[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 44.222.233.8 () [ Přihlásit ]

Průzkum SS-Truppneübungsplatz Beneschau


Přiznám se, že když mi před časem přišel E-mail upozorňující na zajímavé objekty nedaleko Benešova, bral jsem tuto informaci poněkud rezervovaně. Ačkoliv v tomto průzkumu během války fungoval výcvikový prostor SS, dosud nic nenasvědčovalo faktu že zde existují nějaké bunkry. Navíc jde o lokalitu poměrně mediálně proslavenou díky hledání Štěchovického pokladu a takřka za humny známého vojenského muzea v Lešanech. Že by si televize Nova nechala ujít doplnit bláboly o jantarové komnatě na Medníku záběry bunkrů? A že by se nenašel nějaký militantní nadšenec, který by si nevšiml po cestě za tančíky betonových krabiček vystupujících z krajiny?

Skutečnost tak zcela překonala veškeré očekávání. Zde je několik fotografií zajímavých objektů soustředěných ve dvou skupinách kolem obcí Chlebany a Úročnice - Chrášťany. Jedná se o takzvané "pixle", neboli objekty pro obsluhu střelnice, vlekání terčů a pozorování výsledků zásahů. Celkem se nám jich během dvou dní oddělených dlouhou a mrazivou nocí podařilo dohledat celkem sedmnáct, z čehož byly dvě strojovny, jedna poloviční velká pozorovatelna a zbytek malé pozorovatelny v různých odolnostech. Podrobnosti o nálezech včetně mapy se mi snad podaří později zpracovat do samostatného článku.

Jelikož jsme postrádali jakékoliv přesnější informace a hledali jsme metodou odchycení místního "jazyka" je možné že nám určité množství objektů uniklo. Proto prosím každého kdo by měl více informací, aby mě kontaktoval.




Vloženo: 16.11.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)