[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.188.44.223 () [ Přihlásit ]

BZUKy


Na těchto stránkách se můžete dočíst o objektech typu POK, JAKOPOK, BZUK apod. Pod těmito názvy si však lze představit ledacos, takže jsem připravil krátké povídání o objektech typu BZUK, nebo-li oficiálně řečeno objekt KŽ-4.

Tyto objekty nám zůstávaly dlouho záhadou, neboť se nám za rok nepodařilo objevit žádný z těchto objektů. Štěstí se na mne obrátilo letos v červenci, při průzkumu POKů v okoli Českých Žlebů jsem na něj konečně narazil... Prozradil ho přístupový zákop a malá vyvýšeninka na pastvině pro krávy. Jinak hledaní objektu KŽ-4 spočívá v nalezení betonového patníčku o rozměrech 15/15cm vystupující nad terén několik centimetrů a většinou beznadějně zarostlého v trávě (zlaté řopíky! :-).

Objekt KŽ-4 je určen pro ukrytí obsluhy bezzákluzového kanónu vz. 59, příp. jej lze užít i pro družstvo s tarasnicemi vz. 21. Vždy se jedná o sestavu objektů: úkryt pro mužstvo s výklenkem pro munici BZK, předpřipravený okop pro BZK a několik prefa-stanovišť pro střelce z tarasnic či kulometu pro ochranu BZK. Tyto objekty byly rozmísťovány konkrétních podmínek a možností v terénu. U níže zobrazeného objektu VEČ 2183 jsem nedaleko úkrytu našel patníček označující další objekt ze sestavy, ale prokopat se mi k němu nepodařilo. Po aktivaci se měly spojit sítí okopů. V úkrytu bylo uloženo pohotovostní nářadí (rýč, krumpáč) a velký pajcr na případné vyproštění osádky po zásahu úkrytu. V našem pohraničí byly v roce 1962 budovány stovky těchto objektů, v rámci armády i PS. V podstatě zesílily stávající linie kulometných pevnůstek POK a zajistily PT ochranu obranné linie, tedy to, co před válkou v liniích LO chybělo.




Vloženo: 25.8.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)