[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.143.168.172 () [ Přihlásit ]

Osazování nakloněných střílen


Z praxe všichni známe situace, kdy lze najít objekty se šikmo osazenými střílnami.

Podle archivu tato situace měla jakýsi vývoj, který je zajímavé poznat. Zvláště bunkrologovi zabuší srdíčko, když může najít i objekty, kde výjimky potvrzují pravidlo…

Vertikálně nakloněné střílny:

Čj. 21987 z 23.2.1937:

Tam, kde by se nevystačilo s depresí –20 stupňů, což bude výjimkou, skloňte při osazování střílnu o potřebný počet stupňů.

Čj. 31400 z 26.7.1937:

Postupnými zkouškami bylo dokázáno, že naklonění střílny způsobuje změny odměru i náměru, které jsou tím větší, čím je úhel sklonu střílny větší. Proto až do konečného vyřešení příslušné speciální střílny zastavte osazování skloněných střílen.

Z archivu bohužel není zcela jasně doloženo kdy byla zavedena speciální (velká) střílna (+20/-30 st.), takže neznáme přesně dobu, odkdy se tyto střílny měly instalovat. Každopádně se jich podařilo osadit více než dost, není tedy taková vzácnost je v objektech najít.

Aby to nebylo jednoduché, lze najít o objekty se skloněnou střílnou, které byly stavěny prokazatelně v době, kdy již byla k dispozici speciální střílna.

Poznámka: S velkou střílnou se pojí i následující věc: oka pro upevnění lafety jsou dál od sebe (střílna je všeobecně vyšší, i střílnový otvor je vyšší) a tak tyto střílny vyžadovaly použití jiného druhu lafety.

Horizontálně vykloněné střílny:

Především na jižní Moravě se setkáváme s velkým počtem střílen, které byly při betonáži vykloněny do strany. Jako ostatně u více zajímavostí u III. sboru neznáme zatím žádné podrobnosti k této skutečnosti.

U Mikulova je dokonce objekt, který má osazenou střílnu více v týlu, tj. téměř do rohu mezi boční a týlovou stěnou, celkově dělá odchylka asi 12 st., takže z původního A-180 vznikla jakási „A-192“. Faktem je, že je to ojedinělé řešeníčko.

Kdo by chtěl přesně změřit odchylku šikmo osazených střílen, může použít jednoduché matematické pomůcky, kterou najde v „Pokynech k vedení průzkumu lehkého opevnění“ na této adrese: http://sweb.cz/khvbrno/zajem.htm (pomůcku vůbec doporučuji minimálně k pročtení). Nebo si zkonstruujte jednoduchý úhloměr…

Zdroje a literatura:

  1. Fota já a Lakous
  2. Směrnice pro budování LO



Vloženo: 14.4.2005
Autor: Tomáš Svoboda
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)