[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.117.196.217 () [ Přihlásit ]

Bunkrologické vykopávky


Poněkud nezvyklou (avšak někdy velice zajímavou) formou lze provádět průzkum okolí řopíků - pomocí detektoru kovu. Řopíky jsou svědkem mnoha pohnutých dob, jejichž pozůstatky lze občas objevit. Zatímco interiéry objektů jsou jiz dávno prozkoumané a většinou i vybrané, jiná situace je u nejbližšího okolí objektů. Při troše štěstí lze objevit zajímavé věci z výbavy řopíků, ale i dobové výstroje vojska.

Dle hloubky nálezu lze rozlišit několik období, z kterých nálezy pochází:

- Říjen 1938 - ústup z opevnění + zbytky ze stavby objektů

- 1947 - pro hledače vybavení poněkud smutné období, vojáci vyházeli před objekty usekané dráty, které původně držely vnitřní bednění. Působí nyní jako matoucí prvek při hledání.

- 1990 a později- stahování výbavy z reaktivovaných objektů

Pro hledání je nutno použít detektor s diskriminací železa, který alespoň odfiltruje signály od železného šrotu, který tvoří malé kusy drátů a rezaté hřebíky. Dle charakteru půdy a množství šrotu se dá nastavit stupeň diskriminace podle velikosti a druhu artefaktů, které chcete hledat.

Tento způsob hledání je obzvláště vhodný, pokud rekonstruujete řopík do původní podoby - lze si takto sehnat některé exponáty. Jen je však nutno podotknout, že se jedná o časově velice náročnou činnost a ne vždy se podaří najít hodnotnou věc. Nesmíte se však nechat odradit několika desítkami vykopaných plechovek a kusů plechu...

Na snímcích dole je ukázka několika artefaktů, které jsem našel nedávno v okolí několika řopíků, jedná se většinou o díly předválečných lafet.




Vloženo: 25.10.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)