[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.144.113.197 () [ Přihlásit ]

Objekt II/A/44/E2


Úsek A-Mladkov-44/E2

Tento objekt se nalézá v Orlických horách nedaleko města Žamberka ve vesnici Mladkov a náleží do stavebního úseku A-Mladkov, tento úsek je nejspíš nejdelší stavební úsek LO.vz.37 v republice měl obsahovat po dokončení 123 “řopíků“, úsek začíná kousek za pěchotním srubem R-S 59 a dále vede přes hluboké údolí Divoké Orlice a směřuje směrem k Českým Petrovicím, kde přechází důležitou silnici z Petrovic do Klášterce nad Orlicí, dále stoupá ke kopci Adam (se stejnojmennou tvrzí), který obchází z týlové strany, okolo vchodového objektu K-S 43a. A pomalu klesá do vesnice Mladkov, kde přehrazuje silnici Králíky-Žamberk a železnici Dolní Lipka-Letohrad, dále úsek šplhá do prudkého kopce na kótu Mlýnský vrch a Vysoký Kámen, až dojde na kopec Bouda, kde se nachází stejnojmenná tvrz, kousek od tvrze končí. Celý úsek vede v týlu pěchotních srubů.

Jednou ze zajímavostí zdejšího úseku je jeden objekt LO.vz.37E2 číslo 44, který má atypické řešení vchodu pomocí vchodové šachty, která byla postavena, aby nedošlo v případě boje k zavalení vchodu do objektu. Objekt leží v náspu železnice Dolní Lipka-Letohrad přesněji mezi stanicí Mladkov a Lichkov v místě, kde železnice překračuje pomocí mostu Tichou Orlici. Objekt je postaven jako standardní LO.vz.37/E2, ale má přibetonovanou malou vstupní šachtu z prostého betonu šachta má přibližně výšku 1,5 metru,šířku 1,6 metru a šířku zdí 20 centimetrů, chodbička je opatřena schůdky a celá šachta měla být přiklopena poklopem, který nebyl nejspíš přidělán panty, protože při průzkumu nebyly nalezeny žádné panty, ke kterým by se případně přidělal poklop a nejspíše by se jednalo o dřevěný poklop. Otázkou zůstává, jestli by v případě dělostřelecké palby do blízkosti objektu nedošlo k zavalení poklopu na šachtě a objekt by se nestal pro obsluhu pastí, ze které by se sami nedostali. Ale určitě se jedná o lepší řešení, než kdyby do objektu byl vstup řešen normálním způsobem. Objekt se do dnešních dnů zachoval v dobrém stavu, není zarostlý náletovou dřevinou, má stříšku na periskopové rouře, nemá travnatý povrch na střeše, je uzavřen a dokonce není zde ani moc odpadků, což je potěšující díky tomu, že se nalézá prakticky ve vesnici.

K objektu se nejlépe dostanete z náměstí v Mladkově, z kterého se vydáte po červené turistické značce směr Bouda, ale hned na konci náměstí před hospodu uhnete doleva a po 500 metrech dojdete prakticky až k železničnímu mostu, před ním je lávka pro pěší, po které přejdete a kousek za ním je železniční most, podejdete pod mostem a na pravé straně leží tento objekt. Ještě se omlouvám za špatnou kvalitu fotek, ta je díky tomu, že jsem tento objekt navštívil v v létě v době, kdy strašně pršelo

Zdroje a literatura:

  1. Val na obranu republiky
  2. Internet
  3. Vlastní průzkum srpen 2006



Vloženo: 16.1.2007
Autor: Ivan Fuksa
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)