[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.144.187.103 () [ Přihlásit ]

Klikománie

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Klikománie

Jiří Kratochvíl (17.8.2010 17:16)

Pokročil nějakým způsobem výzkum v oblasti ventilačních souprav v objektech l.o.?

Je jisté, že na jaře 1938 proběhla komisionelní obhlídka vzorku objektů s již osazenými ventilačními soupravami a také zkušební osazení ventilačních souprav montážním družstvem před komisí složenou ze zástupců ŘOP a žen. vojska. Projevilo se několik nedostatků, např. obtížný pohyb osádky okolo ventilátoru s nasazenou klikou v některých typech objektů. Bylo přijato několik opatření ku zlepšení tohoto stavu (mě neznámých).

Je tedy možné, že způsob uchycení kliky dle Martinova vyobrazení (14.2.2005 10:05) č. 1 je možné označit jako starší typ (s nepraktickou manipulací při sundávání kliky), č. 3 jako typ po úpravě (určený pro snazší sundávání kliky) a č. 2 jako poválečnou adaptaci č.1?

Je také možno vyslovit domněnku, že dvě různé délky nosníků U profilů pod ventilátory a tím pádem dvě různé délky nasávacích hrdel ventilátorů jsou reakcí na snahu zlepšit průchod okolo ventilátoru – tedy že ventilátory osazené blíže ke stěně se sáním jsou osazeny dle „nových zásad“?


Vladek Vácha (16.2.2005 21:39)

A je tady někdo kdo má zkrácenou kliku tak jako já v úvodním příspěvku??a taky zda má někdo kliku s nějakým označení anebo zda někdo nemá tušení co to označení je zač??


Nič Martin (15.2.2005 11:41)

Je to takto. O typu 2 nebo 3 rozhoduje přítomnost závitu na šroub v ose hřídele (2 ho má, 3 nikoliv). Typ 2 a 3 může být také reaktivací typu 1, ale o tom rozhoduje kvalita dílenského zpracování kolíku a pružiny (kvalitní a ostré ohyby, pružina neuštípnutá, malé stoupání pružiny, pravidelně vinutá spirála-první republika.)


Ondřej Vonka (15.2.2005 11:14)

Takže aby to pochopili i ti méně inteligentní.. jako třeba já :-) jaké kliky na tom mém obrázku (z 14.2.05 11:20 ) jsou předválečné, které poválečné a které reaktivované?


Jan Lakosil (15.2.2005 9:52)

Takže pokud to tedy shrneme, Ondra má vlastně vzácný exemplář poválečné zmršeniny a my můžeme udělat závěr této rozsáhlé diskuze. Existovaly tedy kliky předválečné, předválečné poválečně adaptované a poválečné (podobně jako dveře). Předválečné mohou být buď jen s perkem nebo s perkem a kolíkem. Poválečná produkce už jela jen s odpruženým kolíkem.
Speciální kategorii klik pak tvoří exemplář adaptovaný pro zvedání závor Ippen :-)
Takže vymyslí někdo nějaké další zajímavé téma na diskuzi? Co třeba lapače nebo ventilátory, ať nechodíme daleko...


Nič Martin (15.2.2005 9:11)

No tak toto je krásné rozřešení. Na třetím snímku je nádherně vidět netovářní zásah do konstrukce. Sám vidíš, že drážka pro pero je delší a pera pasovala do drážky přesně. Navíc originální důlek pro kolík je výrazně hlubší. No a ten šroub v čele jasně ukazuje, že klika byla připevněna pomocí tohoto šroubu s podložkou. Když to shrnu tak máš řešení které mám označené jako 1. A kliku již nemá cenu snad ani komentovat. Je to přesně tak jak jsem si tipnul 14.2. ve 12:36. Jetá pružina, která byla delší a tak je uštípaná, kolík humpolácky ohnut do "vingle". Ani pořádně nezapadne. Na pátém snímku je vidět, že téměř nejiští (porovnej vzdálenost závlačky na kolíku od těla válce náboje na snímcích 5 a 6). U originálu musí kolík zaskočit až po závlačku (jako na snímcích 2 a 6) což u tebe není. Když to shrnu, tak máš poválečně adaptovanou kliku. Bez kolíku bude mít zase původní vzhled.
P.S. nejsem sice Lakous, ale Tomášova fotka je mi taky nějak povědomá. A to měl Honza "kliku" že sudeťáci už tehdy odstranili zámek. :-)


Ondřej Vonka (15.2.2005 7:08)

Tady jsou fotečky té mojí kliky a hřídele.. Jen jsem se sekl, že klínek není provrtán, ale je ho jen půl.. Jo a ventilátor byl plánován do reaktivovaného objektu, proto ten khaki nátěr.


Jaroslav Beneš (14.2.2005 17:14)

z těch fotek tady je ta poslední nejlepší, možná Lakouši, kdybys měl kliku předválečnou, řádně nabarvenou - třeba by závora povolila :-)


Jan Lakosil (14.2.2005 16:23)

ta fotka mi je nějak povědomá! :-)))
No je fakt, že se ta závora stejně nezvedla a asi určitě už nikdy nezvedne, i když jsme použili poválečnou kliku od ventilátoru.


Tomáš Kamenský (14.2.2005 15:43)

Aniž bych se chtěl vměšovat do debaty o klikách které v zásadě vůbec nerozumím, přikládám pár fotek pro odborníky :-)


Ondřej Vonka (14.2.2005 15:24)

No klika je to přesně na tu hřídel! To mám ale kliku co :-) Už jsem připravil foták, nové bateky a zítra ráno to tu máte.. jsem zvědavej jestli to alespoň bude nějaká zvláštnost.. :-) Jinak pochází tuším z D1 u Novosedel.. ale číslo objektu fakt netuším.. Tak zatím.. za 5 min padla v práci :-)


Vladek Vácha (14.2.2005 15:20)

Už se těším na tu tvoji fotku tý hřídele.jsem strašně moc zvědavej co to ode mě tedy máš za tu kliku:o)


Nič Martin (14.2.2005 14:52)

Chybička. Tam má být 3 druhy lapačů pro A-120.


Nič Martin (14.2.2005 14:50)

Ale Lakous neměl na mysli jen základní typy A, B, D, E nebo A-120, 140, 160, 180, 200 a 220 atd. Například jen pro typ A-120 jsou známy celkem 4 druhy lapačů (bez výřezu s malým prohnutím, bez výřezu bez prohnutí a s výřezem se silným prohnutím). I uchycení ke stěně v pravé kasematě se může lišit (uchycení ke stěně se střílnou nebo uchycení k boční stěně a stěně se třílnou). Tvar bunkru vliv má. V typech A, B musím chodbičkou procházet a klika napevno by tam silně vadila. V typech D, E naopak klidně může být přišroubovaná napavno. Vylez někdy z tý vaší pětky a zkus si třeba jen provázet v áčku s nasazenou klikou. To se pak už nebudeš divit proč to řešíme.


Jiří Vaněček (14.2.2005 14:02)

Jenze lapace se lisily uz jen kvuli stavebni podstate ropiku (resp. tvarem mistnosti) - proste do nekterych objektu jiny typ lapace nenarves. Tvar bunkru sam o sobe primarni vliv na tvar ventilatoru nema, ale (diskutovany) sekundarni vliv mit muze...


Jan Lakosil (14.2.2005 13:50)

ŘOP to určitě zohledňovalo, neboť pro každý objekt byla v továrně vyráběna a balena souprava s lapači a větrákem. V každém typu objektu byly prakticky různé druhy lapačů, takže proč by nezohlednily i ventilátor? Při objednávce musel velitel VSD uvést jaké typy a počet objektů má v úseku.


Jiří Vaněček (14.2.2005 13:26)

Ja tomu sice nerozumim, pac do LO nedelam (jak mi bylo naznaceno), ale nepripada vam zbytecne slozite pri dodavkach vnitrniho vybaveni zohlednovat i to, zda je potreba kolem ventilatoru chodit (a tedy kliku sundavat) nebo ne? Nemeli pri vystavbe az moc jinych starosti? Uznavam, ze nastineny problem per, drazek pro pero a koliku je zajimavy ze strojarskeho hlediska, ale nemeli bychom pri jeho reseni ztracet logicke mysleni. P.S: Pro Lakouse: "to u nas na K-5... tam takove kliky vubec nemame" :-P


Nič Martin (14.2.2005 12:54)

To je dobrý. :-) Já ji mám taky na pravotočivém exempláři v objektu typu E u Berouna. :-) Faktem je že abych se u mě dostal ke skluzu tak do kliky stačí jen trošku šťouchnout a není jí třeba vůbec sundavat. Toto jsem si ještě potvrdil v Karlštějně, kde není nutné vůbec lézt za ventilátor a tedy sundavat kliku.


Ondřej Vonka (14.2.2005 12:51)

Teď jsem trochu zmaten PERKO a KLÍNEK je to samé? Předpokládám, že jo. Na tom ventilátoru je přišroubován šroubečkem v drážce klínek, v něm je vyvrtán otvor pro jistící kolík a trochu (asi 2mm) otvor zasahuje i do hřídele. Z druhé strany hřídele otvor není.. zítra máte fotky tady.
O.


Jan Lakosil (14.2.2005 12:45)

Jen pro doplnění, kliku bez západky jen s drážkou pro perko jsem našel kdysi nasazenou na pravotočivém!! (tj. opačném) ventilátoru v objektu D u Bítova. To by potvrzovalo naše domněnky o využívání klik s perkem v objektech, kde nebylo nutno ji často sundávat.


Nič Martin (14.2.2005 12:36)

Pozor, já nepopírám, že se na originální klice nemohl vyskytovat kolík. Říkám tedy mohl se vyskytovat. Je-li to řešení přesazeného kolíku vůči drážce pera, tak to bych klidně považoval za původní řešení.
Jde-li ale o řešení drážky pera do níž ústí kolík tak to tvrdím, že původní řešení není a že toto řešení souvisí s reaktivací. Dokonce si tipnu, že kolík na tvojí klice bude poněkud humpolácky ohnutý a pružina bude mít velké stoupání a bude jí chybět min. jedna patka tj. bude přeštípnutá. :-)
Teď vyslovím myšlenku, kterou nemám potvrzenou, ale to jestli se na klice nacházel kolík či nikoliv možná záviselo od určení ventilátoru. V objektech D, E totiž není nutno kliku sundavat a nebo jen někdy (u mě řešení 1 max. ještě 2) ale v objektech A, B se klika kvůli průchodu sundavat musí (u mě řešení 3). Na sundavání je řešení 3 výhodnější.
Pro Vladka: já vím min. o dvou klikách bez kolíku.


Jan Lakosil (14.2.2005 12:27)

Ondro,nafoť i detail hřídele ventilátoru a pořádně i tu kliku, ať je jasné, o čem je tu řeč. Mně tedy ale není jasné, jak na té hřídeli může být perko a ještě otvor na stejné straně? To je jako celé (perko i hřídel) provrtané? Jak tam to perko drží? To je mi záhada. Co se týče klínků a odpružených západek se mi jeví nejpravděpodobnější varianta v tom, že ventilátor s perkem byl dodáván do objektů, kde nebylo potřeba často snímávat kliku, hlavně během boje. To by se týkalo objektů E a D. U áček byl nutný pohyb vojáků v chodbičce-tam se jeví daleko praktičtější samotná odpružená západka, hlavně při nasazování a snímání z rotující hřídele. Rozhodně se ale nejedná o změnu prvků během výroby, neboť předválečné ventilátory se zachovaly jen s výrobními čísly začínajícími 6 a 7 (možná určené pro VI. a VII. sbor?). Ty byly každopádně vyrobené ve stejné době a anomálie se u nich vyskytují. Jedinou spolehlivou odpověď by snad poskytl archiv výrobce, nechce se někomu začít bádat?


Ondřej Vonka (14.2.2005 11:32)

Jo a jestli "neuznáme" jako předválečnou tu mojí variantu č.4, tak ani 3 nemůže být předválečná.. A znamenalo by to, že kolík s drážkou je věc reaktivace a to mám dojem, že není.. Podle mne to bude jako s trubkama na periskopy. Zezačátku se dávala jen jedna do objektu (první stavěné v roce 37), později se to ukázalo nepříliš vyhovující, tak dávaly dvě. Takže zezačátku se třeba vyráběly kliky bez kolíku, ale během výroby se zjistili nedostatky, tak se přidal kolík. Tak a řekněte někdo, že to třeba tak není!!!!! :-) O.


Ondřej Vonka (14.2.2005 11:20)

Ty jsi ještě neviděl variantu, že v peru byla díra a naproti peru ne? No třeba je to raritka :-) Dnes to nafotím. Mám dojem, že i kolíky mají jiný tvar a i pružina atd..


Nič Martin (14.2.2005 10:50)

No,to já se neurazím a to, že jsme se v Vladkem shodli opravdu neznamená že by jsme měli mít pravdu. Ale normy hovoří jasně. Varianta s dírou pro kolík v peru je nepřípustná. Ale takhle by jsme se tu mohli hádat do nekonečna. Navrhuji proto abys detailně nafotil tvojí kliku ze strany kde je vidět dílenské zpracování kolíku s pružinou a samozřejmě i hřídel ze všech stran. A ta tvoje varianta mi tam nechybí neb jsem se s ní ještě nesetkal. :-)


Ondřej Vonka (14.2.2005 10:28)

Martine, neuraž se, ale to, že se s V.V. shodneš ještě nemusí znamenat, že máte pravdu.. Mě prostě přijde, že ta barva u sváru byla původní předválečná a nepřetíraná ani jinak neupravovaná.. a stojím si za svým!! A chybí ti tam varianta s otvorem v peru.. O.


Nič Martin (14.2.2005 10:05)

Nevím jak Vladkovi, ale mě přijde, že jsme se spolu shodli. To co napsal Vladek jsem ve svém příspěvku jen naznačil. Tu kliku po válce vůbec nemuseli odbarvovat. Když se něco přivařuje, tak se nutně opálí i barva v okolí (třebas i olověný suřík). Navíc ze sváru se musí oklepat struska a pak se to dočišťuje dráťákem, kterým odrbeš i okolní barvu. Vrchní barvu více spodní méně. Navázání není nějak složité. To, že je otvor jen 1mm od stěny vůbec nic neznamená. Bez problémů se dá vyvrtat třeba 0,5mm nebo hned u stěny. Sám doma používám běžně dostupné vrtáky, které jsou až 3x delší než normální. Např. normální vrták pětka je dlouhý cca 10 cm, ale znám i pětky dlouhé cca 30cm. U většího průměru vráku ta délka může být ještě větší. Tyhle vrtáky vyrábí jedna fa. ze Vsetína (myslím že je to TOS Vsetín). Pochybuji o tom, že by si fa. sama mohla rozhodnout kde bude v náboji díra. Vše vycházelo z konstrukce ventilátoru, která podléhá výše uvedeným normám. V příloze je řešení hřídelí s nímž jsem se někdy setkal.


Ondřej Vonka (14.2.2005 9:09)

Pánové, myslím, že tady pouze každý obhajujeme svojí "pravdu". Já neuznám, že ta klika bylo poválečně upravená. Buď byla předválečná bez kolíku a po válce byla odbarvena! a přivařen kolík a pak znovu natřena, nebo byla celou válku nenatřena.. to asi ne. Jo a další věc, ten otvor pro kolík je asi 1 mm od stěny a chtěl bych vidět jak ho tam kdo vyvrtá.. Další věc. Nevěřím, že ty pera byly provrtávány až po válce. Co když ta firma z nějakého důvodu udělala třeba 1000 klik s dírou v drážce a co jim pak zbývalo jiného, než udělat díru do pera..
Obávám se, že stejně nikdo nedokáže rozhodnout jak to bylo, protože na to není moc důkazu.. a tohle jsou jen naše spekulace..
Pracuji jako metrolog a měřím vlastnosti železa-tvrdost (pevnost), takže mohu změřit tvrdost kolíku u obou klik. Podle mé teorie by mohly poválečné kolíky mít stejnou tvrdost(pevnost) jelikož byly nejspíše vyráběné ze stejně kvalitního materiálu.. Pak vám napíšu výsledky. Nebude to na 100% ale když budou vlastnosti kolíků rozdílné, tak bych se přikláněl k typu poválečný-předválečný. Když budou stejné, tak jsou nejspíš oba poválečné. Pochybuji, že je vyráběly ze stejného materiálu po válce jako před válkou.
Zatím
O.


Vladek Vácha (12.2.2005 20:33)

Tato moje hypotéza se mě zdá velmi pravděpodobná.Doložit by to šlo i podle ventilátorů.kdyby se rozdělily na 3 typy.1)ventilátor vz.37 s hřídelý s perem.2)ventilátor vz.37 s hřídelý a otvorem pro kolík (180o od sebe).3)ventilátor vz.37 poválečný s hřídelý s otvorem pro kolík.Každý byl vybaven příslušnou klikou pro 1typ jen s drážkou,pro 2typ drážka+kolím s odstupem 180o)a 3typ klika poválečná která má jinou konstrukci.Pro 2 a 3 typ se pak upravovaly přebývající kliky bez kolíku instalací kolíku.Co myslíte???


Vladek Vácha (12.2.2005 20:12)

Teď mě tak napadlo,protože je dvoje umístění drážek.Co když to bylo takhle:za prvé na klikách bez odpružených kolíků (viz.můj obrázek kliky s čísly)-to se pravděpodobně z nějakého důvodu neosvědčilo např.klika se po hřídely pohybovala.Tak po té byla klika doplněna odpruženým kolíkem a drážka se přesunula naproti kolíku.(tyto varianty se vyskytovaly dle provedení klik za první republiky).Pak po válce bylo u vyráběných klik použito jen řešení s jistícím kolíkem a u klik které byly bez kolíku byla provedena úprava kdy byl kolík na kliku přidán.Proto by také byl kolík a drážka na stejné straně.jelikož u klik bez kolíku byla drážka přesně v tom místě.Proto se také dochovalo málo klik bez úpravy tak se pochlubte kdo jí všechno máte.Já mám jednu bez kolíku a to tu se zkráceným držadlem což byla asi úprava posádky jelikož roznýtování je provedeno netovárním způsobem a díky zkrácení se dalo v pohodě chodit kolem ventilátoru aniž by tam překážela rukojeť.


Vladek Vácha (12.2.2005 19:41)

Nascanival jsme část kliky kterou mám.Je to řešení o kterém se zmiňuje Martin N.Kdy je jistící kolík umístěn proti drážce-tedy to pravděpodobné původní řešení.


Vladek Vácha (12.2.2005 19:34)

Jak jsi Ondro psal že to nebylo možný po tom co jsi zkoumal nátěr.Tak přeci kliky vyrobené po válce a předválečné stejně jako ventilátory měly stejný odstín.Podle barvy se to tedy poznat asi nedá.Chtělo by to fotku té tvé hřídele.


Nič Martin (12.2.2005 17:41)

Druhá polovina neb najednou mi to nechtělo vzít.
To je prostě strojnický nesmysl a ŘOP by něco takového určitě nepřipustilo. Něco jiného je to v případě, že drážka pera a ústí kolíku je proti sobě přesazeno o 180 stupňů. To by se dalo považovat za originální (na hřídelích se toto řešení nezřídka vyskytuje). Ondra si proto může na té své klice ten kolík klidně odstranit. Na hřídeli mého exempláře jsou pero a otvor pro kolík přesazeny o 180 stupňů. Na klice ale byly na jednom místě a na hřídel to nepasovalo. Pak jsem získal kliku bez kolíku a po pečlivém prostudování Černocha jsem ten kolík s klidným svědomím odstranil. Dle mého názoru to po válce sjednocovali a protože to není možno udělat jinak tak ten kolík prostě namydlili do drážky pera. Nicméně mýliti se je lidské a pokud je zde nějaký strojař tak se rád nechám poučit. Toť vše a včil mudrujte. :-)


Nič Martin (12.2.2005 17:39)

Taky přispěji svou troškou do mlýna.
Nejsem sice strojař, ale dovolím si zde poznamenati několik údajů z Černocha z roku 1959 strany 680-684.
ČSN normy rozeznávají: pera těsná se zaoblenými konci, pera těsná s rovnými konci, pera výměnná zaoblená s dvěma přídržnými šrouby, pera výměnná zaoblená s jedním přídržným šroubem, pera výměnná s rovnými konci a pera Woodruffova. Nás konkrétně zajímá pero výměnné zaoblené s jedním přídržným šroubem (ČSN 02 2575) protože právě toto řešení se na hřídelích ventilátorů nachází. Toto pero je volně vsazeno do drážky v hřídeli. Přidržuje ho zpravidla šroubek M4 zápustný, který by měl být v polovině délky pera a drážky (ale jsou vyjímky jako třeba na mém exempláři ventilátoru). Díra pro tento šroubek je zároveň i jedinou dírou v peru (někdy může být u pera i další díra se závitem, ale ta je pro odtlačovací šroub při vyjímání pera nikoliv pro nějaký kolík). Je-li tedy na hřídeli drážka bylo přítomno pero. Aby se zabránilo axiálnímu pohybu náboje kliky po hřídeli a peru používaly (a používají) se zajištění: maticí či šroubem s podložkou (v ose hřídele), Seegerovkami, závrtným šroubem nebo stavěcím šroubem. Všechny tyto možnosti mají na hřídeli připraveno lůžko pro své osazení, ale v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ se nedotýkají nebo nezasahují do drážky pera či pera samotného. Zajištění odpruženým kolíkem se z hlediska rychlosti manipulace může použít také, ale v originále se NIKDY nemůže vyskytovat na náboji kliky drážka pro pero do níž ústí odpružený kolík.


Vladek Vácha (11.2.2005 15:36)

No ono je populární ty kolíky odřezávat:o((i když nikdo neví jak to bylo.Pravděpodobně tak jak Ondro uvádíš.


Ondřej Vonka (11.2.2005 9:30)

Pro Jirku V. Jo, okolo TO je toho stonásobně víc než okolo LO, tady se třeba nemusíme hrabat v jímce OMS :-) Ale tady TO prostě nikoho nezajímá :-))


Ondřej Vonka (11.2.2005 9:27)

Tak tady jsou díry těch mejch dvou krasavic.. S poznáním, která je předválečná a která poválečná asi nebude problém.. :-) Předválečnou mám díky Vladkovi Váchovi a je paráda, že má drážku u jistícího kolíku, protože takový mám ventilátor.. Jo a Ten jistící kolík je originál předválečný! Detailně jsem prohlížel nátěry při rekonstrukci a není možné aby tam byl poválečně přidán. Takže před válkou byly dva druhy klik.. s kolíkem a bez.. Proč to tak je.. to je dobrá otázka na kterou bohužel neznám odpověď.


Jiří Vaněček (11.2.2005 8:27)

Stale mam pocit, ze veci kolem LO je asi tak stonasobne vic nezu veci do LO, to mi nikdo nevymluvi


Jiří Vaněček (11.2.2005 8:26)

Lafety N pochazi pouze z Cech, zmnozily se prodejem v BVS.


Vladek Vácha (10.2.2005 22:03)

To by mě zajímalo kde tedy ty podlážky všechny jsou ,taky bych ji potřeboval:o)))


Nič Martin (10.2.2005 21:52)

No, já nevím, ale jede hlavně ten kdo prodává kliku za 600,-Kč/kus nebo (trošku nekompletní) lafetu vz.37 za 15.000,-Kč. Výbava TO se sice možná počítá na kusy, ale to bylo dříve než ty počty podlážek, M a N v ČR rozhojnila Petržalka. Nebo se mýlím.


Jan Lakosil (10.2.2005 19:50)

Jirko, ty tvoje TO sem pořád nepleť, tady se bavíme o LO a ne o uzávěrách střílen do TO. Zbytečně tady mateš méně znalé kolegy,co začínají s LO :-)


Vladek Vácha (10.2.2005 15:29)

Ale s velkou pravděpodobností se budu ještě nějaké kliky zbavovat:o)tedy vyměňovat.


Vladek Vácha (10.2.2005 15:20)

No když se chce všechno jde já za poslední půl rok získal cca 7 klik a jedný jsem se ještě zbavil.Viď Ondro.o)


Ondřej Vonka (10.2.2005 15:15)

DZ-10? Co to je, kam se to strka? :-) To asi nebude z LO? :-))


Jiří Vaněček (10.2.2005 15:02)

"I když má člověk stejné nadšení a kolikrát i větší, tak je na tom stejně hůř než ti co začínali dřív..."

Nebudes tomu verit, ale stejna slova lze slyset i na muzeich TO. Ten, kdo zacal driv a nabral si co jeste zbylo, ten ted "jede". Nova muzea nemaji temer sanci na jakykoliv original. Je to umocneno i tim, ze na rozdil od LO se zachovana originalni (nebo alespon povalecna) vybava pocita na kusy, u nekterych exponatu na maximalne na desitky kusu (napr. uzavera DZ-10), a to co zbylo v armadnich skladech nase skvela armada poslala do srotu. Kvuli idiotstvi bylo nenavratne zniceno technicke dedictvi a pamatka na nase predky...


Honza Vavruška (10.2.2005 13:16)

Tomu se teda opravdu řiká paběrkování. Já už prošel skoro celou Plzeňskou čáru a kromě větráků už tu není ani jedna klika. Teda jednu jsem viděl, ale to byl jen kovový rám bez dřevěné rukojeti a ještě v hrozném stavu. Tak jsem jí tam nechal v domnění, že ještě nějaké najdu. Postupem času toho začínám litovat...
Je to nespravedlivý. Ikdyž má člověk stejné nadšení a kolikrát i větší, tak je na tom stejně hůř než ti co začínali dřív... Jenže v té době jsem měl úplně jiné starosti.... Kdo by to byl řek...:-)


Ondřej Vonka (10.2.2005 12:36)

Aha. Já myslel, že kdybys byl třeba z Prahy a chtěl jet v dubnu, tak tě vemu sebou. No Český Těšín.. tam jsem taky nebyl.. já jsem ze Žatce, to je "JEN" 500km odemne :-) Dobrý co.. Tak doufám, že tam něco nejdeš.. Já pak sem napíšu článek co a jak jsme našli, nebo spíš nenašli.. uvidíme. Kliku bych klidně taky bral :-)


Ján Labák (10.2.2005 12:12)

Já tam jedu až v srpnu. Pojedu nejspíš autem. A jsem z Českého Těšína.


Jiří Vaněček (10.2.2005 11:09)

K-5 uz taky nema, kliky dosly :-(


Jan Lakosil (10.2.2005 10:53)

Dají se najít, jen je třeba hledat. Myslím, že jsem jednu převálečnou našel vyhozenou u objektu A-120, co stojí u splavu v Podhradí nady Dyjí, nějaké kliky jsem vykopal i na Břeclavsku. Jo, přál bych vám zažít ty zlaté časy v polovině 90. let, tehdy bylo "muzeum" skoro v každém objektu.


Ondřej Vonka (10.2.2005 10:43)

Nedaj! :-) Kdy tam jedeš a jak a odkud jsi? Já tam jedu zhruba za 2 měsíce.. tak ti to vyberu! :-) Neboj, už tam nic není.. Mohl bys jet se mnou.. Samozřejmě nejsem z JM a šance vždy je, ale obávám se, že klika už bude dost vzácný nález.. už za chvíli i ventilátor.. Já tam jednu kliku našel, ale poválečnou a byla tam jen proto, že u ní byla chcíplá a plesnivá srna a nikdo neměl žaludek na to jí sundavat.. Já jo.. :-) Jestli máš peníze, tak se obrať na K5, ty kliky prodávaj.. zhruba za 600Kč/kus.


Ján Labák (10.2.2005 9:42)

Myslíte pánové, že se dá klika ještě někde na JM sehnat? Vlétě tam asi pojedu a doufám, žě ještě něco najdu.


Ondřej Vonka (10.2.2005 8:22)

No vidíš Jirko a hned několik klik :-)
Já sem taky vrazím zítra svoje fotečky s klikama.. Jo a musela existovat i klika s drážkou u kolíku, protože od ní mám ventilátor :-)


Jiří Vaněček (10.2.2005 8:17)

To má ale někdo kliku :-)


Vladek Vácha (9.2.2005 18:21)

Já bych chtěl upozornit na kliku k ventilátoru.Klika je bez odpruženého kolíku stejně jako klika bez odpruženého kolíku v článku.J.Lakosila.Má od ostatních jiné umístění drážky pro pero stejně jako ve výše zmíněném článku.Je značena číslem 11065 a pravděpodobně přejímací značkou používanou po roce 1948.Zjevně je rukojeť kliky zkrácena(improvizace posádky nebo jiný důvod??).Ukončení rukojeti je provedeno stejnou velikostí podložky jako u prvorepublikových exemplářů(poválečná je větší).Klika byla opatřena černým nátěrem který se používal při konzervaci výstroje v některých reaktivovaných LO.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)