typy vchodovek byly osazovány sporadicky do různých objektů od Jemnicka až po Břeclavsko. Celkově jich bylo použito jen několik desítek kusů. Jedna střílna typu 3 se nalézá v expozičním objektu B1-80 v areálu na Vranově, takže pokud byste věděli o nějakém přebytečném uzávěru, napište mi.




Vloženo: 4.5.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)