[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 34.204.3.195 () [ Přihlásit ]

Poválečné uzávěry hlavních střílen


O předválečných uzávěrách toho již bylo napsáno dost, ale co poválečný uzávěr. Někteří ani nevědí, že existuje. Jak víme, po instalaci UL-1 nebylo možné použít předválečné uzávěry díky nosné desce UL-1, která nedovoluje nasazení uzávěry do střílny. I když v objektech s UL-1 se mohly předválečné uzávěry najít, zavěšené na plechovém odpadovém koši, nebo položené na dřevěné lavici. V reaktivovaných objektech je ale možné najít "kus" železa s přivařeným šroubem s matkou a podložkou. Tento kus železa je poválečný uzávěr hlavní střílny. Je vyroben z pancéře různé tloušťky ( zhruba 12-14 mm ) ve tvaru obdélníku s rozměry zhruba 110 x 180 mm s přivařeným šroubem M8-10 a s křídlovou matkou a obdélníkovou podložkou. Uzávěr je natřen jen khaki barvou, bez použití základní barvy. Předpokládám, že se jednalo o hodně provizorní řešení, jelikož opracování je hodně nepřesné. Nejspíše je vyráběla nějaká železárna ze zbytků železa od výroby. Odpovídají tomu různé tloušťky a rozměry hlavní desky, různě velké podložky, různé přivařené šrouby.

Použití je nejspíše takové, že se uzávěr zvenku nasadil a zevnitř se zajistil o střílnu, nebo o desku UL-1 (dle délky šroubu). Samozřejmě by se používal jen v době "klidu" nejspíše proti povětrnostním podmínkám.

Nalezené kusy pocházejí z reaktivovaných objektu na Jižní Moravě.

P.S.: Omlouvám se za černobíle fotky, ale nevšiml jsem, si, že mám foťák přepnutý na ČB. Ale podle profesionálních fotografů jsou stejně ČB fotky nejhezčí.. :-)

Zdroje a literatura:

  1. Moje vlastní poznatky



Vloženo: 7.2.2005
Autor: Ondřej Vonka
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)