[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.144.86.138 () [ Přihlásit ]

Pevnostní areál Deštné-Zákoutí

Diskusní fórum > Muzea lehkého opevnění > Pevnostní areál Deštné-Zákoutí

šomšág Jan (26.6.2013 16:27)

Zdravím po dlouhé době.Bohužel nemoc mi toho moc nedovolila takže až ted.
Samozřejmě,že se též uvažovalo o linii v údolí,ale zvítězili objekty 34 a 22 jako centrum areálu.Ona i přístupová cesta není nejhorší po bývalé pevnostní silnici z Deštného a právě zde se dá vybudovat prohlídkový okruh,který by měl mapovat historii lehkého opevnění.Začínat by měl u č.20 a končit č.221.Odtud muže návštěvník sestoupit k chatě Orlice(velitelství II./4.praporu) a prohlédnout si objekty v údolí.
Ted mé obvyklé dotazy.Neví zde někdo náhodou odstín šedého maskovacího nátěru pro objekty II.sboru a samozřejmě i barvu střílen z exteriéru.Letos by měla 22dvojka dostat nový kabát.


Mikuláš Laub (2.2.2013 13:57)

Tu knihu nemám, možná se jednalo o návrh, který už nebyl uskutečněn. Vaše myšlenka a plány rekonstrukce této pozoruhodné řopíkové dvojice jsou chvályhodné. Nicméně jedná se o dost odlehlé místo a je otázkou, kdo by se do řopíků vypravil a zda by takto odlehlé místo naopak nepřilákalo zloděje a podobné kazisvěty. Neuvažovali jste raději o rekonstrukci nějakého objektu přímo v údolí? Nejen doprava materiálu by byla mnohem jednodušší.


šomšág Jan (17.12.2012 9:00)

Zdravím,tak zase po delší době nový dotaz.Jak jinak.Ve Velké knize je ve stati o objektech 36,kapitola o zkouškách zbraní,uvedeno,že lehký kulomet bylo nejvýhodnější umístit na čep střílny.Mohl by to někdo z autorů blíže vysvětlit.Tak nějak u objektu 34 žádný čep ve střílně není a to ani ty dva pro upevnění maskovacího poklopu.Omlouvám se pokud se má otázka jeví jako stupidní,ale já tomu prostě nerozumím.


šomšág Jan (20.10.2012 13:48)

Zdravím,s tou izolací mě až později došlo,že to jenom nezabetonovali potěrem.Moje hloupost.
Ted bych měl znovu dotaz.Jelikož na jaře příštího roku dojde k obnově vnitřní výdřevy v objektu 34,tak bych se chtěl optat zdali někdo nevlastní snímek stolku pod kulomet.Vím,že plánek je v publikaci edice Pevnosti sv.33,ale alespon malý náhled na spodní část stolu by byl moc fajn.Proč se ptám?V podlaze objektu jsou čtyři otvory po zapuštění noh stolu,jsou tam zbytky trámků,ale na plánku v publikaci(objekt33) je zde namalováno ještě prkno spojené s kramlemi s nohama stolu.Právě tato partie stolu by mě zajímala.


šomšág Jan (25.9.2012 17:32)

Zdravím,tak jsem navštívil stavební úsek X a protože se mi nechce zakládat nové vlákno,chtěl bych se zeptat na jednu zajímavost.Tedy aspon pro mě.Na několika objektech je jako izolace položena volně lepenka a ta není zakryta betonovým potěrem jako na ostatních objektech.Např objekt 9.Mohlo by se jednat o dodatečnou izolaci?
Jinak se omlouvám za základní neznalosti problematiky LO,ale do ted jsem se především zajímal o objekty TO.Dokonce jsem zakoupil i Velkou knihu.
Ještě jeden poznatek.Objekt lo typ 36 č.34 má otvor trochu jinde než je obvyklé,je umístěn blíže levé střílně a ne uprostřed objektu.
Ještě bych chtěl poprosit majitele fotografie,kde jsou zachyceny objekty Ic č.34 a X č.22,zda by nešlo získat její kopii.Děkuji za odpověd.


šomšág Jan (17.9.2012 12:54)

vlastně ona je tam velká střílna tak tam nic dát nemohli.


šomšág Jan (17.9.2012 8:51)

oprava.v pravé střílně.


šomšág Jan (17.9.2012 8:50)

bohužel nevlastním kompletně nafocený interiér tak nevím,budu se muset optat a dám vědět.Co vím jistě,je že v levé střílně nebyl ani závěs,protože je v očku dole ještě původní špalíček.Malý dotaz podle čeho poznám instalaci sklopného stolku,chystám se na výpravu do úseku X tak at vím co hledat.děkuji za odpověd.


Jan Lakosil (16.9.2012 20:12)

a sklopný stolek tam nebyl?


šomšág Jan (16.9.2012 16:58)

Zdravím to je bohužel škoda,ale co se dá dělat.Naštěstí půjdou zcela určitě udělat kopie.ono té výdřevy je v 34ce ještě dost tak je z čeho vycházet.jinak prozradím s laskavým svolením budoucí osádky,že má dojít ke stavebnímu dokončení řopíčku,tedy záhozu a co týče vnitřku tak bude vystrojen jen tím co se tam nacházelo v roce38.To je lafetace vz.37(kopie)+nádržka a to je vše.Samozřejmě výdřeva.


Mikuláš Laub (27.8.2012 14:04)

Škoda, že se do toho pouštíte až teď. Ještě ve druhé polovině 90. let byla v objektu I.c/34 nejen téměř úplná výdřeva, ale i uzávěry střílen a plechové dveře (byť zarezlé). U těchto objektů jsem byl minulý týden a nic z toho se tam už nenacházelo. Nechápu, k čemu se výdřeva může hodit? Snad na podpal? Bylo mi trochu smutno z toho, že jsem se mimoděk stal kdysi svědkem něčeho, co už neuvidím a co už žádná rekonstrukce nedokáže vrátit zpět.


šomšág Jan (20.7.2012 20:40)

Zdravím vážení kolegové,píšu za kolegy neb přihlásit se do tohoto fora je nejspíše zázrak.Tímto bych Vás chtěl informovat o začátku rekonstrukce několika objektů LO v uvedené lokalitě.Jedná se o Ic 34 a X 22.Obec Deštné se těmto aktivitám nebrání a právě naopak je vítá o podporuje.Dále by mělo dojít k opravám dalších objektů ,alespon z exteriérů.Děkuji za pozornost.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)