[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 34.205.142.9 () [ Přihlásit ]

Poválečná uzávěra - Cetviny


Po dlouhé době jsem se zase dostal na průzkum. Tentokrát jsem se ještě s dalšími kolegy vydal na objekty polní obrany v Cetvinách v Novohradských horách.

Místní uzávěra je tvořena dvěma skupinami objektů od sebe vzdálených asi kilometr. První dále od Cetvin na západ má podle vojenské mapy obsahovat 3 POKy a jeden úkryt. POKy VEČ 942, 948 a úkryt 1738 se nám bohužel po usilovném hledání nepodařilo najít vůbec. Prozkoumali jsme každý ostrůvek v lukách, každý podezřelý pahrbek, ale když jsem konečně v dáli uviděl nějakou betonovou desku, vyklubalo se z ní jen hnojiště (nebo, že by kdysi přistávací plocha helikoptér? J). O něco vzdálenější POK 945 jsme konečně bez problémů našli. Objekt je prázdný, vstupní šachta z poloviny zasypána, před objektem se ještě válela ocelová clona na zakrytí střílny a kolem objekty byly pozůstatky množství ostnatého drátu – snad kdysi obvodová překážka.

Po těchto veselých i neveselých zážitcích jsme se vrátili do Cetvin, kde jsme prozkoumali rozpadající se objekt bývalé pohraniční roty, prohlédli opravený kostel a kašnu, která je dnes u cesty a kolem jen stromy, křoví a haldy kamení. Podivný pocit když si uvědomím, že jsme tu uprostřed návsi a všude kolem byly domy.

Druhá skupina bunkrů je hned na okraji bývalých Cetvin. POK 944 nad cestou je totálně zasypán včetně střílny, odkryli jsme část vchodové šachty a kdoví zda tam objekt vůbec ještě je, protože nedaleký POK 943 byl rozebrán a odvezen. Dnes je zde po něm pouze jáma v tarasu a jeden panýlek. Mezi těmito dvěma objekty byla pozorovatelna 1237. Těšil jsem se na PŽ-1, ale pozorovatelna byla pravděpodobně jen polní. Zbyla tu po ní jen jáma. Kus od tud za hřbitovem v okolí rozpadajícího se kravína měl být POK 946 a úkryt 1740. Nalézt se je nepodařilo a z několika důvodů pochybuji o jejich existenci.

Opravdové překvapení však přišlo při návratu. 2,5km severovýchodně od Cetvin jsme nalezli dva objekty. První byla dřevěná-srubová pozorovatelna o vnitřním půdorysu asi 2x3m s dvěma pozorovacími otvory ve stěnách. Strop je již z poloviny propadlý, ale jinak je pozorovatelna v poměrně dobrém stavu. Výhled ze stanoviště tohoto objektu je opravdu impozantní a určitě sloužila pro PS. Bylo totiž možno od tud pozorovat poměrně dlouhý úsek signální stěny. Druhý objekt se nacházel jen několik desítek metrů od pozorovatelny, již v lese a vyklubal se z něj úkryt ÚŽ-6 neznámého VEČ. Vnitřní vybavení je již pryč, ale zachovaly se všechny dveře. Úniková šachta byla proražena, ale výlez z ní na povrch je stále zakrytý. Trychtýř pisoáru je uražený a válí se venku.

Při průzkumu posledních dvou objektů už byla poměrně tma a tak jsme byli rádi, že jsme vše stihli a zamířili jsme do našeho výchozího stanoviště – Trhových Svinů. Jestli někdo víte něco bližšího o té srubové pozorovatelně, dejte mi prosím vědět.




Vloženo: 18.11.2006
Autor: Jan Ciglbauer
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)