[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.145.166.7 () [ Přihlásit ]

C-14 objekt č.64

Diskusní fórum > Diskuse k fotografiím a souřadnicím > C-14 objekt č.64

Jiří Kaštil - začátečník (21.10.2010 19:40)

Ten "bludný objekt" o kterém Ondra hovoří, pak byl právě onou příslovečnou první vlaštovkou celého projektu přesunu, jak zde byl níže popsán. Sloužil jako jakýsi technologický demonstrátor v té době plánovaných procesů. Dnes už je to jen drobná připomínka jednoho z období v osudech čs. lehkého opevnění....


Jiří Kaštil - začátečník (21.10.2010 19:31)

Tento nadějný projekt, který podle původních propočtů počítal s transferem cca 150 objektů, byl nakonec z důvodu nedostatku financí a z důvodů změny koncepce obrany zastaven. Nicméně..a to je na celé věci velmi zajímavé, již bylo započato s navážením vyčleněné pevnostní výbavy do Přeloučských dílen. Materiál v celkové hodnotě 2 300 000 tehdejších Kčs, byl v tamních skladech deponován ještě určitý čas po stornování celého projektu. Ještě v roce 1972 figurují tyto položky na seznamech materiálu ženijního vojska..Poté se stopa pomalu ztrácí. O tom, že tato výbava byla sešrotována či jinak znehodnocena existují oprávněné pochyby. Některé zdroje tak nevylučují, že se všechny, či část těchto předmětů nachází na dosud neznámém místě.


Jiří Kaštil - začátečník (21.10.2010 19:15)

Jak se zdá, je na místě připomenout si jeden z kontroverzních plánů tehdejší čs. armády. Na základě úvah generálního štábu z konce čtyřicátých let, byl v lednu 1952 vypracován projekt záchrany a znovuvyužití objektů SLO ze severního válčiště, vážně ohrožených např. těžbou surovin a novou výstavbou infrastruktury. Tyto, nyní již na svém dosavadním stanovišti nepotřebné objekty, měly být odborně vyzvednuty a postupně transportovány do Vojenského opravárenského podniku v Přelouči. Tam by také po celkové repasi obdržely plánovanou plnou bojovou výbavu. Následně měly být takto opravené objekty odesílány na naši západní a jižní hranici, kde by po usazení na příhodných místech posílily obranné postavení na čáře Umíř - Bratislava.


Ondřej Vonka (21.10.2010 14:13)

Mohl by mi někdo vysvětlit, kde na mapě z roku 1953 je tento objekt? :-)) Osobně si myslím, že je to ten tmavý flek uprostřed lomu vlevo a že na svoje nynější postavení byl dotažen. Asi protože armáda v té době zrovna řopíky řešila, tak nechtěli aby zanikl úplně někde v lomu a tak je přesnut... nebo mi dá někdo lepší vysvětlení?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)